Mak racun dalam rumah tangga

Sekadar luahan: Sejak dari awal kahwin mak saye selalu kacau rumah tangga saye dan suami sampai kami suami isteri dingin antara satu same lain. Tapi lame2 saye ikut cakap suami sebab memang tahu mak saye dari dulu pun memang macam tu. Mase saye pregnant die stop kejap buat perangai die yang suke cari pasal tu. Sekarang anak saye dah 7 bulan die start buat perangai mengarut die. Suami saye kerje kerajaan dan suami saye asal org kedah bekerje di johor. Baru2 ni suami saye dapat cuti raya jadi kami balik beraya di kedah. Start dari situ lah die cari pasal dengan saye sebab ikut suami saye balik beraya di kedah sedangkan 2 tahun raya yang sebelum ni saye beraya dengan die. Mak saye cakap saye dan suami asyik lebihkan belah keluarga suami sedangkan dalam setahun hanye 3 kali je kami balik berjumpe dengan keluarga di kedah. Dari rumah saye ke rumah mak saye lebih kurang sejam jadi memang selalu lah kami balik rumah mak saye. Bile mak saye sound macam tu suami saye jadi tak syok dan die kecik hati dengan mak saye. Bile saye tegur perangai mak saye die tak boleh terime, die kecik hati dengan saye sedangkan saye tegur dengan cara yang baik. Keluarga mertua saye sangat2 memahami tapi keluarga saye sendiri buat kami suami isteri macam ni. Kalau semue bende saye dengar cakap mak saye tanpe berbincang dengan suami, saye yakin saye akan hilang suami saye. Mak saye nak saye ni dengar dan ikut je semue cakap die dan membelakangkan suami saye.

6 Các câu trả lời

ye macam saya sis mak saya skrg dngn saya tak berckp dari raya lagi sebabkan saya ni sush dngn husbnd and tk bagi duit dekat dia2 boleh bagi alasn adik brdik nak dtg rumah2 tak muat nanti so dia suruh saya balik rumah saya dulu sedgkn saya nak beraya rasa suasana kampung🥲saya pun tengah sarat megandung bulan 6 ni dah nak meletup saya terkilan jugk cara mak saya halau saya dngn suami even bagi alsn tak munsbh kami laki bini sewa hotel shri sebab mlmtu laki pun dh penat nak drive balik rumh🥲dia cakap dia kecewa dngn mak saya siap suami saya ambik cuti 4 hari ingat boleh beraya dngn happy lst2 raya dngn kecewa dngn ayat mak saya😌siap mak saya perli mcm mna nak ada anak nanti kalau duit asyik takda2 sedgkn ni cucu pertama dia2 halau saya mcm kucing makanan saya mngidm pn siap mintk duit lebih sbb dia mask🥲

1mo trước

tak baik buat mcm tu 😭

Kita sebagai perempuan bila dah kawen kena dahulukan suami dalam apa2 hal… Kalau keluarga masuk campur dalam urusan rumah tangga kita berkenaan hal yang baik2 takpa, tapi kalau hal yang boleh pecah belahkan kita suami isteri better berjaga2… Macam awak cakap mak awak memang macam tu so mungkin awak boleh abaikan bila mak awak buat macam tu… mungkin awak boleh just “ya” kan ja apa dia cakap… untuk sedapkan hati mak awak…

Mana nasihat yang baik dari mak, boleh lah consider ikut. Apa yg baik,kita follow. Apa yg buruk,kita ignore. Apa2 pun jangan belakangkan suami since mmg perangai mak macam tu kan. Inform je suami kalau mak suruh buat apa2 ke. Takut kalau tak inform suami, and kita buat apa yg mak suruh, kecik hati pula suami. Rumah tangga kita kena jaga, hubungan dgn mak pun kena jaga juga

mak awak macam mak saya, skng suami saya mmg dah terasa hati sangat2...kami ada cadang nak pindah ke negeri suami, biar mak saya rasa kehilangan kami sekejab supaya dia insaf...moga suami saya tabah menghadapi mak saya

Cakap kat mak, dh kawen kena la ikut laki. Mak single ke ada bapa lagi? Kalau single bagi la dia buat aktiviti supaya tak bosan. Kalau ada suami lagi, suruh bapa awk yg sekolahkan dia.

2mo trước

Bpk saye masih ade lgi tpi tgk dri dlu smpai skrg 2x5 je, smue bpk sye ikut ckp mk saye.

org tua nie kdg kte x bley tegur.. so just iyakn/ignore je.. pesan kt suami jgak, jgn amek hati..