Barangan bayi

Hi mommy semua.. xkira yg dah berpengalaman atau yg first baby mcm sy.. td kakak sy tnya persiapan baby mcm mna? Bg sy terlalu awal utk pikir kan ke situ.. tp pendapat mommy2 kat luar tu.. barang apa2 yg patut d dahulu kan selain beli baby car seat..

17 Các câu trả lời

saya beli sikit2 mula dr 3 bulan. sebulan dua tiga barang. contoh bulan ni baju dua helai, bulan depan dua helai lg, bulan lg satu beli kain bedung pulak. tp saya beli kat kedai dan online. brg yg mahal kat kedai beli online.yg takde kat online beli kedai.so skrg dh 6bulan nk masuk 7. Barang baby dah settle semua. tinggal nk beli brg pantang saya jaa. sbb dr first mont pregnant saya menabung untuk baby shj dah 500 sebulan. so ada barang saya beli, yg mahal2 paw daddy dia laa. mil pon bising jugak beli awal kata tak elok la apa la. tp saya buat derk je la sbb kita tahu kemampuan kita cemana. tak mampu nk beli bnyk2 sakali.

4y trước

Itulah...mertua x kata apa2 lagi lah..cuma xtau nak start list shopping nak beli apa

6 bulan dh prepare semua brg2 baby. 7 bulan prepare brg2 mommy nk bpantang n bersalin. 8 bulan dh setle n complete smua brg baby n mommy include brg ke hospital. Msuk je 36week beli carseat n baby carrier. Alhamdulillah semua setle. Beli seawal 5 bulan utk mudahkan kita.. kita xtau apa kita rasa masa dh msuk 3rd trimes. Mcm sy msuk je 30 week dh xlarat jalan, sakit ni sakit tu. Nsib baik smua brg beli awl. Sbb sy ank ptama n cucu sulung, everything semua klua duit sndiri beli brg.. xde pun org kasi or sdekah huhu. So strugle cari duit utk complete kan brg bby.. sbb tu beli skit2.. xde la rasa sakit sgt.

Since tahu pregnant. Kite akan buat listing ape yang baby and mum perlukan. Since tu akan divide by monthly what should buy. Trust me. Prepare by awal and by monthly x kalut janji ade listing tu. sikit sikit xpe tak rase bebanan tu terlalu banyak. Why not sebab sy jenis yang tak nak kalut last minit sbb ni 2nd baby so dah learn from past 👏🏻

4y trước

Yuppp . Kite tau family kite so kite manage dr awal 🙌🏻

Sy start beli brg baby sikit2 masa kandungan 4 bulan lebih sampai la 7 bulan lebih. Beli x byk pun. Beli keperluan baby saja. Brg2 sy x byk sy beli. Paling2 pun ubat utk berpantang. Baju2 bawa jak yg sedia ada.. 30 weeks ke atas packing la siap². Anak sulung ni x dijangka. Doktor pun pesan minta berjaga².

Mcm sy dulu anak first start mmbeli masa 4bulan. Buat checklist senang nk bajet. Beli sikit2 supaya xterasa sgt kluar duit tu. Beli yg perlu dulu mcm barang baby, barang mummy. Carseat dgn stroller sy beli masa lepas pantang. Sbb dlm pantang xguna pon. Dok rumah ja..lpas pantang bru kluar berjalan.

x salah nak prepare awal .. lbeh baik .. list kan dulu apa yg penting .. then beli sikit demi sikit .. kdng baby ni x ikut due .. ada yg keluar awal , ada yg overdue .. jdi , bli sikit2 dri awal x per .. mana tau ada nak tambah2 ker , ada yg tertinggal ker 😊

Sy start buat prepare masa baby 5bulan.. Beli skit2.. Sebab sy keje so xdan nk g usha satu2 kedai or baby fair.. 😅😅 beli online n g baby fair yg sedang berlangsung.. 8 bulan dah xleh jalan2 sesak kt kedai dah.. Xlaratt.. Byk online je 🙊🙊🙊

Boleh je beli sikit2. Masuk 6 bulan dah boleh beli. Date bersalin ni mmg x boleh nak tahu. Takut nnt tetiba bersalin barang bby x lengkap lagi.. kena pastikan 32w barang baby n mommy dah ready.. bag hospital dah ready packing...

sy beli brg bby msa 32weeks..34weeks dh complate smua brg bby...msa pntng kt kg husbnd stroller,walker bby,car seat,bby carrier smua org bg..skrg dh blik kl pn still ad org sedekahkn brg bby agy..alhamdullilah lh bole save bajet

Kalau saya mase 5bulan.. Sy beli barang pantang utk kite dulu.. Masuk 6bulan bru beli barang utk baby slow2..