Baby carrier & car seat

Hi mummies! Saya mom-to-be. Nak minta pendapat mummies perlu tak beli baby carrier dan car seat serentak? Saya dan suami plan nak beli baby carrier dulu sbb mudah nak bawa baby keluar masuk kereta, cuma kena beli sekali base utk fix kan kedudukan baby carrier dlm kereta. Kami plan nak beli car seat kemudian bila baby dah pandai duduk, mungkin umur 1 tahun mcm tu. Mummies semua rasa ok tak kalau mcm ni? Share pls pendapat korang. ☺️

15 Các câu trả lời

I got both. I think baby carrier is such a savior for the 1st 6m of life. For me, i put my baby in the carrier and take the carrier out and attach it to the stroller when we’re out. And baby would still be sleeping. I bought a different car seat for him when he turned 10m since he outgrew the carrier. Now the carrier can be used for his unborn baby sis. Heheh

3y trước

For carrier i used swandoo since it didnt require any base. Just strap the seat belt around it when using in the car. For car seat im using cossato all in. Can be used until he’s 12y/o. Hopefully this helps!

Prefer beli carseat yg boleh dduk dr newborn smpai 3thun..jimat n mudah.. Then beli stroller utk mudahkan pergerakan p mana2.. Dukung pun blom tentu larat sbb baby kian membesar.. Ajar dr kecil baby xmeragam n akan selesa kemana sj

3y trước

Sama2.. Sy dr yg sulong, ajar duk dlm carseat n stroller.. Alhamdulillah kemana pun xde masalah dia nk tido ka, nk salin pempes ka mudah sbb ade stroller n carseat..

saya beli terus carseat yg suitable untuk newborn sampai berat 18 kg kalau ff. kalau rf sampai 13kg. boleh join malaysian carseat support group kt fb.

3y trước

FF : Forward Facing RF : Rear Facing boleh belajar kat group yang saya mention tu. nnt yg lebih pakar boleh suggest kan ikut berat,tinggi,jenis kenderaan dan bajet awak.

Sis beli convertible car seat terus lah. Jenama cosco scenera, joie tilt antara model yg di recommended by admin group carseat support Malaysia

Prefer car seat terus. Cari yg boleh pakai dr newborn. Carrier tak boleh pakai lama. Tp depends jugak kalau nak juga n mampu.. why not 😊

sy beli carseat yg bleh jd carrier dan bleh letak kt stroller trus. tp harga mmg mahal skit la. brand GB,pockot all terrain.

3y trước

akan tukar car seat. tp still simpan carrier tu utk next baby or anak buah kalo nak pakai. hehe

Beli carseat terus sis. Anak 6 bulan dah pandai duduk. So carseat is a very good investment. #TAPactiveuser

Bagus beli carseat, saya beli koopers pogo boleh pakai dari newborn sehingga 4yo (0-18kg). Ada waranty 4y juga.

3y trước

Thank you sis. Nanti saya tgk car seat brand ni. ☺️

better carseat terus. Sbb ank memebesar sekejap je sis. Kalau nk bwk ank keluar, better pki stroller.

carseat sekarang dh ada yg dari newborn and beberapa tahun.boleh laras position..better car seat..