Nama anak luar nikah dalam sijil

Saya baru je bersalin & nak register nama anak. Kalau nak register tu apa ye procedure nya? Ada kena angkat sumpah ke? Partner saya pun akan ada dgn saya masa nak register nama. Kalau boleh nak letak nama dia di bahagian bapak. Tak ber bin/binti pun tak pe.

15 Các câu trả lời

sis pergi ke JPN bawa buku pink terus terang pada staf JPN.. insyallah tak perlu surat angkat sumpah..anak kena bin binti Abdullah.. ibu setuju baru JPN akan buat sijil lahir anak... bahagian ayah dikira maklumat tidak diperoleh.. then sis dah nikah dgn partner..bawa surat Nikah dan surat angkat sumpah ke JPN yg penting pengakuan ayah mengatakan anak ni adalah zuriat darah daging saya..dalam surat angkat sumpah.. Ambik masa jgk la tapi lulus blh di bin binti kan nama ayah..kwn saya yg bgitau cara apa2 Ambik masa ye...

7m trước

@meyrapelzah :: kwan sy ada mcm tu. berbin kan bapa dia tapi bila kawen kena jujur lah n guna wali hakim sbb bapa dia mmg xleh jd wali.

sis pergi ke JPN bawa buku pink terus terang pada staf JPN.. insyallah tak perlu surat angkat sumpah..anak kena bin binti Abdullah.. ibu setuju baru JPN akan buat sijil lahir anak... bahagian ayah dikira maklumat tidak diperoleh.. then sis dah nikah dgn partner..bawa surat Nikah dan surat angkat sumpah ke JPN yg penting pengakuan ayah mengatakan anak ni adalah zuriat darah daging saya..dalam surat angkat sumpah.. Ambik masa jgk la tapi lulus blh di bin binti kan nama ayah..kwn saya yg bgitau cara apa2 Ambik masa ye...

Berkahwin ke tak? Biasanya kena ada buku pink dan sijil nikah. Tapi kalau takde sijil nikah, nama anak nanti kena bin atau binti kan dengan 99 nama Allah. Kalau pilih Abdullah bin atau binti kan Abdullah mcm tu. Bahagian borang maklumat bapa boleh tanya jpn, tak silap boleh isi cuma tak boleh bin atau binti kan nama bapa kandung kalau tiada sijil nikah. Proses angkat sumpah tu tak pasti. Apa2 boleh tanya jpn utk maklumat lanjut.

Sis berkahwin atau tidak? Kalau anak tak sah taraf sebelum berkahwin tak boleh bin atau binti kan nama bapa kandung. Sis kena pilih antara 99 nama Allah. Sis cuma perlu bawak buku pink sis untuk daftar nama anak. Tujuan nya kita nak jaga nasab anak. Bin atau binti anak tak sah taraf ni hal berat melibatkan hal nikah kahwin atau harta pusaka atau hal lain-lain yg berkaitan anak bila mereka dah capai umur 18 tahun ke atas nanti. Jgn buat main perkara mcm ni sis.

Tak boleh sis. Nt nak akad nikah susah kemudian hari pada anak jika perempuan. Lebih baik binti kan jika anak perempuan atau bin kan jika anak lelaki dgn nama2 Allah. Apa2 urusan di kemudian hari dipermudahkan. Jika ingin nikah bagi anak perempuan perlu lantik wali hakim, dan urusan harta pusaka anak2 dapat bahagian belah ibu sahaja. Ayah tidak layak.

yaa awak dah berkahwin atau belum ? pengalaman saya , anak dapat binti bapak . dan dpat letak nama suami dekat maklumat bapak . takde prosedur angkat sumpah apa apa sebab masa kawin anak ngam ii ckup 6 bulan sbelum bersalin . maksud saya , kandungan 3 bulan kebawah baru dapat letak maklumat suami .

X perlu awak.. register jpn mcm biase je.. just bin tu letak Abdullah atau 99 nama allah.. sy pun lahirkn ank luar nikah.. xde pun kna angkat sumpah or pape .. bayar pun xde.. cuma nnti dekat sijil beranak ank xde butiran ayah.. nnti dornag letak tidak diketahui.. Jpn x kena byar awak

kalau nikah sblom bersalin surat beranak ank boleh letak maklumat ayah tp atas seksyen 13 la berbin kan tkbole tp kalau nak letak nama ayah dia kena cmpurkn sekali nma ank contoh siti syakila muhammad nazim cmtu boleh cuma bin atau binti tkleh

by logic, maybe boleh. sebab penting untuk tahu hal2 berkaitan penyakit keturunan etc. tapi sendiri kena sentiasa ingat, yang anak tu takkan bernasabkan ayah dia. apa2 urusan dan hukum berkaitan nasab kena lebih berhati2.

Ye perlu angkat sumpah sebelom buat sijil lahir …. Bayaran angkat sumpah dalam rm 50 je …bahagian nama bapak tu mmg akan letak nma ayah bby tu ….. cumanya Nama budak tu je lah nnti Berbin atau binti 99 nama allah …

20h trước

Kalau xnk letak 99 nama allah lepastu nak letak apa? Abdullah or biar kosong? Aah betul ini yg xd sijil nikah …