First mom bekerja

Salam, harap dapat baca luahan saya ni. Maternity leave saya dah nak habis dan anak pertama saya baru berusia 2 bulan. Masih kecil tapi saya dah kena kembali bekerja 9-5. Mak mertua saya minta saya tinggalkan cucu pertamanya itu padanya sepanjang saya bekerja kerana dia suri rumah dan boleh jaga kan anak saya. Tapi suami dan saya masih belum ada kereta dan susah untuk kami ulang alik hantar anak pada MIL. Jadi dia bagi cadangan untuk tinggalkan sahaja anak saya disitu. Dia terpaksa bagi susu formula dan saya akan jumpa anak saya pada petang lepas pulang kerja sahaja kemudian balik ke rumah kami. Sabtu baru saya akan ambil dia semula dan malam ahad saya hantar dia balik ke rumah MIL. Saya tak pernah suka dengan cadangan tu dan sampai sekarang pun saya tak gembira dengan cadangan tu tapi suami kata kami takda pilihan. Puas saya pujuk untuk bagi cadangan lain tapi tetap berkeras nak guna cadangan itu. Cadangan kedua dia minta saya duduk sekali dengan MIL dan tidur di bilik adik dia. Bayangkan. Terpaksa kongsi bilik dengan adik nya? Dengan anak saya yang akan merengek pukul 3,4 pagi. Sesungguhnya saya dah buntu dan tak tahu nak buat apa. Saya sedih bila memikirkan saya kena berpisah dengan anak saya. Sejak saya mengandungkan dia, tak pernah saya berpisah dengan dia.

14 Các câu trả lời

Salam, sis. Saya tak kenal sis mcm mana dan tak kenal mil sis macam mana. Saya try baca sekali lalu comment2 yang lain juga dan comment sis yang bgtau tentang mil sis. bagi saya dedua ada pro and cons. kalau hantaq mil rasa anak jauh dengan diri, tapii anak mungkin tak kerap sakit macam yang lain2 comment, betul sis kalau hantaq taska ka pengasuh anak salu sakit sebab bergaul dengan budak lain. Saya cuti kerja habis sebab anak sakit saja. cuma betul sama nak pisah dengan anak kan. dah la tak pernah pisah. first mom pula. berat rasa. tak selesa juga kalau nak kena duk dengan mil kalau hubungan pun tak berapa ok. kalau hantaq pengasuh kena lapang dada anak mungkin akan sakit sbb berjangkit. then nak bayaq pengasuh tak murah. tapii dapat jumpa anak tiap hari. anak tak jauh. Saya sarankan sis pikir habis2an. sebab sis yang akan laluinya. kalau sis taknak pisah jauh taknak anak cepat sakit. kena ulang alik rumah mil. kena usahakan juga naik kereta ka moto bawa baby. kalau betul2 tak mampu, kena sacrife anak tinggal Kat mil. kena cuba fikir positif bersangka baik dengan mil. pengalaman saya sendiri memang kadang kita terikut perasaan sangka tak baik. bukan saya cakap sis. Saya sendiri mcm tu. bagi saya dua2 ada kelebihan. percaya la sis dah kerja penat urus anak. sampaikan satu masa mmg sis nak sat mee time. tapiiii tak pernah sia2 penat kita tu. Saya tak lebih kepada sesiapa. sis kalau betul2 buntu, try istikharah. Allah sebaik perancang dan dia akan mudahkan untuk kita decide. Saya doakan Allah mudahkan semua buat sis. you are strong! this is just temporary. semua akan berlalu. terus kuatkan semangat ya!

7h trước

Setuju komen ni. Pendapat saya TT ni lebih kepada belum bersedia berjauhan dgn anak. Itu sebab dia buntu dlm buat keputusan.

