hi mommy

Nak Tanya mommy berpantang sendiri ke rumah mak ayah atau pun mentua... kalah pantang sendiri sewa hikmat bidan sekali jaga anak ke? Kalau pantang sendiri baject angaran berapa yA sekali dengan baby

31 Các câu trả lời

kalau 1st time baik awak pantang rumah sendiri atau mertua. janji ada org jaga. sbb emosi ibu berpantang ni sukar dijangka. awak pasti akan perlukan bantuan org lain. kalau baby ada masalah kuning lg lah nak kena ulang alik g hospital lg. nanti awak stress, bahaya. kalau pantang sendiri boleh jugak kalau awak mampu upah confinement lady utk mandikan baby, sediakan bahan mandian, masakkan utk awak. lg² kalau awak beranak czer. pergerakkan awak konfem terbatas. at least awak perlukan org utk bantu awak selama seminggu dua, sebelum tubuh betul² sihat.

5y trước

Tu la sebab saya anak yatim tu tanya pendapat

Anak 1st saya berpantang dgn mak mertua Anak 2nd make saya jaga Ank 3rd ni planning amik CL jaga masa pantang.saya amik package 14hari je.mmg mahal tapi xde choice sebab mak2 saya dah berumur. Xsampai hati pulak saya nk menyusahkan diorg. Lagipun saya Jenis yg teliti n nk semua complete so mase berpantang saya nk pastikan dpt penjagaan yg rapi Dari mama sampai la ke baby. Kalau sis nk cari CL utk jaga masa pantang sis kena pandai pilih package n kena survey agencies yg murah bersesuaian dgn budget kits sendiri.

Baik la berpantang kat uma org tua sis.. klu selesa duk uma mrtua pn ok jgk.. aslkn ad yg mnjaga kte.. coz ank buah blah suami sy arwah semasa dlm pantang.. ad la org yg mnjaga arwah, tp org tu pula tpksa balik kmpg sbb ad hl kcmsn.. sbb kn tempoh berpantang cme tgl lbih kurg smgu n arwah pun berpantang sendiri.. Arwah disahkan meninggal mengejut.. Alhamdulillah skrg bayi arwah sihat n djaga oleh mk mertua sy..

Sy berpantang sendiri, sudah tiada org tua, dua2 belah Pon xde dah, ank ke 5 dah Ni, so utk permulaan suami yg akan jaga, yg paling penting masa2 awal Kita bersalin, lepas 2 mgu dah boleh buat sendiri, tp Kali Ni blom smpi 2 mgu terpaksa urus sendiri dah, alhamdulillah ank2 yg lain dah besar, yg paling kecik Pon umur 7 thn, tu Pon sy hantar ke pengasuh je waktu sekolah, so xde yg ganggu

Pd sy better sis berpantang dgn mak sndiri.. Biase anak 1st kte xde pengalaman.. Klau da ade pengalaman tu lain la.. Kte da tau mcm mane nk urus sndiri.. Tp seeloknya pantang la dirumah mak sndiri.. Sis pun x rase segan ke ape.. Mak sis pun boleh jaga semua serba serbi.. Ni pd pandangan sy jela.. Rasenya amik hikmat bidan utk jaga dlm pantang mahal kosnya..

5y trước

Tu la sebab dua2 dah aruah hanya tanya pendapat

Pantang umah mak..ank 2nd n 3rd pantng umh sendiri tp mak dtg utk seminggu..utk mandikn baby n sedia mkn..klu pntng seorang takut kite wat keje renyah yang akn wat bentan..mcm angkt Kain sume su ade wat sbb xsuke tgk tertunggak n lepas tu demam.better ade helper sis maybe 2weeks

saya buat rumah sebelah rumah mentua .. tapi pantang sendiri je .. sebab mak mentua pon tak bape sihat .. kami saling menjaga laa .. suami banyak membantu .. sebelum pergi kerja .. dia urus kan kami dulu .. anak sekolah .. jadi tak dapat balik rumah mak saya ..

Saya pantang di rumah mak mertua sebab husband takberani nak tinggal sy sorang kat rumah waktu pantang. Walaupun pantang di rumah mertua tapi pantang sendiri. Semua buat sendiri. Mertua langsung tak tolong 😭 i miss my mom. 💖

5y trước

Ouh.. bertabahlah sis😞💪

Sya pantang sendiri sebab mak bapa dh bercerai..bapa pula kerja..nasib baik ada mak cik ..kalau tak..sya tak reti cara berpantang macam mana..yang penting awak beli set bersalin..ramuan pakai mandi..paling penting bengkung..

5y trước

Awak search Google

Klo xtahan bebel, lbih baik pantang sdri.. Klo parents jnis xbebel, sy plih keluarga sdri.. Bab sewa tu rsanya klo yg biasa bwh 5k..tp tgk bil hari yg kita ambil..ada stgh ambik 7 or 14 hari, dh kuat buat kerja sdri..