TOKSIK ASIANPARENTS

Sedih betul dalam asianparents ni makin ramai toksik . Sometime kesian kat mommies especially firstmom dahla zero knowledge then beria tanya kat club ni tak pepasal kena kondem pula . Kalau dia tersilap boleh je tegur elok elok sebenarnya kan? SPREAD LOVE NOT HATE 🤝🏼

19 Các câu trả lời

Sis. Orang takkan jadi toksik kalau pertanyaan pun tak menyakitkan hati. Sis jangan tengok pada jawapan toksik je. Cuba sis tengok sekali soalannya. “Pinjam mata kejap” padahal dah terang2an 2 line terang takde samar2 dah and dekat setiap pack upt dah siap2 ada indicator mana positif mana negatif. Saya tak rasa yang post tu budak2 sekolah rendah atau tadika yang tak reti tengok indicator. Ada pulak yang tak boleh nak terima pendapat orang. Bila dia minta pendapat positif ke negatif then bila kita cakap negatif, dah di suruhnya gi cek mata pulekk. Dah minta pendapat orang tapi tak boleu terima. Acane tuhhh… Belum lagi masuk bab buh gambar taik anak tanpa blur. Mommy2 dalam ni kadang scroll TAP curi2 time makan ke ada masa free sikit tanpa gangguan anak2. Tengah sedap2 makan nohhhhh tudia gambar taik hijau selambak keluar. Saya ni kadang menahan je diri dari mengeluarkan kata2 yang tak sepatutnya. Kadang kalau tengok mummy2 tanya soalan2 yang tak berapa cerdik, saya scroll je laju2 malas layan 😌

6mo trước

hahaha stuju..tu blm lg bab ltk gmba scan ,sonogrpher pun da ckp terang2 tu girl/boy..xnk cye..nak juga PINJAM MATAAA org2 lain tuk cnfrm kan. hahaha pejadah laa dia g byar scan 3d/4d/5d mahal2 kalau end up tnya kitaa yg xde klulusan as sonogpher ni..ingt kita ahli njum ke .hahahahaahah sbr je la

jgn jadikan alasan first time mom dgn tnya soalan bdo. sy first time mom jgk tp tkde la tnya soalan bodo cth dh terang2 anak kne bawak p hsptl/klinik lg nk tnya kat dlm ni. sblm tnya boleh je cr/baca dlu jgn asik nk harap org bg jwpn. lain la tnya pasal pglman atau pape. ilmu kne cari, jgn jdkn alasan first time mom. tlong la rajin2 kan diri membaca sblm btnya tu. tk paham bru tnya utk pnjelasan lebih lg. kdg pelik2 jgk org dlm ni gmbr taik anak pun nk tnya padahal google jela sndri ni smpai letak gmbr ada kemaluan anak lg. belum lg yg tnya tunjuk darah/air ketuban leaking. pergi la hospital trus knpe nk kena tnya dlm ni dlu. hahaha sorry emosi sbb kdg org ni tk pikir sblm tnya. Hahahaha jd first time mom sila rajinkam diri membaca cr ilmu okay, jgn tnya soalan pelik2 bila org jawab negetif u yg terasa.

6mo trước

Ujian orang lain2 sis. Sy faham maksud sis bila situasi tu berlaku nak si ibu tu segera pergi hospital. Tapi kadang bila situasi berlaku yg dia tak pernah lalui boleh jadi blur. Jadi ibu tu perlu di guide. Kadang situasi berlaku dah tak boleh nak berfikir secara baik lagi dah. Semoga kita tak lalui ujian sebegitu.

Dalam dunia social media, Tak kisah mana2 pun akan ada pov yg tak sependapat atau tak sefahaman dgn kita dan kita pun akan rasa benda tu sesuatu yg toxic. Padahal, once, you dah post smtg on the internet you dah automatically engage everyone untuk openly share their thoughts or comments dlm your post. Whether its a positive or a negative point. Jadi nak taknak, terima jelah and hadap bcs you yang decide untuk mintak opinion orang. Kalau jenis hati kental, proceed whatever u do to make u happy. Tapi kalau masih peduli psl opinion org lain then kenapa nak mintak publicly utk opinion org jugak?