awak mil awak baik sangat..dia willing nak jaga anak awak even dia tahu jaga baby waktu malam mst akan terbangun xcukup Tido...(kalau sye ..sye sanggup bagi rm900 kat mil jaga anak sye kalau sggup bermalam ) awak tahu kalau baby atau anak dh usia 2 tahunhantar taska hantar pengasuh selalu xsihat.. paling teruk anak sye jangkitan kuman.. kerap warderd.. akan lebih mudah terdedah pelbagai penyakit.. sye xde mil yg willing nak jaga anak sye.. sye plk xde ibu bapa dah.. selepas anak sye hntr pengasuh..kerap tukar sebab igt tukar pengasuh anak akan sihat.. x pun.. bila pengasuh jaga budak transit.. budak seumur.. lagi la kejap je sakit.. hantar taska.. tengok anak Keene cakar.. tgok anak kene gigit.. tgok anak sakit ... ulang alik klinik swasta suction .. neb..and 2 3 x pergi xok warderd.. hntr pengasuh hntr taska 10 bulan je.. tp habis 10ribu untuk perubatan dia.. belum lg al habis kering . skrg sye jaga sendiri bnt keje Dr usia baby (jage sndri 10 bulan hingga 3tahun+++).. 10 ribu yg ade nntuk sakit2 dia.. warderd dia skrg dh masuk dlm tabung haji dia . xlarat dh .. kadang selalu nangis. nak keje.. tp kenape la xde ibu bapa dah.. kenape la mil xnk tolong jaga anak..hntr taska pun isnin hingga jumaat..sbtu ahad off . ph segala off..hari wesak thaipusam semua off . byr rm500.. haih.. entah la.. dugaan masing2.. harap mommy kuat

2h trước

suka ayat sis @nuurIMH. apakah mentality ini? dah nenek tu, nenek lah. bukan mommy. nenek yang baik takkan pijak kepala mak baby tu macam tu sebab dia tahu susahnya mengandung & melahirkan tu, bukan senang nak dapat title mommy tu.

sil sy pernah lalui mcm sis ni.. mula2 dia tinggal dgn mak sy, tido sebilik dgn adik sy.. adik sy byk tolong sil tukar pampers bb atau susukn bb waktu mlm and sil tido lena je.. lps tu sil ambil keputusan cari pengasuh.. tp bila bb dgn pengasuh asyik xsihat berpanjangan.. selang 2 hari ada je masalah.. duit habis cuti habis hntar bb ke klinik.. then sil buat keputusan tinggalkn bb di rumah mak, weekend bru dia tgk.. terpaksa.. Dr bb asyik sakit je.. dkt 5 -6 bulan jugak bb dgn mak sy.. alhamdulillah adik n sil dpt keje baru lps tu.. gaji naik sikit.. dia dpt hntar bb ke taska dkt dgn rumah.. taska tu ok lg berbanding pengasuh, at least bb xkerap mana dah sakit, even though dkt rumah mak sy bb xpernah sakit pon.. kmi xkesah, sbb tu anak sil.. dlm hati cuma nk senangkn dia je.. dpt anak ke2, sil terus berpantang umah mak je.. tinggal juga bb kt umah mak.. dkt setahun bru dia ltk kt taska.. dgn bermacam kes berkait taska ngan pengasuh skrg ni.. dia lg percaya mak sy.. sy xsuruh sis bt keputusan yg sama, sy share pengalaman sil sy je..

saya faham kalau sis tak nak mil jagakan anak, sebab kena tinggal seminggu baru jumpa. sebab kita je kenal keluarga mil kita mcm mana, mcm mana didikan mereka. saya punya hubungan dgn mil pun baik, dgn ipar pun baik, tapi tidak lah rela tinggalkan amanah (anak) seminggu sekali, dgn anak nnt lg rapat dgn nenek berbanding mak, dengan maybe didikan yg tak kita setujui.. saya disituasi sis actually 7 tahun lepas. ideally mmg patut push suami adakan transport tapi apakan daya solution saya: 1) cari pengasuh yg dekat, yg boleh dihantar dgn moto/jalan kaki 2) saya jumpa pengasuh deret rumah, tapi bertahan 3 bulan shj sbb dia pindah. saya quit kerja, kerja dari rumah. sy buat dropship dan jd part time ejen takaful. Alhamdulillah dua2 income ni dpt sama dgn kerja lama sy + sy jaga anak sendiri sy seorang degree holder dlm jurusan professional, jd salary kerja lama sy amat selesa sebenarnya sis, sis fikir masak2 apa yang sis sanggup korbankan.. sbb kita yang perlh hidup dgn penyesalan mendatang.

Sis, hubungan sis dgn mil & sil macam mana? Mil perangai macam mana? Kalau ok, boleh try dulu duduk dgn mil. Wujud sis mil & sil yg baik n memahami, tu sy tanya dulu. Tp wujud juga yg sebaliknya, nauzubillah. Kira win2 situation, mil dapat jaga cucu, sis rasa selamat baby dijaga neneknya. Pengorbanan nya, maybe sis akan penat sikit travel jauh pergi balik kerja. Cuma sy kurang faham, sis tdo ngan sil, then husb tdo mana? Ke dia x ikut skali duduk dgn mil tu? Tapiii, andai kata awal2 pun dah ada red flag tentang mil, berkeras la cuba cari bs berdekatan yg boleh jaga baby. Suami biasa fikir senang, mungkin fikir nak senang kan awak juga, tp bonding dia ngan baby x macam kita ibu nya, plus dia mesti la percayakan mak dia compared to orang lain kan. Apa pun semoga dipermudahkan urusan sis utk decide.

