Kulit sensitif

Sejak preggy ni kulit saya sensitif sgt , bawah breast jdi kulit kering and gatal2 kdg2 tkperasan tergaru time tido bgun tu trus jd luka2 . Dekat leher pon sama sbb sblm ni mmg saya pkai rantai tp bila mkin truk saya trus bkk rantai . Dkt pinggang sbb saya slalu sapu krim sakit pinggang jd kulit kering jgk . Paling truk dkt bwh pelipat kaki hri2 gatal smpai nk menggaru je then naik merah2 mcm ni , apa ptut saya buat ye mummies

Kulit sensitif
12 Các câu trả lời

Apa yg sis kena serupa apa yg saya kene baru ni. Dia start gatal bawah breast dulu then terus melarat ke 1 badan. Beratus ringgit juga habis utk ubat sahaja. End up saya cari punca kenapa, rupa saya allergic dgn sabun berubat. Mmg ambik masa juga nak pulih. Dkt 2 bulan juga baru gatal surut. Tapi mmg tinggal kesan parut kat bdn. And spjg 2 bulan tu juga saya tak boleh pakai bra sebab nak elak peluh. Sbb peluh tu buat jdk gatal.

sama dgn sy,start gatal2 trimester kedua,seluruh badan gatal,terutama bila berpeluh dan lepas mandi,sy try guna krim dr farmasi,jenama Preggers untuk strecth mark,sy sapu kat smua tempat yg gatal bukn kat perut saja dan tukar sabun mandi yg bukan antibacterial,sy guna dove,berkurang la gatal kurang jg menggaru,masuk 7 bulan hilang terus dah gatal2

sama mcm saya.. tak boleh berpanas dan berpeluh. bukan takat bawah breast je . kat muka lagi la parah mcm kene bakar bila kene panas matahari huhu dan saya kene tukar sabun mandi.. dan kerapkan pakai losyen.. bagi kering dulu baru boleh pakai baju semua. semoga dipermudahkan segala urusan sis. hormon preggy gitu laa kene hadap

jaga makan sis.. apa² pantang mkan ye.. gula garam tepong jgn ambil.... stop dlu... klau rasa kempunan ckup skdar rasa ssudu atau seteguk ke.. lpstu sapu krim yg selamat utk ibu hamil..boleh search sdiri byk brand.. lepastu jgn sllu peluh².. biar bdan kering.. banyakkan minum air masak...sehari minum 1L atau 1.5L..

Sis kurngkn gula dlu trmasuk portion nasi, bole pakai aircon tp letak pelembap banyak2, bawa kain slalu untk lap peluh. Sy fhm ni sis sy pn gni, ni mmg hormon time prgnan dn bole di trigger ole skeliling. Kesan2 tu hilang jg nanti lepas prgnan cuma gatal tu akan bransur la hilang mau2 dekat due.

Kulit sy pun jd merah2 sejak pregnant, sy tukar pakai sabun johnsons baby yg putih tu baru ok, lps tu kena rajin sapu body oil / lotion. Klu tak nnt kulit akan jd kemerahan juga.

sy mcm ni jugak aritu mase awl pregnen sy buh alore vera selalu kt bhgian kering.. pastu nanty jd tgl kesan gelap plk kawasan kering tu. sy sampi mengelupas jugak n gatal sb kekeringan kulit.

saya pun sama. tapi bawah breast je bila pakai bra. memang gatal tak boleh bawak bincang lgi2 bila berpeluh. dduk umah memang xkan bra, tak sanggup nk garu. takut skin melecet

mungkin boleh try tukar sabun mandi. sapu moisturizer, lotion pelembap atau body oil. pastikan kulit sentiasa kering dari peluh.

Cuba la calamine cream/losyen anti gatal/tukar sabun mandarin (anti bacteria). Sy pon abis gatal satu badan paling teruk kaki ngn perut.