Pengalaman mudah bersalin

Share la pengalaman mommies semua mudah bersalin.. tips meneran ke,,tips lahir tanpa koyak n jahitan ke...first pregnancy ni berdebar-debar sangat.. ?

12 Các câu trả lời

Tips nye hurmmm 🤔 kerapkan bersama dgn suami bila da dkt tarikh due 😂 saya anak sulung dulu ikutkan due lagi seminggu tp rajin bersama . Tgh2 ehem rasa sakit kat perut tp ingat kan biasa je so buat xtau je . Lepas sejam rasa sakit tu makin kerap dtg . Ingat kan nk memerut tp pegi toilet apa pon x keluar . Lastly kejut suami kata sakit mcm nak memerut tp x jd2 . Plan nak g hospital takot laa apa2 jd pulak n siap packing tros brg2 kot2 laa nk kene warded tros ke apa . Be4 pegi hospital masuk toilet dulu nak buang air , tgk2 darah meleleh kat peha . Ckp kat mak2 kata da nak beranak da tu , sbb masa mak nak brsalin pon kuar tanda darah mcm tu tade peca air ketuban pon . Dari gelak2 dok main2 tros cuak muka saya , yela tak expect pon akan brsalin awl . Sampai hospital be4 azan subuh dlm pukul 4 am tp nurse n dr lembab pkol 7 baru dorg seluk time tu jln da bkk 5cm . Mmg sakit takyah ckp laa . Mmg serba tak kne nak ddok diri semua . Msk labour room pkol 8 lbh alhamdulillah pkol 9.03am keluar lah seorg puteri . Masa gesa byk kan selawat jgn mnjerit nnti tade tenaga n kalau xnak terkoyak teruk masa teran jgn angkat punggung . Insyaallah allah permudahkan .

5y trước

Tak bgtau brp week bersalin

saya belajar kat google,youtube dan baca buku. haha tp time kat lb room doc kata saya pandai teran mcm dah ada pengalaman. so apa saya nak share . 1st mental kena kuat,jangan pikir takut. 2nd time kena contraction tu jangan gelabah,rileks,banyakkan zikir . 3rd awak akan rasa nak berak tau. time tu standby means baby nak keluar dah. lepas tu dah start nak teran punggung jangan angkat langsung. tangan dua2pegang betis,angkat kepala ,mata buka ,pastu tarik nafas melalui mulut dan lepas dr hidung. lagi satu awak kena belajar curi nafas ni penting. cara dia sebelum nafas 1st td hampir habis sikit2 tarik nafas baru. sbb kalau awak biarkan nafas 1st tu habis nnti awak penat nak tarik nafas baru. risau baby dalam perut. takut dia lemas.

5y trước

iyer sama lah sye pom banyak mmbaca gak alhamdulillah semua nih mmg mmbntu dgn izin Allah

Kalau sy Amalkan urutan faraj start kandungan 7bulan, berjalan, bersama suami, start 37w. Bila nak bersalin tu cuba tenangkan diri kuatkan semangat, masa contraction jgn keluarkan suara simpan tenaga utk meneran nnti jgn lupa baca doa selawat dan istigfar banyak2 time nak meneran jgn keluar suara nnt cpt penat lambat baby keluar paling penting jgn angkat punggung. Alhamdulillah sy dipermudahkan bersalin baby girl 3.8kg normal tanpa jahit dan gunting 🥰 semoga bermanfaat

5y trước

Amin sis goodluck 😘

Pengalaman saya first pregnancy , sangat mudah bersalin . Lepas masuk ubat ada bukaan 3cm lepas 1jam kemudian bukaan lengkap 10cm lepastu tolak labour room jam3pagi , alhamdulillah 3.19pagi baby keluar sdh dgan berat 3.41kg . Ada koyakan jg laa sikit tapi tdk kena gunting alhamdulillah .Tipsnya kena banyak berjalan dan kerap exercise ketuk ketampi .

Klau Sy dh 2org ank 3.2kg 3.1kg allahamdullilah takde koyak sikit pun amal kan minum air suam baca surah Maryam awl hamil Smpai bersalin insya Allah boleh cuba sis...waktu nk meneran tu jangan angkat punggung

Masa sy mneran misi sruh pegang buku lali. So automatik x terangkat punggung. Teran skuat hati. Tarik nafas dalam2. Alhamdulillah 2x teran kluar baby berat 2.8kg

tangan pegang buku lali . tumit kaki rapat ke punggung .. kepala angkat pandang ke perut . tarik nafas dan kne pandai simpan nafas time nk teran tu ...

wahh..best bace pengalaman masing2...sy bace sambil try2 buat, biar laa lambat lg nk brsalin, praktis awal2..due bulan 2...hehehe..

Macam say 2 anak senan berslin.. tipsnya mmg kerap berjln dan turun naik tangga sebulan sebelum...

Plg penting jangan angkat punggung masa meneran