Bajet Barang Baby

Hyee mommy2 semua.. Sy baru listkn brg2 keperluan baby & sy utk dibeli.. First pregnancy.. List sy bajet dh rm500.. Trkejut sy bila kira2.. Tu blm trmasuk car seat & stroller lg??mommy2 yg dh ada pengalaman first baby blh share tak.. Risau jgk takut sy yg trlbh bajet?

53 Các câu trả lời

Tips jimat belanja . Cari brg baby time promotion . Sy habis beli brg bby x smpai 800. Semua tu termasuk set breast pump. (Better beli kat shoppe murah sbb kat kedai harga breastpump sgt mahal). Then carseat sy harga RM95 je lepas promosi. Stroller harga rm109 je dr harga sbenar rm219 . Stroller sy multifuntion. Boleh guna smpai berat bby 16kg. Baju2 baby sy beli kat shoppe yg set banyak2 tu 5pasang rm17. Barut pon beli yg set. Mmg sngat2 jimat la xpayau beli stu2 mahal. Brg sy smua dh lengkap. Acctualy 800 tu termasuk brg pantang saya. Bengkung dan sebagainya . Besen mandi bby nk murah cari kat shoppee.

4y trước

Ya btl tu sis.. Yg pnting kualiti

Sy baju2 byk kakak bg sbb anak dorg dah xpakai... Baju sy xbnyk beli. Tp keperluan lain termasuk car seat, tilam, pampers sy beli yg mahal sikit sbb baby kulit soft, sabun mandian organic, uv sterilizer, air purifier sbb skrg bnyk airborne disease, botol susu pelbagai jenis (sbb tktau anak selesa yg mana) and brg2 baby lain almost 5k sy habis. Belum masuk set berpantang. Sy amik CL jugak utk seminggu dlm 1.4k.. Ini pun sbb mmg dah lama menyimpan dari awal tau pregnant and dr awal sy dah buat list apa specific sy nak and sy dapatkan sendiri dgn menyimpan dr awal. So kita habiskan jelah😅

4y trước

Bgs nye sis.. Sy ank2 buah semua dh besa panjang mmg xde la dh yg blh recycle😅

Saya beli lebih dari 500 sbb beli siap2 infant car seat dan breast pump. 2 item ni je dh dekat 500. Tapi kalau utk keperluan baby macam baju, pampers, botol susu mungkin blh dpt dalam 500. Tu pun belum masuk lagi keperluan mak utk bersalin n berpantang contoh utk bayar tukang urut dll. Sebaiknya ada simpanan dari awal utk sambut baby pada hemat saya la. Bila anak dah lahir nanti keperluan lain pulak macam susu, pampers dll. So persediaan awal utk anak ni sgt2 perlu.

4y trước

Ye btl tu sis..

Saya beli barang baby masa dapat bonus hujung tahun, shopping dekat manjaku.. Sekali beli habis 500 juga.. Padahal barang basic je tu.. Lain lain saya beli masa berpantang nanti laa.. Macam sabun kemudian pampers tu tak payah beli banyak, takut baby ni tak serasi sangat kann.. Lepastu set ibu berpantang rezeki saya, ada kawan satu ofis suami baru habis pantang dia bagi set NR dekat saya.. So org bagi kita guna jela.. Tak rugi tak membazir..

4y trước

Btl.. Better beli sikit dulu sbb kite xtau kulit baby kite mcm mne kn

Sama lh sis, sy pun baby first . Memang bnyk lebih bajet 😂 Mahal kn brg ii skrg 😭🤣 nk berjimat pun susah 🤣 tpi kalau blh hold dulu beg ii lain hold dulu . Sya carseat memang tk beli lgi even dh nk dkt ii due date ini . Carseat beli time baby dh keluar pun blh . And kalau blh brg ii NB beli sikit ii je sebab baby cpt besar dua tiga hri dh besar .. mcm tu lh sy berjimat tpi cikhusband pula beriya ii itu ini nk beli 😂🤣

4y trước

Mcm baju2 sy beli 14 helai je.. Tu pn gigih cari yg ada diskaun.. Semua cari dlm shopee.. Nk tlg cut cost husband kononnye🤣🤣tp die ckp list kn smua terus.. Sy ape lg tmbh la terus brng2 lain yg brguna😆😆

Sy preparation untuk anak sulung. So semua brg nak kena beli. Buat kira2 habis rm1.5k (xbeli lg sbb mcm xperlu lg buat masa ni set pantang, carseat, babycoat, stroller) nak kata beli byk sbb teruja tu tak jugak. Baju sy beli 15 helai je. Tu pun 3 helai je saiz nb. Yg lain semua saiz 3-6, 6, 6-12.. huhuhu.. Tips nak jimat, banyakkan shopping di shopee. Save byk berbanding beli di kedai.

4y trước

Sy mmg beli dkt shopee pn sis☺️

Barang baby beli yg basic je dulu around RM200. Sbb biasanya banyak org akan bagi hadiah baby. Beli time sale / shoppe mmg jimat. Pastu beli set untuk ibu bersalin. Sy beli Nona Roguy (NR) set basic je rm135. Xperlu beli yg full set tu mmg mahal and belum tentu pakai 😂 Carseat stroller tu lepas hbis pantang baru beli. 3bulan Sempat laa saving lain pulak huhu

4y trước

Sy smua list tu sy cari kt shopee sis.. Mmg byk beza harga dgn kt kedai2.. Set pantang plak sy amik set afiat je rm64..

Tu la..1st pregnancy jgk ni.sy x beli lg ni..tp dh ada list n kira2 dlm 2.5-3k jgk la trmasuk car seat n stroller..x trmasuk sndri pnya lg brg pntang..hosp lg..nak upah CL lg..kira2 bajet kasar dlm 10-11k jgk bgtaw husband..trkejut jgk dia..tp tu la mmg bnda pun mahal2 skg..tmbh2 utk yg br nak ada baby ni kena spent skit la sbb xde apa bnda lg kan.

4y trước

Oo sis nk besalin dkt hosp swasta ye

Sy pon habis dalam 500+ tak termasuk stroller , carseat , babycot ☺️ lengan pendek beli dalam 4pcs , lengan panjang 5 pcs , 3pcs in 1 set mitten booties , topi , kelambu , set tilam , toiletries baby , napkin 1 pack , tikar getah , puting kosong , detergant baju , sabun basuh botol , banyak lagi sebenarnya nak kena list ni 😅

4y trước

Tu la kn.. Sy pn klu ikutkan byk lg ni😅

Sy sbulan 100 je budjet bli brng bby yg pnting aje..strt beli pon 24w aritu..ni dh 30w..yg pnting2 sume dh bli dlm 200 je..xyh la beli yg branded2 sgt..bli yg mampu je..dh besar sikit bru leh beli memcm😁..lampin sy memng dh xpkir sbb sy jual lampin siap de kedai fmily lg hihi so free😅

4y trước

Kalau jumbo awk bli 4 beg harga Rm90 shaja..kalau kotak plk beli 3 kotak hrga rm110 shaja..dh jimat dn leh cmpur saiz dn jnis tape atau pants😊