Trimester 1 Positif covid

Pregnant 11w ari khamis mlm (28/7) detect positif & hari ni masuk hari ke-3. Mommy yg de pengalaman kne covid mcmne handle ya? Simptom setakat ni demam selsema hilang deria rase & bau (on off) sakit sendi² sentiasa rase😔 ramai yg suruh minum air cengkih but tak berani nak buat #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

Trimester 1 Positif covid
19 Các câu trả lời

sy 2 kali positive covid.. alhamdulillah x teruk sngt. yg mula3 je demam n sakit tekak jap . masa tu x tahu lg mengandung. akhir blan 2 stau awl bulan 3 cmtu. time tu kak ipar sllu buat air kelapa +madu+limau nipis. 2 hr oke . pastu nie sebelum raya haji kene lg sekali . pon amal bnde same . kdng buat air lemon suam mnm sbb x berani nk minum air kelapa bnyak3 😅 xtahu la datang dr mana covid . padahal duk dgn suami je kt umah . dan sejak prngnt jarang sngt kuar rumah . smnggu skali pn kdng x kuar.. alhamdulillah xde yg serius . naseb beranikan diri ambk booster sblm pregnt ..

saya pun mcm awak juga. skg alhamdulillah dah selamat bersalin sebulan lepas. insyaAllah ok ja tu. yang penting makan supplement yg doktor saran terutamanya multivitamin. Saya makan brand Shaklee. makan makanan yang awak boleh makan. waktu saya ari tu memang xdapat makan kecuali buah-buahan. tapi saya paksa makan juga makanan berat walaupun sikit. dan makan buah,minum jus dan minum minuman berprotein brand Shaklee iaitu ESP. ESP tu xdak gula jadi boleh la elak GDM juga. kalau soya/protein di pasaran atau brand lain, ada gula. risau kena gdm pula masa pregnant. 😫

2y trước

sama-sama 😊

I had covid during 1st trimester and it was very bad. Feels like I just got hit by a bus. Body feels weak, bad sore throat and fever. However, I consult w my gynae through phone, it is okay to take panadol, to drink vital shot from La Juciera for throat and pls do not take spray for the throat as it’s BAD for baby. Please only take cough syrup that is safe for pregnancy. Although no appetite but please do eat for baby. Keep yourself hydrated by drinking enough water. I hope this helps and May you recover soon! Insyaallah amiin yra

saya kena covid masa 8 minggu, dan mmg ada autoimmune + asthma, jadi terus ke kecemasan check.. Dr minta buat xray, radiologist pakaikan jaket khas di perut.. Diagnose categori 3, jadi kena tahan wad.. Duduk wad cuma dipantau oksigen, bp semua sehari 3x, gynae akan datang check setiap petang, scan baby, dapat folic acid dan ubat ikut simptom (saya dapat ubat kumur dan panadol je).. walaupun kuarantin asing daripada suami, tapi rasa lagi tenang sebab makan tidur je, semua orang sediakan + dijaga nurse dan Dr..

2y trước

Wahhhh terima ksih kongsi pengalaman puan. Suka sye membacanya. Semoga puan sentiasa sihat bersama keluarga Aminn ❤️

sy positif covid masa kandungan sy 16w. dengan alahan muntah, hilang selera mkn, sakit kepala bagai nk pecah, sakit tubuh badan dan batuk berkahak. sy tak tahan sampai mintak akak ipar belikan panadol sbb tubuh sy dah lemah. tapi kakak ipar xnak beli sbb dia kata bahaya. Allah je tahu betapa seksanya sy masa tu. last sy mengamuk suruh husb belikan, alhamdulillah sy telan panadol actifast 2 biji 6jam sekali, dlm 3 hari sakit sy berkurang. tapi utk covid ambik masa 2 mgu jgk nk sembuh.

2y trước

Alhamdulillah terima kasih utk nasihat & info puan. Semoga puan sentiasa berada di dalam keadaan sihat sentiasa Aminn ❤️

Please avoid drinking air cengkih or inhaling the smell of it. Those are just myth and could jeopardise baby’s safety. Safe to take panadol (8 pills a day 4 hours gap) , VitC (only with doctor advise), Vital shots from La Juciera, Cough syrup (safe for pregnancy) , Honey & Lemon water.

Sy pon penah kena covid time kandungan 11week..doc hnya bg panadol..time tu kne warded sbb detect darah tinggi..walaupon sblom ni xpenah ada..tp skrg dh xamik ubat darah tinggi n tekanan pon dh normal..bykkan mnum air kosong juga .. ambil mknana berkhasiat utk ibu hamil n makan buah oren

Sy pon pnh positif covid waktu 14w. Hanya kuarantin, dpt ubat batuk yg utk ibu mengandung waktu check di cac. Hanya kuarantin di rumah shj.. Simptom sy waktu tu, sakit tekak, batuk n selesema. Perit ada la dlm 2-3 hari. Lps tu ok dah.. Alhamdulillah da masuk 35w skrg

2y trước

Sy duduk di puncak alam. Yg terdekat cac di kk sg buloh. Sy Google search aje cac terdekat.. Sbb pregnant kan, risau walau mild simptom pon tetap nk pegi check juga

saya pernah kena waktu 13 minggu ..tak sampai sehari kena covid terus ke hospital..sebab sesak nafas dan sakit pinggang macam contraction.. Alhamdulillah 5 hari dah discharge . tapi seminggu hilang selera makan .lepas tu alhamdulillah makin baik..

banyakkan minum air putih and amik vitamin,mkn buah2 and sayur,saya time mula2 pregnant pon positive covid jgak,lepas amalkan semua tu Alhamdulillah ilang,and jgn terlalu fikirkan sngt.take care sis

2y trước

Alhamdulillah sye bebas covid hari ke 5. Terima kasih segala nasihat & info puan ❤️