Hi mommy semua

Nak tanya, apa kesan kalau tak ambik lngsung folic asid & zincofer? Sbb skrg saya dah preggy masuk 5 bulan, tak boleh telan langsung pil pil tu sbb mabuk teruk. Tapi now alhamdulillah dah ok la cuma still tak ambik pil zincofer tu sbb takut mual & muntah2 lagi. Sepanjang preggy mula2 haritu folic asid & zincofer tu tak sampai 10 biji pun yg masuk dlm badan sbb mmg akan auto muntah. Hm

6 Các câu trả lời

Folic Acid lah paling penting untuk perkembangan sel2 sblm hamil dan awal kehamilan untuk mencegah apajua abnormal pembesaran kandungan. Zat besi diperlukan untuk tambah darah sebab bila ada nyawa dalam badan kita, darah kita sendiri tak cukup untuk menampung sebab kandungan pun perlu darah dgn tambahan pil zat besi tu. Risiko amenia, tumpah darah, pengsan, dll. Sila banyakkan membaca dan menonton tentang kehamilan dan penjagaan anak ya. Kita berada di suata fasa kehidupan yg lain. So, molek tambah pengetahuan dan bertanya macam ni. Sabar, redha dan syukur dlm menghadapi ujian kehamilan. Enjoy your pregnancy journey. All the best . 🤲💐❣️

Folic acid wajib ambil. Tapi pil zincofer obimin semua tu pun saya tak boleh telan waktu pregnant. Taktahu kenapa effectnya i sakit tulang di tangan. Dah pergi clinic sana sini bukan carpal tunnel, so i decided to stop tak makan langsung sampai bersalin atas nasihtat doctor. Tapi dengan syarat hb you cantik ya? Alhamdulillah mine was okay tak pernah bawah 12 so i stopped. After bersalin hospital bagi pun i tak makan sebab hb i takde masalah Alhamdulillah. Tapi folic acid tu seeloknya makan la untuk elak any growth defect pada baby like spina fida, cleft dan sebagainya.

Folic acid penting. Utk elakkan kecacatan baby. Zincofer tu zat besi, penting juga untuk tambah darah. Kalau tak boleh telan zincofer makan lah ubat lain. Banyak lagi ubat tambah darah cth: ferrous fumarate, maltofer, ganilia. Tanya la nurse/doctor kat kk tu. kalau tak boleh makan zincofer, dia akan bagi ubat lain.

Tanya doctor. Folic acid tu paling penting untuk consume dari awal pregnancy sebenarnya. Dia membantu perkembangan baby, orang consume tu untuk prevent kecacatan pada janin

Cuba sis try pil lain..obimin @ iberet folic..kdg zincofer X sesuai dgn bdn...kne try pil lain..smoga dipermudahkan urusan sis k

Jgn tak makan sis, takut risiko kat anak 😩 kne paksa makan jgk try tukar ubat ye 👍🏻