Ruam atau eczema?

Pakai ubat farmasi lagi teruk ,ubat klinik bgi pon Sama,klinik swasta pon Sama, buntu dah ni,pakej sekali bdn suam2,muntah ,batuk selsema,dah pergi 3 klinik ,tidak membantu,jawapan yg doktor ckp,hanya kulat,selagi anak aktif xde apa2, bintik2 DH merebak,xde satu klinik pon nak amik darah untuk check adakah Ada virus ke apa 😭. Ibu2 Ada pengalaman? Anak dah 3 Hari xmkn,sbb muntah,skrg saya berpantang makanan gatal sbb dia full BF,anak pon Sama berptang,makanan nya hnya SAYUR . Rsau

Ruam atau eczema?
16 Các câu trả lời

Kalau ank puan full bf puan kena pantang makanan berasaskan gluten, dairy & white sugar.high histamine food.. Sbb kalau dh ada infection mknn Dr sumber ni akan lbh cepat trigger mslh. Utk mslh kulit tu puan mandikn anak dgn air tapis @ mineral. Kalau boleh smntara elakkn guna sbrg sabun @ mandian. Just plain water. Suhu x boleh terlalu panas @ sejuk. Mild temp. Puan Cuba utk seminggu dulu tgk ada perubahan x. Yg penting pemakanan kena jaga. Avoid gluten, dairy, white sugar & any high histamine food. Semoga puan dipermudahkn urusan.

sis walk in kk/hosp. ckp la sis dah guna ubat farmasi & 3 klinik swasta semua tak membantu, jadi makin teruk. bawak sekali semua ubat tunjuk dekat doktor. ckp anak muntah2, mcm nak demam, batuk selsema dah berhari. sekarang ni boleh tak doktor amik darah anak utk check apa2 possible cause. cerita habis2 dkt doktor sis. kena mintak. jgn tunggu doktor offer. nak suggest buat test allergy tu mahal plk sampai beratus. buat masa ni better amik drh dulu la dekat kk utk check. semoga anak sis cepat sembuh. aamiin

kalau kulat maksud dah ada infection.. kena guna cream yg ada antibiotik. sis kalau payah sangat gov, p klinik pakar kulit private jala.tapi main duit sikit la. ank sy pon jd infection kat pipi n doc declare as ezcema. tggu date refer pakar hosp gov lmbt, sy trus p klinik pakar kulit private, 2hari trus sembuh. kena rm300 huhu

takut ade allergy apa apa ni... kalau sabun mandi try pakai cetaphil for baby atau sebamed(paling bagus agak pricy)... for baby.... kalau ruam try pakai lotion snow white... hmm semoga dipermudahkan ya sis🌹

try tukar shampoo sis. ank sy smpai menanah atas kepala. die ada eczema .sy beli sympo kt farmasi n beli krim sapu. alhmdulillah xsmpai seminggu kecut da nanah atas kepala. eczema die teruk kt ketiak leher biasa.

2y trước

ni shampoo die pkai skrg. mhl skit tp ok

Puan bw anak pergi pakar kulit terus atau blh ke hospital gov dulu sblm anak dirujuk.. sila mention semua simtom yg anak ada dn bg tau dh bw p klinik serta ubat yg dh diberi

sis try beli cream Bepanthen Ointment.. rm13 je.. sesuai untuk 1 badan.. untuk puting ibu yg melecet pun boleh.. boleh beli dekat watson dan farmasi.. trust the process 🥰

beli aqua cream sapu 3 kali sehari, kalau sapu lebih kerap lagi bagus. pakai sabun cetaphil. kalau tak menyusu badan beli susu isomil (susu soya)

samada alah debu/sabun. cuba mandikan air suam kosong sahaja. atau beli sabun khas utk kulit sensitif baby (cetaphil, aveeno).

Allah kesiannn nyee kt awk dik🥺🥺 semoga cepat sembuh ya syg.. semoga mami die kuat🙏🏼