Kat TAP ni actually maybe cara org baca apa yang di comment/ pendapat tu sounds like negative, tapi sebenarnya tak negative pun. Mungkin cara awak baca/ cara orang yang reply tu tak kena dengan tekak awak. Sebab tu banyak mommies sentap. Kdg2 mommies suka tanya soalan yg tak masuk akal 😂 sebab tu mommies yang dah beranak pinak kat dalam app ni takleh brain sampai reply cam nganjing sikit. Terpulang kepada penerimaan tukang tanya. Ambil yg positive, yang negative tu baca and buat tak tau ja

6mo trước

stuju..

actually kat TAP ni dari dulu pun sama je awak. based on pengalaman dari ank 1st now ank 4 saya TAP ni sama je dari dlu. pendapat i biasa la wak manusia mcm2 rupa mcm2 perangai. jadi bagi saya kita ni kalau nak tenang hidup jgn take personally sgt apa org kata . kalau org nak -ve biakan saja kita tak perlu ikut rentak dia. dengar and ambil apa yg kita nak. yg kita rasa tak best tu ignore je. kita takleh ubah orang tapi kita ada pilihan utk ambil kisah apa org kata or ignore and hidup lebih tenang 😬❤️

tula sis sy pon perasan sesetgh tpi bukan pngalaman dri post sy la pengalaman baca dri post org kdg mmg ada toxic ada gak tak la tak smua kan .. biarkan jala sis x penting pun tu .. nnt stress lak , klu sis rasa x selesa tny kt sni atau apa2 yg nak share tpi yg respon kurang memuaskan sis boleh cuba tnya kpd org2 brpengalaman ka or tgk google.. tau la org ni x smua btl kat sni ahahaha wlupn dah beranak. tapi x smua jgn pula momy2 baca ni terasa ya . yg btl je tpi x smua😃🫶🏻

Kita hidup ni kene rajin membace. Jgn sikit2 tanye social media. Mcm2 medium ade zaman skrg ni utk tmbh ilmu. Ramai je 1st time mom kt sini. Xdela semua bende diorg tnye kt sini. Bende2 yg patut g tanye or jumpe doctor or nurse tu, trus la pegi jumpe diorg. X perlu tanye sini. Dah kalau awak g tanye soalan x brapa bijak, terima jela jwpn org dgn hati yg terbuka. Klu x bole terime, jgn tanye. Simple je sbnrnye.

Saya setuju dengan sis kalau soalan tu mengundang ke rasa annoyed takyah reply kalau rasa nk reply menyakitkan hati baik x yah . Macam tiber meroyan nk reply marah2😅 tak suka scroll jgn rasa diri tu terlampau bijak org bertnya sbb nak minta pendapat . Then boleh share sekali ilmu . Apa guna ada apps ni kalau nak tnya je meroyan chill2 la.. x suka boleh scroll rasa nk reply reply yg baik2 . Thanks

6mo trước

lupa nak tambah kalau tak suka respond and u pun boleh ignore kan. simple 😆😆😆 k bai love have an nice day. jgn take personally ya ✌️

Dia senang je rasa xnk rep chiau, rasa nak rep rep la dgn beradab yg agama kita ajar. Kalau ko rasa negatif bab tu. Then scroll lju ii . Sbb kdg iq mnusia ni xsama. Ad mak yg xbrp bijak bab benda ni belajar spm sja , ada yg belajar smp ijazah dan sbgainya. Jd fungsi org yg bijak, ajar la secara bijak.

6mo trước

betul sis. kita semua dah besar panjang, dah pernah jumpa ramai orang. iq manusia tak sama. ada jenis baca 10 kali pun tak faham. blurr jgk. apa salahnya dia bertanya. kita ni Allah bagi senang faham alhamdulillah. tapi hormat juga orang lain yang kurang dari kita.

Setuju puan...haha..mlas la nk ckp pnjang² sy pon first mom jgak..tpi xde la nk tnya soalan² yg mcm xmsok akal. Klau rsa lain je pda diri atau anak trus tnya pda yg pakar. Saluran yg betul...klau nk apa² cri dlu info nya..agak xjmpa bru bertanya.