Bab nafkah

Saye nak tanye nafkah yang suami patut bagi dekat isteri tu memang duit ke ? Sebab haritu family saye ade tanye saye "berape nafkah sebulan laki kau bagi, saye cakap takde tetapkan sebulan berape tapi die (suami) cakap nak beli ape2 amik je duit tu." Lepastu family saye cakap "tak boleh macam tu nanti ape2 jadi cth die (suami) buat perangai ke, ade pmpuan lain ke kau ade duit simpanan." Saye tak bekerje memang suri rumah sepenuh mase dan takde ape2 bisnes, komitmen bulanan pun memang suami yang uruskan. Saye takde pegang duit untuk bayar semue komitmen bulanan. Tapi tiap2 bulan kalau saye ade nak makan atau beli ape2 suami suruh je amik duit dalam acc die.

24 Các câu trả lời

Kita sebagai isteri ni jgn sesekali teracun atau terhasut dgn kata2 org luar tk kisah family ke kwn ke , sbb mereka tak tinggal sebumbung dgn kita dan tak tahu pun gaji suami ke susah sng kita sbgai suami isteri , perbelanjaan kita lifestyle kita kita je yg tahu .. so klau org nk ckp apa tu awak iyekan atau tipu je ckp je suami ada bagi and lantakkan je jgn nk ikut2 org and jgn sesekali awak terhasut lpstu fikir buruk2 smpai tergaduh dgn suami atau stresskan suami , padahal kalau suami tu okay je slama ni kan dh jadi dosa sbb kita tuduh atau meminta secara berlebihan smpai menyusahkan suami tu.. nafkah duit tu tak wajib pun, janji suami dh beri makan pakai tmpt tinggal dia hormat kita mental fizikal dh bersyukur sgt .. kalau ada lebih tu sama2 merasa pergi bercuti ke dating ke dh ckup dh .. kunci dia bersyukur dan jangan berburuk sangka , percaya pada qada qadar .. mmg btul suami boleh tinggalkan kita apa smua tu tapi tu kan kerja Allah nk menentukan smua tu , rezeki masing2 dh ditetapkan jangan terlampau risau sampai kita terambil kerja Allah .. maaf ye klau kata2 saya ada menyinggung hati awak ..moga urusan awak dipermudahkan😊😊

Sama .. saya pon tkde pegang duit , nak apa2 bgitau jeh nnti suami beli ... Komitmen pon tkde . Tapi kalau family tanya lagi next time kita tipu pon tkpe .. kata je tiap bulan ada masuk poket beberapa . Tipu sunat org panggil 🤣 apa2 pasal kewangan ke ,semua bnda dalam rumahtangga takyah jujur.. dorg tk perlu tahu tapi biasa la family mesti la risau pasal kita sbb zaman skrg ni semua org bekerja ,yg surirumah tk ramai dah .. memang risau apa2 jadi.. Tapi saya pon tktau nak buat mcm mana kalau org dh risau .. sebab org takut kene tinggal nnti kosong tkde apa2 , tkde harta . Saya pon tkde la yakin cuma doa yg baik2 jelah untuk suami . Kawan saya pon saya pernah jdi penjamin dulu minta settlement bank saya , semua kosong.. Dia tanya saya tak takut ke? 😅 Tapi alhamdulillah dapat suami yang bertanggungjawab.

6mo trước

kalau sy jwb, ntah la brp balance duit dlm akaun skrg, sbb semua suami yg uruskan, sy nk belanja diri pun guna duit dia je tak terusik duit sdri

Atas kemampuan suami.. Suami awak dah jaga dan siap kan yang memang tanggungjawab dia.. Family awak mungkin pesan tapi sepatutnya tak perlu pun cakp macam to pada awak sbb nya bila dia cakap jadi macam nie lah.. Walaupun benda nie nampak kecik tapi boleh jadi gaduh besar laki bini.. Saya awal kawen pun family sibuk nak atur itu ini,laki saya bernti keje sbb mak ayah minta tolong jaga yang mereka usahakan pun akak saya sibuk-ii "minta nafkah kat laki kau to" tapi sbb saya tak minat jadi saya jawab je.. Pandai lah kita bentuk family kita. Ad benda perlu pandangan mereka tapi dalam rumah tangga nie kita yang jalani.. kalau betul awak nak ada duit sendiri dalam tangan minta izin suami nak simpan sikit-ii atau awak boleh buat part time kat rumah ke..

