PackING

Hello mommy2, nak tanya skit slalu bila start ready pack brg to labour (incase emergency)..sy bru masuk 30weeks brg baby semua blm cuci lagi..ist masuk 37weeks bru packing or wht?Thanks for ur feedback mommy2 gojes??

23 Các câu trả lời

Saya rujuk list dalam article TAP sbb anak 1st. Mula beli barang masa 28w n siap2 basuh sikit2 smpailah complete barang masa 32w. Packing siap2 dalam beg mama n baby & letak dalam bonet kereta. Saya bersalin elektif czer masa 37w 3d (tarikh yg doc tetapkan). Bagi yang bersalin normal kena ready khas utk baju & diapers baby masa di labor room. Bagi yang bersalin czer tak perlu baju baby masa dalam labor room tapi kena bawak baju at least 5-6 helai, diapers newborn set 60pcs lebih mudah sbb baby kerap berak/kencing & wet tisu sebab ibu kena stay hospital selama 3 hari (doc akan pastikan dah buang air besar/ kecil & luka czer dalam keadaan baik). Antara barang penting lain ialah breast pump penting juga sbb tak semua ibu2 ni banyak susu terus. Semoga dipermudahkan urusan utk semua ibu2 😊.

Dah boleh siap2 packing dah tu sis. Macam saya, saya bersalin on 37 weeks. Nasib baik saya sempat beli barang in 35 weeks dan packing on 36 weeks. Kakak saya pun bersalin on 37 weeks untuk anak pertama dia. Anak kedua dia, tiba2 bersalin awal on 33 weeks. Bersalin normal. Jadi, better siap packing awal2. Semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti ye 🤗

Sy start 7 bln dh cuci semua baju n try complete Kan semua keperluan bby. Bag ke hospital pun sy dh mula kemas since kandungan 8 bln cuma baru2 ni ke simpan dlm kereta. Bukan apa,cuma takut kelam kabut je bila Kita dh start sakit nanti. Skrg dh 37w 5d tp masih belum ada simptom2 nk bersalin lg.

4y trước

Bersalin ni Kita x boleh nk jangka. Better standby je awal sbb takut nti En. Suami dh kelam kabut,mmg Ada je brg yg tertinggal. Kita pulak dh sakit time Tu,mmg X pikir ape dah..🤭🤭

Lebih baik prepare awal... Sbb kita x thu bby nk kluar bila... Mcm sy bby pramatang tetiba kluar time 31 minggu... Brg x siap lgi... Terpaksa suruh suami packing, sy dh naik ambulans dulu g hospital... Suami follow blkng

Prepare awal lagi bagus.. sy prepare packing since 30w... anak 1st lahir 38w, anak 2nd lahir pramatang 32w.. mujur dah siap packing beg ibu dan baby.. yg ni no 3, nk kena awal jugak..incase pramatang lagi.. now baru 16w

saya 28 minggu smalam doc dh suruh prepare barg baby dlam kereta,sbab kwasan saya dekat dgn hospital sungai buloh,tapi x leh gi hospital tu,kne gi HKL atau HSA, jadi jauh doc sruh prepare awal

sy dah masuk 34w tp belum pack kan baju baby sbb x complete lagini. kire nak complete bulan4 ni tp kene kuarantin pula😅 hope x dilanjutkan lg kuarantin utk fasa 3 nanti..

Boleh dah start packing. Cuci tanpa sabun, misi selalu pesan macam tu. Kena ready dah tu, takut baby nak keluar awal hihihi 🤭

Sis perlu cuci dulu dalam minggu ni kemudian dah kering baru pack. Sebb masuk 3trimester semua dah pack tinggal angkut jer..

Biasa 7bulan lbhdah boleh siap kan brg2 nk bsrsalin, sbb ade kejadian kelahiran awal kan... Pramatang, 7bln 2mggu ade je