kad hijau/buku pink issue

Hai semua nak tanya, hari tu saya g check kandungan kat klinik swasta untuk ke 2 kalinya, and kandungan pon dah cecah 3 bulan, tapi doktor just check darah , scan baby and bagi ubat obimin jer . Dia takde ckp pon nak buka buku pink . Instead dia bagi saya kad/buku seakan laporan yang brwarna hijau tu , and dia ckp nxt checkup kt mna2 klinik boleh bawa kad laporan hijau tu xkisah klinik kerajaan or klinik swasta . Kenapa ya? Apa beza kad laporan hijau tu dengan buku pink? Tolong jawab sat pada ibu2 yang berpengalaman sbb ini my frst pregnant experience.

9 Các câu trả lời

kalau macam saya, saya buka buku pink dekat klinik kerajaan tapi at the same time saya ada check up dekat swasta jugak... jadi setiap kali check up kerajaan, doktor kerajaan akan tengok report dari swasta dan bila check up dekat swasta doctor sana akan tengok jugak report kerajaan... jadi saya ada 2 buku record 1 buku pink dan 1 kad dari swasta... so setiap bulan sy akan pergi check up dekat kerajaan dan swasta.. sebab check nya tak sama

sya buka buku kt klinik swasta. x da pulak doktor ckp mcm tu. mmng dpt buku, dan kt dlm buku tu doktor catit detail2 kita. cuma masa kandungan sya 20week ri tu doktor tanya nk bersalin gov atau swasta, lps tu terus doktor akn cll hospital yg kita pilih dan bg detail kita untuk temujanji. rasa2 sya semua klinik swasta x sama kot

X semua klinik swasta ada buku mcm gomen. Kad yg dia bagi tu boleh guna bila nak ke klinik lain atau hospital. Gomen je yg mmg ada buku pink. Pengalaman sy, cek up swasta x details cm gomen. Cuma swasta xperlu menunggu and every cek up dpt scan tgk baby.

Nama dia je berbeza tapi benda sama. Buka buku kat kk dapat colour pink. So dapat lah nama buku pink. Saya checkup swasta dapat buku biru. Ikut klinik swasta tu punya jenis buku la. So pergi mana mana dia akan refer each other punya buku report

saya check up hosp annur, takkan dpt buku pink mcm kk, tapi ada pregnancy book warna hijau.. dr cakp content dia sama je dgn kk.. kalau nk beranak mana2 pon atau nk tukar check up kat tempat lain, bwk je buku tu.. sama je..

buku pink tu utk kk..kalau swasta sama ada pakai kad atau buku macam kk jgk..tapi kalau nak bersalin hospital gov kena check up kk sbb saya dah terkena dekat hkl..even buku detail dorang still nak buku pink

hhaahaa bku pink kerajaan syg..dh kalau swasta ikut klinik tu la wrna apa...dan sbnrnya boleh je buka buku pink kt kk..tp dlm msa sma..awk bebas nk cek kt swasta..boleh aje..

Maaf sis, setakat ni saya tak de experience check up di klinik swasta

sya pla x prnh bgtu..tu sja bku pink..