sy fight aje sis. suami kita kn. 😂 family sy gini juge . tp bukan mk abh la. kbnykn mk sedare sebok duk tny nafkah bg brp. moto sy sp bayar . heh . sebok je . kite xmntk duit dngn dia tu kira kita cukup makan la tu . skrg mls nk stress , bila dorg tny nafkah sy ckp je husb bg 300 sebulan duit blanja , moto pon husb bayar . biar kita je la tahu apa yg kita hadap. sbb husb dh Cuba semampunya penuhi segalaa keperluan kita . husb sediakn tmpt tnggl , mkn , kemudahan dlm rumah. kira nafkah la tu . duit belanja ni sbnrnya atas upah dri suami untuk kita je sbb dh buat segala kerja rumah tu. tp sy xmengharap duit upah sbb semua suami yg buat 😬

kdg2 dlm hidup xperlu 'lurus' sgt..org tanya apa2 bab suami semua jawab takde tapis2. seeloknya jaga aib suami utk kita juga. Msalah nila skrg ni ada je mil ke family yg toksik.bukan depa faham situasi kita pun.jd batu api lg ada.tu sebab la rumahtgga jd porakperanda. Mcm sy,sy jawab je ada bagi duit belanja,semua dia siapkan(pdahal aku tahu ekonomi laki aku cmne)sama2 kne la tolak ansur.jaga rahsia keluarga kita sndri. klu terus terang sgt,esok2 mak ke mil ke tu sindir2 kita balik.blum lg dia cter kt fmily lain. kita plak yg stress kan. kecuali la klu awk mmg dah darurat,laki awk xjaga nfkah lari tggjwab xkeje.yg tu seeloknya bincg tepi baik2

6mo trước

bila jaga aib laki..laki aku pun jaga aib aku.bab masak xkena ke apa dia yg tolg handle bila bdepan dgn kluarga mil.syukur sgt ☺️

mcm sy setiap Bulan bil letrik,air,brg² dapor,kelengkapan rumah Dr A-Z memg suami sy yg keluar...kdg² seminggu dia Ada BG sy 50 or 100...Tu duit sy Dia ckp..sy xmtk lebih sbb dlm umah memg dah complete 💯...and ape yg sy nak Dia belikan...sy Suri rumah...tapi Kalo Rasa husband Tu was² Carila keje sndiri jgn menghrp suami Tu je...kena pk jugak kat husband sis dia pon bnyk tanggungan...lagi satu family sis xpatut masuk campur urusan sis Dan suami..sis dah jadi hak suami Tu terpulang pada suami nak Bg brape dekat sis..rm1 pon nafkah,rm10 Pon nafkah jnj dia X abaikan sis...and kena bersyukur jika suami jenis xberkira...

Nafkah wajib: 1. Makanan 2. Barang dapur 3. Pakaian 4. Tempat tinggal 5. Alat bersihkan diri 6. Barang rumah Duit TIDAK termasuk dalam nafkah jika suami dah berikan semua diatas. Suami boleh beri duit atas kemampuan dan ihsan suami kalau semua nafkah wajib dah ditunaikan. Boleh rujuk fatwa dibawah: https://www.muftiwp.gov.my/ms/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/4685-irsyad-al-fatwa-siri-ke-555-hukum-nafkah-pasangan-yang-berniaga-berkongsi-keuntungan

6mo trước

tul tu sbb Sy Pon segan nk mintk beli keperluan sendiri sbb memng dye tk de duit..n gaji dye Pon memng masuk acc sy je...smpai pinjam lgi ngn adik beradik...sbb pampers Pon sowg dh 3 bungkus so tkdelh nk de duit simpanan hehhe

semua nya dpends on kemampuan suami.. sye awal2 kawen da list kn gaji, komitmen semua, berapa nafkah hsband bley bg, belanje rumah.. so monthly hsband bg sye lump sum utk byr sewa umah, duit blanje dapur & tmasuk nafkah sye.. pndai2 la adjust.. kdg memg trusik pun duit nafkah sye tu sbb hrga brg skg memg mahal.. sye ok je asalkn memg duit gaji dye pun da hbes jgak.. mksdnye xde la dye bg sye kurg semata2 utk hobi dye kn.. so klu sye rse x ckup, sye suruh dye tambah duit bln2 tu..

6mo trước

betul. apa yg family ckp tu, benda baik Kita amik, benda buruk kita buat tak tahu je. buat pekak telinga. susah jugak kalau semua benda nak dengar cakap dia

Ustaz ckp kalau dh bg tmpat tinggal...mkn mnum pakai smua terjaga tu nafkah la...x perlu bgi duit pun... Lagi sng mcm sis...smua suami uruskan... Kalau mcm sy ni tiap² bulan pening kepala nk urus duit.. Tiap kali gaji husband akan masukkan smua gaji dia dlm acc saya... jd smua bil apa smua sy yg bayaq...blanja smua sy yg kna urus... Husband pi keja cari duit ja... Yg urus duit ni la pening kepala...sbb kita yg kna pandai catu smua...kalau x mmg x cukup la...

sis klau nk duit simpanan buat back up kerja la sis. apo harap duit semua buat bkup padahal suami dh tunai nfkh wajib. fmly pun batu api msuk cmpur hal rmh tgga. sis pun jgn la lurus sgt cite hal rumah tgga gtu. dah tau fmly gtu tipu aje la suami tu bg je duit. jaga aib suami maruah suami. mst lps sis ckp mcm tu fmly sis pndng rendh je kt suami. padahal suami tu dh tunai tgjwb dia. sis n fmly je yg tk phm konsep nafkah.

6mo trước

setuju 👍🏻