Hi sis.. skadar bkongsi pendapat.. sye surirumah yg bhenti keje lps tw sye preggy.. mgkin nie sudut yg bbeza dr surirumah la ye.. sye lg prefer anak dkt dgn sye.. snang.. sakit demam kte ade.. Ye btol, hantar pngasuh anak snang sakit.. tp anak sye yg sorg2 kt umah nie pun 3x warded da sis.. bdk kcik memg immune lemah, snang sakit.. tu fact.. kdg dpt jgkitan ble kte bwk dye klua jln or dpt dr bpnye yg klua bkerja.. Ble anak dpn mte/ dkt dgn kte, snang kte nak pantau pkembangan anak.. contoh anak pndai pegg brg ke x, anak da pndai mrangkak ke x, anak da pndai bcakap ke x.. yg nie pentg tw sis.. klu sis tggl anak kt mil, sis susah nk pantau benda nie klu anak sis ketinggalan, susah sis nak catch up.. Ape pun, sye doakn urusan sis dpermudahkn..

Pendapat saya TT ni lebih kepada belum bersedia berjauhan dgn anak. Itu sebab dia buntu dlm buat keputusan. TT kena fikir dan buat pertimbangan dgn baik dan tenang antara keperluan mental fizikal diri sendiri, anak & kerjaya dan of course lah keperluan suami juga kan). Banyak yg saya baca, seorang ibu akan stabil emosinya selepas 2 minggu pertama berpisah dgn anak, begitu juga dgn anak. Saya seorang yg tak mampu fokus bekerja bila dah ada anak. Banyak faktor dan saya lebih kepada sayangi diri 🥰. Alhamdulillah, anak setahun lebih, saya berhenti kerjaya saya sepenuhnya. Tenang.

4h trước

macam saya..tak jumpa anak sehari pun dah rasa macam kucing hilang anak..kalau berjauhan otak dok fikir anak buat apa .makan ke tak..tido macam mana..

suami nk senang otak dia je. reti buat anak pastu taknak susah. hellooo anak sape ni?? anak mil ke? anak sdri jaga sendiriii la, bg mil senang2 ingat anak tak merana ke pisah dgn mak dia, pastu nti lama2 anak tu dah biasa,byebyekan je mak dia dh jd anak mil dah bapak oi. sorry emo lak sy pergi keje puan & suami dgn apa? puan duduk mana takde ke pengasuh or taska yg dekat rumah? if puan tk keje blh? semoga mudah urusan puan, sy pun big no puan bg anak kat mil puan sekadar dtg melawat harian bbrp jam tu.

10h trước

or boleh, tp kena ada dateline. sekadar brp hari onz, blh la nego. tp kalau makan bulan, tahun, tak payah laaa. nanti buat anak lg, pastu repeat nak bagi sape plk? ada anak tu walaupun Allah yg bg, tp tu pilihan, gi buat intercourse msksudnya ready la tu nak ada anak, ada anak ni bkn setakat seketul manusia, tp beserta pakej2 dia la sedia semua basic needs dr baru jengah dunia sampai dia merdeka.

Easy solution: Hantar je anak pada pengasuh. Rezeki setiap org tak sama. Mana tahu Allah bagi kat awak pengasuh yg baik. Hari2 boleh ada dgn anak dan tak payah menyusahkan MIL utk jaga anak awak. Awak ibu kpd anak awak. So awak decide for your baby not other people. Diorang suka tak suka bukan masalah awak, tu masalah diorang. You kerja, bayar utk pengasuh. Jgn berkira sgt duit nak bayar pengasuh.

Kalau tanya saya mmg tak sanggup jauh dgn anak. Baikla kita hantar pengasuh sbb apa2 dpn mata cuma selidik pengasuh/taska betul2 yg ok. Pujuk suami bgtau nak anak menyusu badan ke. Awk bgtau dr pantangpun awk jarang dpt sama anakkn ni plak dia jaga kt rumah dia takut isu lain yg timbul. Moga dimudahkn awk buat keputusan.