Normal baby newborn korang bgun susu brpa jam skali?

Nk tnya la, bby sy skrg umur 15hari.. dr day 1 dia masuk nicu sbb ibu gdm + jaundice. Total dkt nicu 8hri.. So kiranya baru 7 hari di rmh.. Rutin dia tiap 2jam stgh hingga 3jam dia akan bgun susu. Kira celik dia dlm masa sejam thrn tido balik.. normal x? Ke sbb dia dah terbiasa di kejut minum masa di nicu? Sbb rutin nicu 3jam skali baby akan di kejut utk minum susu.. So smpai balik rmh rutin dia begitu.. akan tersedar sendiri tiap 3 jam.. Penat jgk la klu mlm tu.. Saya rasa dia terikut rutin nicu la.. sbb ank adik saya belah mlm dia akan tido lama skit, then bru terjaga.. Lps tu, di sbbkan di nicu dia minum formula milk + direct bf. Smpai ke rmh dia gitu.. Mesti kena topup fm sbb dia mcm x puas bila bf even dah sejam bf dia ttp x boleh lena selagi dia x dpt formula milk.. Saya niat nk fully bf ank. Ye la sbb kewangan satu.. igt lps kuar nicu boleh je fully bf tp dia kejap2 jaga sbb x puas susu. Saya try pam cuma dpt 1oz je.. mcm mana nk kasi bnyak ye? Klu di nicu sukatan dia 2oz fm + bf ; bru boleh lena.. rutin berterusan smpai skrg ni..

13 Các câu trả lời

Anak saya prolonged jaundice 2 bulan. Sepanjang 2 bulan tu, saya dan suami memang penat dan tak cukup tidur sebab masa tidur kami affected. Setiap 2 jam kami akan kejutkan baby untuk menyusu. Itulah rutin kami sepanjang 2 bulan. Kami sacrificed waktu tidur untuk jaga jadual susu baby. Tahap penat tu, duduk saje boleh tertido. Dalam situasi awak ni, apa yang saya nak sampaikan 1) Kalau baby awak belum discharged daripada jaundice, wajib ada jadual susu yang konsisten supaya bilirubin dapat disingkirkan. 2) Kalau anak dah discharge jaundice, awak perlu tahu yang baby feed on demand. Jadi demand susu setiap baby tak kan sama. Ada yang sejam, ada yang 2 jam, ada yang 3 jam. Memang takkan sama. 3) Soal penyusuan ni, awak kena gali lagi ilmu breastfeeding. Setiap sesi penyusuan yang optimum ialah selama 15min-30min untuk satu sesi. Lebih 30 min bermaksud baby awak looking for comfort atau kata mudahnya nak mengempeng. Baby is not all about feeding. Kena cari punca kenapa baby jadi begitu. Boleh jadi, baby tak selesa dengan environment dia. Mungkin terlampau sejuk atau terlampau panas. Bising sangat ke. Tak selesa perut atau pampers ke. Apa yang saya boleh sarankan di sini awak follow FB: babylanguage untuk belajar ilmu tidur baby. Dan follow certified lactation counselor untuk dapat ilmu breastfeeding. Ada ramai sebenarnya yang share ilmu ni secara percuma. Personal preference saya, Puan Nad Masrom. Boleh follow beliau di FB/IG/Tiktok/Telegram. Semoga urusan awak dipermudahkan 🌹

1y trước

saya setuju dgn pendapat puan ni🌻

1) baby masih ada kuning atau x? if masih ada mmg kena consistent. nak kuning cepat turun directfeed 1@2jam sekali. dekat hospital nurse gap 3jam sebab susu fm ni xmcm susu badan. susu fm lambat serap. susu badan ni cepat serap dn baby akan cepat lapas semula. 2) normal pump dpt 1oz. awak pump selepas baby menyusu ke mcm mana? baby awak baru 15hari. susu badan akan keluar/terhasil mengikut demand baby awak. 3) lekapan baby awak betul x. kalau betul nekad nk bg susu badan. awak kena stop susu fm. sbb itu kita panggil topup trap. mindset kita dok kata baby xcukup susu. baby ni bila kita sumbat dia susu. mmg dia akan still minum. sampai dia overfeed 4) jangan skip penyusuan waktu malam. sebab waktu ni hormon prolaktin sgt tinggi. nak berat badan baby cantik. awak kena follow demand baby awak yg mmg akan bangun 3jm sekali utk menyusu. selepas jadi ibu. mmg rutin kita akan berbeza ya. xkn sama mcm sebelom ada anak. anak sy xduduk nicu. rutin dia mmg akan bangun susu setiap 3jam sekali. skrg dh 8m+. bukan sebab baby dh terbiasa bangun. tp itu mmg demand baby awak. dia akan bangun setiap 3jam sekali

