Minum Air Gula🤮

Hi mummy² ... Cuba kongsikan pengalaman pahit waktu minum air gula ... Ada yg sama mcm saya tak . 2kali hamil minum air gula mesti muntah 😅 .. ni hamil kali ke 3 .. seram betul kalau nak kena hadap air gula nanti ..

24 Các câu trả lời

saya dah 2 kali minum air gula. 1st time minum sekali teguk. 2nd time nak terbatuk sebab time tu la gatal tekak. mujur la sempat telan air gula tu dulu. dah habis batuk sambung lagi tapi itu la perit juga risau kalau termuntah. malas la nak ulang minum lagi. Mula mula kena minum saya puasa dari pukul 10 malam. Pergi klinik pagi esoknya pun dengan perut kosong terus ambil darah, tak fikir apa bab nak minum air gula tu manis ke apa, ambil segelas cari port baik duduk baca doa tahan nafas sambil pejam mata terus minum sampai habis & pelan pelan bernafas bila dah habis telan. tak peduli orang keliling dah time tu 😁. awal tu perit juga la rasa kat tekak tapi duduk diam diam cuba bawa fikiran ke tempat lain tak fikir sangat apa yang rasa kat tekak tu. alhamdulillah la tak muntah tapi sangkut GDM pula minum kali kedua ni haha. aduii

2y trước

alamak kecundang juga ya 😅. takpa mudah mudahan kali ni ok la kan.

Sy fobia btul air gula🤢 wlaupn bru ank first.. bru fikir je dh geli tekak trbayang rasa dia🤢 dua kli kena minum msa awal buka buku dan msuk 3rd trimester, dua2 tu jgk muntah🤮 benci asyik kna repeat bila muntah.. org dok crita manis2 selama ni xsangka plk semanis tu smpai perit tekak nk telan, mcm nk nangis ja bila kna mnum tu.. nasib baik la xlekat gdm.. mcm xsanggup nk hadap lg lps ni klau pregnant lg ,rsa fobia 😂😂 mmg bg stgh org ok je air gula ni, tp bg sy nopeee,tekak sgt xleh trima😂

2y trước

Huhuuu.. brtabah lahh 🥲 dh mmg nasib kita org pmpuan kna hadap bnda ni 🥲🥲

uwaaa sy br minum air gula minggu lps, xdan 10 mnt muntah hbs,ni tggu khamis ni plak kn repeat tp rs cm muntah lg sbb alahan msh ada lg kalu silap mkn mmg akan muntah.... br 14w ,bila berumur mmg in minum air gula awal2.... ms ank 1,2&3 xpernah kn minum air gula, ank no 4 minum skali tp tu dh nk msk trimester ke 3 dh hlg rs alahan boleh thn lg minum cm pening2 tp xlekat gdm pom. kali ni ank no 5 kn awal2 lg minum air gula... mcmn nk hadap... kalu asyik muntah mmg kn repeat smp xmuntah lah yea.... adoi

Sy 1stime mnum masa kandungan 24w. dn time tu mmg alah tak hilang lagi. so masa mnum rasa ok. tp lpas sejam terus muntah. keluar semuanya ...2hr Sy muntah Dr pg ptg smpai malam...sampai Sy tak sdap bdn. Sy check baby. doc ckp jntung baby laju. hmm tatau mcm mana nk mnum Kali kedua. ni 1st time pregnant. alah dekat 7bln tk hlg lagi

2y trước

owh guna ni okay ye. baik nanti Sy beli. thanks tauuu🥰

sy dpt perisa oren. minum 2x stop sbb likat sngt takleh nak sekali hadap. tp habiskan dlm masa kurang 5 minit. lepas minum kumur2 dgn air kosong then balik terus tido sbb rumah dekat dgn klinik. pukul 10 bgun dh hilang loya boleh drive sndiri mcm biasa ke klinik ntuk amek drh kali ke-2. tp setel ja amek darah, dah kat rumah terus muntah2. haa legaaa....

klau xnak mnum gula 3x msa pregnant 😝 jaga pmknn sis, jangn mnum mnis2 n mkn berat2 sngt. nnt klau berat naik mendadak confirm kna sruh mnum air gula. klau msa mnum gula tu, kosongkn fkiran. jngn fkir air gula tu xsdap. lpas mnum ja trus p mnum air biasa. hhehe tu klau sy la, pregnancy kli ni sy kna mnum 3x air gula sbb berat bdn naik mdadak😌

2y trước

ya sis 3x sbb naik mddak 😂

sye xmuntah sbb rasa oren mnis jee..tp mmg naik lha gula sbb bmi sye xok n ad sejarah fmly y ad sakit kencing manis☺️ 1 jee cara xnk bg muntah masa minum air gula mkn mlm jgn mkn y berat²..mnum air msk byk²..last mkn jam 10 mlm..sye skrg da masuk 4 bulan .

2y trước

ohh tahniah sis ... sy ank 1st dlu air gula putih . yg 2nd air gula oren . tetap muntah jgk😅 sbb sy mmg tak minum air manis .

Saya minum air gula haritu alhmdllh tak muntah. just perit tekak je.. Masa minum haritu saya anggap air gula tu macam boba ke apa ke 😂 Sbb taknak timbul rasa muntah tu.. Btw boleh standby minyak angin.. sedut2 sambil tggu 2 jam tu.. Good luck ya sis

2y trước

Sama perit tekak sampai 3 hari 😅 Seksa betul nak telan apa2. Telan air masak pun perit 😅

saya beli air gula luar yang ada rasa rasa tu. sebab kk rumah saya dia bagi air gula putih. alhamdulillah boleh terima. macam kordial murah tu rasa dia, rasa oren kordial. bukan sunquick ye hihi. puan boleh la try beli dkt luar :)

sy first time minum masa week 13 sbb BMI tak normal, masa minum tu habiskan secepat mungkin... balik rumah, buang tudung on AC tido je sampai la g klinik ambik darah balik... lps tu baru muntah sbb baru layan pening tu 😹

2y trước

dlm kereta pun boleh, tak pun tempat yg pengudaraan yg cun... aslkan rasa selesa