xdpat consume zincofer 😔

hi mummies,, nak tanya okay ka kalau tak ambik pun pil zincofer tu.. sbb bila ambik pil tu rasa x sedap badan, asyik pening.#firstbaby #ingintahu #pleasehelp

xdpat consume zincofer 😔
16 Các câu trả lời

Doc bg sy ni.. tp sy xamik.. sbb baca bad review.. lgpn xlalu nk telan peluru.. klo ubt biji ok lg.. sy terus on maltofer + folic asid.. Settle masalah sembelit melampau, buasir dan drh rendah.. maltofer paling less side effect blh amik smp 3biji sehari.. tp klo sis nak cuba tnya doc/farmasi. Lepas tu rajin2 la rebus barli, kismis n longan.. minum utk maintain drh merah.

awak kena bgtau nurse tempat awak nk tukar ubat lain. nanti dorg akan suggest. lg 1 cara saya makan sebelum tidur dengn air sunquick dan pastikan makan ubat ni 2 jam lepas makan malam. kena tanya nurse awak ok x makan malam sblom tido. saya x boleh makan siang mmg muntah2 jawabnye.

Klau saya,dokter bagi zincofer ni, habis telan zincofer,tak sampai 5 menit,mesti muntah,,,last2 akak saya yg kerja klinik dia suggest maltofer,,,function lebih kurang,,,dan Alhamdulillah takde masalah sampai 2-3 bulan,,,dokter pun ckp boleh lanjut maltofer je

saya boleh makan tapi tulah sembelit . sebelum ni beli sendiri sangobion di klinik . tapi mahai sekotak satu papan 26 hinggit 😖 makan jugakla ubat klinik . jnji ckup khasiat utk baby . klu tak ok boleh bgitau kk tukar suppliment lain .

Hi Elizabeth, saya pun x sesuai zincofer ni, jadi cirit birit 😭 just inform ur nurse or doctor and diorg akan suggest something else. Saya tukar to Maltofer and sesuai. Hb pun naik cantik je every checkup 🌸

Ni utk tambah sbb Hb/iron low.. tapi mmg ada yg rasa tak sedap badan lps amik.. blh try alternative lain yg blh tambah darah.. sbb penting untuk pastikan darsh cukup supaya baby tak anemic lps lahir ye..

Saya ambil sebelum tido zincofer tu, but esoknya lepas breakfast rsa loya mcm nk muntah and tak sedap badan tak tahu sbb apa. Not sure sbb ambik zincofer or ada sbb lain ..hmm bru je try amik ni..

Saya tak boleh zincofer asyik nak muntah je sampai skip berhari2 tak sanggup, last2 amik iberet folic 500 alhamdulillah takde rasa nak muntah and boleh telan setiap malam, tapi beli dkt farmasi luar

saya dulu makan zincofer , tapi pedih ulu hati lepas makan. bagitahu nurse , tukar obimin dengan iron. alhamdullillah okay, sis kena inform dengan nurse . nanti dia akan tukar ubat

Saya pun muntah lepas makan zincofer, makan obimin jadi sakit kepala so makan maltofer je okay tapi hb tak naik tinggi mana pun. Tapi kira boleh la asalkan tak sengsara sbb ubat