minum air gula kena puasa bole minum air kosong tak?

hi nak tanya esok saya kena minum air gula.. nurse suru saya puasa dari pkl 10 mlm until esok pagi lepas minum air gula. bole tak klu saya nak minum air kosong pkl 10 mlm tu.?

22 Các câu trả lời

Saya baru minum air gula kali kedua Ahad lepas, saya posa tpi minum air masak jgk smpai kt klinik pun bwk air masak, sbb kali pertama minum air gula tu kakak sya nurse ada pesan sruh minum air masak lpas minum air gula tuu, Alhamdulillah laa first minum tak lekat pun, tapi pg tadi nurse kk wasap bgtau result gula tggi yg second ni 😅 hahaha bertabahlah Sabtu ni kena check pulak kt kk 4×😂😂

Biasanya nurse akan advise tak digalakkan makan minum. Katakan puasa 10 malam. Ambil darah sebelum minum air gula 8 pagi. Kemudian pegawai perubatan akan minta kita minum air gula pula. Puasa lagi dua jam. Tanpa makan dan minum. Air gula tu bersamaan 5 pinggan nasi. Hehe. Dua jam kemudian pukul 10 pagi, ambil darah lagi. Kemudian barulah boleh makan minum. Bacaan lebih accurate

ikut pengalaman sy lh...sy baru je selesai mnum air gula. kalau sis x tahan sgt rsa haus sgt..bole je mnum air kosong...sy mcm tu juga..esoknye lepas mnum air gula...kena tggu 2jam lg utk ambik drh...xtahan sgt..sy mnum juga air kosong... Alhmdulillah result ok je...jgn je sis p bantai mkn nsi, coklat ke benda yg berat2 tu...haa...tu x leh..kang bacaan gula naik pula hee

Boleh, sikit je. Air masak 0 kalori. Mcm buat wet fasting je la no food water 0 kalori bole😉. Nk terus dry fasting pun xpe cuma air kencing kuninglah skit time nk check urine protien nnti

First minum air gula Saya puasa jam 10malam saya cuma minum air masak sebelum tidur lepas tu tak minum dah sampai selesai semuanya keesokkan harinya. Alhamdulilah first result okay, second tunggu minggu depan.

Saya minum air masak seteguk pkl 4pg sbb terjaga haus sgt2 pastu lps minum air gula tanye nurse boleh tak nak minum air. Tapi nurse tak bagi. Saya tanye kakak2 kat luar dorang ckp minum la sikit buat hilang kelat kat mulut.

Boleh sis.. tapi sikit je.. takkan 2 jam tu kalau batuk or tekak rasa kering xleh minum kan? Nurse cakap boleh tapi sikiiittt je sbb takut dapat false result.

Mcm KK area sy, lepas Dr jam 10 mlm dia x bg mkn n minum apa pun even ayaq msk..takut nanti kena repeat blk...kalu kt KK awak x pasti la proceeding camna...

Sye mlmni dh start puasa sbb esk pagi kne amik darah dgn minum air gula...kandungan bru 15w 3d harap dipermudahkn segala urusan esk

tak boleh. nanti mempengaruhi result. lps tu tpaksa lagi buat and tungguuuuu. lama tuuu

5y trước

Sy sblm mnum air gula mnum 2teguk. Lps mnum air gula mnum lg 2 teguk. So far result ok sblm dan selepas