pregnancy

mummy² boleh share x pregnant brapa week baru ada simptom mual + muntah ? buat buku pink kandungan brapa week paling sesuai ?

52 Các câu trả lời

syukur lah sis kalau xda alahan. sengsara teruk ibu yg alami alahan ni tau.masa sy prggy ank frst, sy alah bau bawang, bau masakan, bau minyak wangi dan bau durian. tp skrg prggy ank kedua sblum sy tau sy prggy, sy alami alahan teruk pada jari2 tngn. makan antibiotik utk smbuh kan alahan, kena pula alergik kat muka. bintik2 merah banyak kluar. smpai muntah balik ubay antibiotik.. masa tu blum tau sy prggy. lpas sminggu stop antibiotik baru cek rupanya dah prggy 2bulan. kandungn 3 bulan lebih smpai 5bulan sy alahan bau bawang, masakan, geli tengok ayam mentah, x makan ayam, x makan daging,lauk dan nasi. sy mtrpksa makan buah2han da minum jus je. alahan teruk sis. klau lapar betul baru makan nasi ngn ikan kering je.

Lambat period 3 minggu badan rasa lesu dan perut pun mual2 je rasa. Saya ni jenis suka makan sambal. Tp time 3 minggu lambat period saya susah nak makan pedas. Bukan makanan pedas je, hampir semua makanan tak boleh telan terutamanya nasi. Lagi satu saya tak boleh ulang makan makanan yg saya masak. Kalau pagi masak lauk tengahari saya dah tak boleh makan makanan tu. Rasa mual je. Biasanya takda masalah. Genap sebulan lambat period saya terus buat upt. Memang instinct saya tak salah. Terus keluar double line.

Mcm sya week10 sampai week 11, tiap tgh mlm mesti muntah.. Mual tu dari week8 sampai skrg week 15 dok rsa cuma tkde muntah dah skrg.. Sya bukak bku pink msa week13 tp misi ckp seeloknya sebelum week12 bukak buku.. Tp nasib laa misi yg check sy tu baik lembut je orgnya jd tkde laa kena bebel apa pun

hihi soalan tanya berapa weeks baru ada simptom mual and muntah tu macam meminta jaa, kalau tade simptoms ibu lain hadapi alhamdulillah sis nanti kena ta lalu pulak nak hadap huhuhu sesetgh ibu memang langsung tade sampai kelahiran, ada sesetgh tu separuh separuh jalan, ada tu sampai kelahiran duk merasa

5y trước

😂 allahu sis, tidak semestinya tiada alahan bermakna kandungan tidak sihat sis okay sis tiada masalah boleh ja meminta utk merasa alahan cumanya jika Allah izinkan sis boleh merasa, in shaa Allah dapat merasa nikmat alahan yang ibu lain kalau boleh ta nak tu tapi dapat atau sebaliknya tapi ingatlah sis faktor kandungan tidak sihat bukan diukur melalui alahan pun, banyak faktor lain penyebabnya belum pernah lagi doc keluarkan statement "TIADA ALAHAN PENYEBAB KANDUNGAN IBU TIDAK SIHAT" ibu lain kalau dengar tiada alahan ni siap cakap bagus lagi tiada alahan, setgh ibu tu jenuh MC jenuh hadap tapi pengorbanan seorang ibu kan sama juga tiada alahan, tetap ada pengorbanan seorang ibu juga Jika Allah nak bagi alahan seteruk teruknya tapi kandungan tidak sihat, bagaimana ? 😭 Allah nak izinkan ibu ibu yang hamil tanpa alahan ni alhamdulillah cukup besar rahmat, Allah tidak pernah nak bagi kandungan tidak sihat pun sis ramai ja tiada alah lahir anak yang sihat cukup sifatnya moga Allah lindung

8 week jgn lbh drp 12 week..alhamdulillah sy pregnant ank ke 3..kli ni alahan teruk.. Nasi xleh mkn.. Tgk pon nk muntah.. Boleh mkn buah dgn mee/bihun je.. Dulu pregnant KUAT mkn.. Kot2 nk dpt girl kot kli ni.. Hehe.. Dh 2 boy sblm ni.. Doakn yea friend 😊

Start tahu pregnant dalam 11w dan dan terus meloya muntah alahan. Terus sampai contraction pun sempat muntah loya lagi 😅 Buka buku awal pun okay. Just buka je dulu nanti nurse bagi tarikh next appointment. I dulu buka lambat dah masuk 4 bulan, kena bebel je la huhu.

5y trước

sblm tu sis xdtg period berapa bulan ? n ada alahan preggy tak sblm tahu tu?😊

Sy strt alahan start 7w sampai nk masuk 20w-23w. Tp sy tau sy prgnt msa tu dah 5w, trus call kk utk dptkan appointment. So dia bg satu date msa tu da 9w. So continue follow up smpai skrg da nk masuk 34w da kna cek setiap 2 minggu.

dυlυ ғιĸιrĸaan мυnтaн² вιaѕa lpѕ ѕтarт мυnтaн тυ нιlang тerυѕ ѕelere мĸn, вdn мaĸιn ѕυѕυт, вaυ naѕι pυn тaĸ мaυ nĸ мυnтaн вaυ naѕι.. нaнaa

sy 6week..masih lom buat buku pink..tngu 8week bru leh buka nurse ckp..dan sy xda mual/muntah masa bru2..tp skrg da mula sikit2 mual..lau tngk sesetngh mkanan..dan skrg asik nk kencing je..

Ikut atas org juga puan. Ada sesetengah org awal2 pregnant dah mual semua ada sesetengah tu tiada lgsung mual dan alahan. Buku pink blh buat sblm 12 weeks.