Normal apa, newborn kot klu x bngun subuh mesti kejut bangun utk susu.. Anak sy dah msuk 4bln pun rutin masi bgni mesti akn bngun subuh minta susu.. Klu psl susu tu, klu direct bf mmg anak akn nangis klu x rasa tak ckup susu sbb dia mcm x knyang unless awk pam susu bdan dan bagi through susu botol. Ini yg saya kena ajar masa duduk nicu hritu. Sbb ada ibu yg flow susu besar dan ada yg flow kecil. Mgkn jg sebab anak dah tebiasa minum fm masa d nicu? saya pun fkir mcm awk jg dlu ingat nak bagi fully bf tp xde rezeki sebab anak lahir kecil, mulut sgt kecil puting susu sy xdpt masuk d mulut anak sbb tu sy tiap hari pam dan ajar jg anak hisap puting tetap x menjadi sbb anak dah biasa hisap puting botol. Last2 susu kering sebab x bnyk rangsangan dari anak plus bila sy pam saya pam angin je so ambil kptsn untuk bagi anak fully fm. Mula2 rasa jg lah beli pek paling besar mmg x sampai seminggu susu tu. Syukur jg anak serasi dgn susu yg murah2 je. huhu

Kuatkan semangat ye sis. Sy dh merasa bby kuning awal lahir. Newmom mcm saya, awal tu dgn susu bdan x byk, tp utk anak settle kuning cepat, kena jugak campur susu formula. Awal 20 hari mmg gitu rutin kami suami isteri, tiap 1-2jam baby meragam nak susu, atau mmg kami kjutkn. Lama2, waktu tidur baby akan ok, ibu pun dpt rehat. Keep strong, kalau boleh dpt support dari suami utk susukan baby waktu mlm. Waktu mlm pun, susu kita x sedap, x mkn, jd mmg baby kna minum botol.

1y trước

terima kasih sis😅 awal msa kuning tu x biasa nk bgn mlm. skrg baru anak dpt fully bf😊

nk susu badan banyak, kena kerapkan pump susu tu if baby berjauhan.. pump setiap 2-3 jam sama mcm baby bf..sy pun baby nicu saya start marmet hari 1-3, then pump hari seterusnya.. alhamdulillah skali pump dapat 2-3 oz.. cuma bila baby dah balik sy fully bf n susu pun meriah.. lps baby dah minum if breast rasa penuh n berdenyut sy pump je.. sy kurangkn pump ikut keperluan lepas baby dah menyusu..

ye newborn memg mcm tu.. tiap 2-3 jam akan bgn utk mnyusu.. bab susu bdn plak.. bg sye normal mcm tu.. sbb baby smggu xde ngn kte, xde yg stimulate susu bdn tu, stakat pam je la.. ble baby da blek, dmand susu baby da byk, bdn kte perlukn mse nk tampung dmand susu yg byk tbe2.. mkn mse jgak tp nant lme2 bdn akn ok.. x perlu topup fm lg..

normal. Baby newborn ni memang sakit sikit nak jaga. tapi bila dah masuk 3 bulan nanti slow2 akan ada masa dia bangun 4-5jam pulak. anak saya ada hari dia akan bangun menyusu 1.5 jam. bila dia bangun 4jam sekali tu kita yang tertunggu2 bila dia nak bangun menyusu.huhuhu anak saya baru masuk 3 bulan

sy as new mom, 3bln pertama mmg barai 😂tp sbb sy epmom lame sikit la 3-4jam baby bgn susu.. time jaundice mmg kejut tiap 2jam.. but still sy kne bgn jgk utk pam.. baby df ade yg tiap jam bgn.. after 3m da ok sikit.. himnae sis 💪

Sangat normal. Kalau baby tak bangun pun ibu kena kejut baby & offer susu setiap 2/3 jam tak boleh lebih. Lagilagi kalau jaundice.

Normal.. mmg akan bangun 2-3 jam sekali utk menyusu.. baby sy pun sampai skrg dia bangun mlm mcmtu..