Isu bin/bintikan anak kpd nama bapa nya..

Sesiapa yg bersalin pada tahun ni, daftar anak di jpn kalau kandungan melebihi 6 bulan boleh dibin/bintikan nama bapa dia atau dh xboleh? Help me ya.. kwn saya mengandung 2 bulan then nikah.. skrg tggu masa nak bersalin & tgh risau sbb ada yg ckp anak xboleh bin kan nama suami nya...

4 Các câu trả lời

Sekiranya preggy, pej agme tau dy akn mnx denda n byk prosuder trun naik mkmh.. Tu zmn bile tok kadi xnk nikah kn? Para agamawan dh byk bhs n kji bnd ni.. Bole nikah, dan nikah tu sah.. Hny nasab ank je xkire kndungan 1mgu skli pun ttp xsah taraf, even undang2 krjaan kata 6bln ke bwh bole bin binti kn si bpa.. Tp egt.. Time bdk tu dh bsr n nk nikah, xbole akad guna nme bin dlm ic.. Ali bin abu jd ali bin Abdullah/99nme Allah.. Hny skdr time akad nikah je xpelu smpy tkr ic pn.. If kndungan 6bln ke bwh.. Sbb dosa bsr n haram if guna si bpa td time akad, xsah nikah bdk tu nt.. Pengalaman sndry.. Dan sy g kusus ke dgr cramah sy akn tny pkre bnd ni.. Sy xmlu pn.. Sbb soklan ni bgus utk buka mnda mnusia..

mmg x boleh. kalau g jumpa tok kadi pon, dia x kan nikahkan pon. mmg kena tggu bby kluar dulu baru boleh menikah. so kpada kawan2 dluar sana n dapat anak prmpuan, bapak yg dibinkan dlam surat branak tue mmg x boleh diwalikan. dan kalau diwalikan jugak, alamatnya anak perempuan tue kena bnikah skali lg wlaupon dah bcucu. sbbnya anak dah dikira sebagai x sah taraf yee. take note tue. kita dah buat dosa skali, jgan nak tambah dosa lg dgan jadi baghal. p/s: apa pon,lebih baik btanya kepada yg pakar & arif. bukan pakar fb yee.

2y trước

Sape kata nikah xsah saat pmpn tu preggy? Just ank tu xbole d bin/binti dlm islam even kndungan 1mggu..haram..krjaan je y bg kndungan bwh 6bln bole bin kn.. Dlm ic n srt branak myb lps lh nk bin kn.. Nt time akad nikah, bin/bnti kn Abdullah.. Cth ali bin abu.. Jd ali bin Abdullah aq nikah kn dikau bla3.. Pmpn pn same n HARAM si bapa, pkck o adik laki sah taraf walikan dy.. Nt pkhwinan si ank tu xsah dan nasab ny.. Fuhhh mjwb lh lw xjujo time2 ni..

Kalau ikut islam memang tak boleh berbin atau berbintikan.

Tak boleh