Perlu beli ke botol susu & breast pump?

Hi mommies, sy first time mom. Sy dah start beli brg2 keperluan baby dari skrang . Sy mmg plan nk breastfeed for the first 3 months. Then after that, akan masuk kerja. From newborn to 3months tu perlu tak sy beli botol susu & breast pump? Atau sy perlu beli yg 3m ke atas je terus? Setahu sy botol susu & puting baby are different according to baby’s age. Pls correct me if I’m wrong 🙏 #pleasehelp #firstbaby

15 Các câu trả lời

Bagi saya perlu sis, nanti sis x yah pening2 prepare last2 minit nak masuk kerja. Saya prepare milk collector yang ade suction tu satu, breast pump auto satu, botol susu saya prepare yang hegen starter kit, sebab saya jenis biar bende2 tu ada nanti x de kelam kabut, saya amek hegen sebab puting die pon macam puting mommy, mostly x buat baby nipple confuse. Baby pon once 8 ke 9 weeks da boleh start ajar minum pakai botol susu kalau kite bekerja. Tapi ikut kemampuan kite sis. Memang kita nak yang terbaik untuk anak2, tapi kite kene fikir jugak untuk jangka masa panjang dan kesesuaian.

Perlu awak. Sebab andai kate anak awk kne kuning awak kene kerap bgi susu, klau susu bdn awk tk bnyk nnti awk kne bgi susu fm jgk utk sementare. Kalau breast pump pulak awak beli je yg murah dulu, kalau susu awk bnyk awk boleh pam utk elakkn dri kne bengkang susu. Saye mse sebelum bersalin pun sme jgk tk beli botol susu sbb ingt nk bgi full breastfeeding je, sekali ank kne kuning dan susu bdn tk cukup utk die buang kuning die sor terpkse lah bgi susu fm sementare.

11mo trước

bengkak susu bkn tanda susu banyak, tp susu tak dikeluarkan dengan elok.. cara susu dikeluarkan paling elok 1.hisapan bayi, 2.marmet perah guna tangan) 3. breast pump enjoy breastfeed journey, jangan stress,penat, happy2 je baru lancar keluar susu..

breast pump sgt berguna walaupun sy housewife sbb lepas berurut susu berlambak. kalau x pump jd keras n sakit. boleh beli plastic simpan susu tu n letak kt bhgn freezer, jgn lupa tulis tarikh n jam. bila kena g kk utk cek kuning atau baby check up boleh ambik susu tu masuk dlm botol n simpan dlm bekas thn pns/sejuk tu. sy beli warmer n pnskan bila baby nk susu. ade sekali x bw susu kena direct bf, kereta parking jauh terpaksa la thn malu 🤦🏼‍♀️

Hi, I'm first time mom jugak. Soalan u dah ada yg jawab but apa yg I nak bagitau pls sgt2 belajar ilmu penyusuan & how to marmet etc. Boleh tengok pakar laktasi antaranya Nad Masrom. Untuk I yg baru bersalin Jun tahun ni, paling mencabar waktu awal2 jadi ibu adalah menyusu. So, kalau u dah ada ilmu In Shaa Allah sgt bermanfaat for u. Semoga dipermudahkan segala urusan 🤲

11mo trước

Thank you sis for sharing. And for above anyonymous, jgn risau sy x post sini je apa yg dah belajar. Sy cuma tanya pendapat keperluan di atas shj ☺️. Tq for your concern

boleh je awak nk provide siap2 xde mslh pon. usia baby 30hari kebawah awak focus on directfeed dulu. utk elak berlaku oversupply. kemudian boleh start buat stock ebm. utk 2nd baby saya xtukar pon puting botol baby. still puting size yg sama. sebab xnk baby nipple confuse. tiap kali tukar puting botol sy akn beli size yg sama. skrg usia 9m++

11mo trước

most wc😊🫰

Kalau saya beli je standby. Saya pulak, susu tak meriah, anak saya sempat minum dalam 2 minggu mcm tu, lps tu susu saya drop lepas luka czer sya ad infection, mgkin sya down msa tu. Mengurut pun tak jadi apa, sampai la sekarang anak saya nk msuk 4 bln, fully fm. guna botol je, breast pum guna tapi susu mmg tak keluar, hnya percikan2 je msa tu.

Saya first mom jugak. Nak beli botol philip yang avent yang 1 set tu 😂 saya lepas sebulan bf ingat nak ajar baby guna botol sebab saya habis cuti bersalin bila baby dah 3m 🥺 mau tak mau kena ajar jugak la.. breast pump pun saya nak beli jugak cuma yang manual je la for now.. takut nanti tak sempat belajar guna dah kena masuk kerja...

11mo trước

setakat pengalaman saya dia punya teat yg datang dgn botol tu jenis fast flow, kita terbalikkan tak keluar susu tp bila picit, lajuuu je keluar

Kalau saya laaa sblm ni botol mmg saya standby untuk nb avent satu set tuu daa ok .. untuk pam tetek mmg saya awal beli sbb time leps bersalin kt Lb susu saya menitik then terus derct susu .. tambah lak saya lps salin kerja .. so amat perlu pam ngn botol susu .. avent satu set tu ok sngt

Kalau nak continue direct feed after 3 months, tak perlu tukar saiz puting. Maintain size utk newborn utk elak baby nipple confuse. Pam tu saya rasa tunggu nanti pon ok. Awal2 bersalin kalau ada keperluan utk pam, just marmet dulu. Botol susu pon better intro after baby sebulan.

11mo trước

setuju, lagipun breast kita masa tgh mengandung ni lain dgn masa dlm pantang dan lepas2 tu.. nk try pam elok tak dgn kita sblm bersalin ni takleh sbb blh jd induce labor plk bila ada rangsangan situ

kalau fully housewife dan ada niat nak fully bf 2 tahun takyah bazir duit beli pam susu. direct bf je. kalau kerja dan ada niat nak susukan badan 2 tahun beli la pam susu dan botol susu. kalau awal2 hangat2 taik ayam nak bf pastu sumbat fm baik beli la botol