Sekadar luahan

Saya hanye meluah sebab takde tempat meluah, mungkin saye membuka aib, tapi saye terpakse lepaskan untuk pastikan kewarasab saye terjamin. Saye firstmom. Dari awal perkahwinan saye tinggal di ruma mertua. Arwah mak mertua pade awal perkahwinan agak tidak sihat. Jadinye saye beralah untuk tinggal disini memandangkan yang lain tidak available untuk jage dirumah. Ditakdirkan saye diberikan rezeki anak sebaik je kawen. Sudahlah dengan alahan, keadaan sekeliling pulak buat saye stress sepanjang mengandung. Dipendekkan cerite, lepas je bersalin, mak mertua sakit tenat. Saye tetap berpantang di ruma mertua, kononnye biar laa suami ade mase untuk mak die disaat2 akhir. Tapi keptusan yang saye buat makan diri saye sendiri, saye jadi cemburu sebab mase saye berpantang. Mak mertua banyak amek perhatian suami berbanding saye, dan suami pun banyak meluangkan waktu die untuk mak die. Saye tau itu je mase yang die ade dengan mak die. Tapi mommies2 faham laa kan time tengah berpantang emosi macamane. Saye jadi trauma nak mengandung sebab berpantang. Dan membuatkan saye sedih, sepanjang bersalin, suami tak bagi kerjasama dalam menguruskan anak. Saye jadi emosi, penat sangat. Btw sekarang saye tinggal dengan abah mertua dan abg ipar. Saye laa yang menguruskan anak, saye laa yang memasak, saye laa mengemas ruma, saye laa membasuh, melipat, menjemur baju semue orang kecuali abg ipar. Kadang2 saye rase saye ni macam orang gaji. Kadang2 berlonggok pinggan mangkuk dekat sinki. Saye penat sangat. Dengan risau anak susah berak, batuk tak baik2. Ape ape keputusan untuk anak semue saye yang kene fikir. Saye rase saye keseorangan. Kadang2 rase macam nak terbuat bende yang tak waras. Btw anak saye da hampir 3 bulan. Mommies semue doakan saye terus kuat ye ❤️ doakan anak saye jugak membesar dengan sihat 🤲🏼

12 Các câu trả lời

semoga urusan sis dipermudahkan boleh je meluah sini tp apa saya boleh nasihat minta izin suami utk balik rumah famili sis utk sis berehat & tenangkan diri sis pun kene ada masa & utamakan kesihatan diri & mental sis juga. kita pun xboleh asyik2 nk korbankan diri semata2 utk kesenangan org lain takut nnt makan diri...suami patut bersyukur dpt isteri macam sis yg banyak beralah tp sis kene ingt juga bukan kewajipan si isteri kene jaga & sediakan keperluan mertua jd sis jgn rasa bersalah bila xdpt nk penuhi tanggungjawab sis pada famili mertua. tugas sis cm berkhidmat pada suami je tp ada batasnya juga klo sampai menzalimi merosakkan mental fizikal smpai memudaratkan pun xboleh juga...jd apa2 pun cuba slow talk dgn suami insyallah dia pahm juga..klo xok ambil masa & ckp baik2 utk sis tenangkn fikiran minta izin suami balik rumah famili kejap...nnt fikiran sis dh tenang barulah sis fikir keputusan mana yg baik utk rumahtangga sis jg.

slow talk dgn suami sis.. Sis kena luahkan apa yg sis rasa. Please jgn pendam nnti makan hati plk.. Sy pernah berada dlm situasi sis.. Mmg sangat² penat so sy fhm sgt apa yg sis rasa skrg.. Tp sy bukan jenis pendam.. apa² yg sy tk puas hati mmg sy luahkan habis dari a sampai z sy luah.. Laki ni kan sis, selagi kita tk luah, tk bgtau apa yg kita tgh alami, diorg tk kan tau punye.. Nak gaduh ke nak merajuk ke lepas tu, ikut suka lah yg penting biar dia tau.. And kalau boleh kan carilaa rumah lain sis.. Duduk jauh².. Kita ni isteri bukan orang gaji.. Penat² pun hal rumah sendiri je tk sepenat duduk dekat rumah org.. apa² pun sy doakan semoga dipermudahkan urusan sis ye..

dr awl ni kne bg task dkt suami awk.. xleh tunjuk awk tu bole buat sume nnt dia da biase xbuat.. n org laki ni mmg kne ckp direct, dorg xphm kiasan2 ni.. bgtau elok2 awk da buat part jage anak, masak n kemas rumah.. suami kne tlg part lain.. mcm sy bab laundry mmg suami buat, sy lipat je.. skrg ni baby awk bru 3bln, bole ditggl main sorg2 lg.. kalo dia da 6bln da knal org xleh nk tggl2, nnt nanges sokmo xnmpk mak nye.. lg terkejar2 nk buat itu ini.. slow talk k ngn suami 😊

Sis, dalam perkahwinan kena ada communication dua hala. Slow talk dengan suami, luahkan apa you rasa. Bagitau apa keperluan you. One way communication wont work sis. You akan merana. My advice, slow talk dengan suami, bagitau dia tanggungjawab anak tu sama2. Penat buat kerja rumah dll. Ada masa, balik la rumah family sendiri and trnangkan minda sekejap. Take care ya sis

12mo trước

Setuju sangat. Kadang2 kene lari sekejap dari buat bende yg kite jadi stress.

berat ujian awak tapi saya harap awak kuat yaa demi anak. kalau awak tak okay, awak bersuara dgn suami awak, jgn diam n pendam. minta bantuan suami tolong buat kerja rumah juga, kalau kata dia kerja, balik penat, awak lagi penat ,kerja tanpa henti tau so luah okay. apa pun, semoga awak sihat yaa. jaga diri n anak baik2x. ❤ .

kesiannya, saya yg tak pantang lg pon geram rasa kalau jadi mcm sis, balik la dlu dekat family awak..lepastu kalau tak ada tempat meluah..awak boleh meluah kat sini, sini banyak positive vibes❤️

keluarlah sis.. dri rumah tu.. blik rumah parents awk. bgtau husband. awk pun mnusia..perlu rehat..Dan perlukan support dri keluarga awak.. bincang dgn suami.. luah pada dia..

imnak hug u sis... semoga terus kuat Dan terus sabar.... luahkan la selagi leh luah.. jgn pendam. awak ibu kuat. teruskan kuat untuk anak . amin

Minta izin suami, balik rumah parents sekejap.. mmg letih buat semua tu.. jangan biar lama2, takut terjadi apa2 di luar jangkaan

Tempat tinggal tu adalah hak isteri sbb ia adalah nafkah. Sis klo x selesa better balik rmh mak sis atau mtk sewa rmh lain.