Budget utk newborn

Hi. Sy first pregnancy.. Nk tanya anggaran budget utk newborn berapa ya? Nk plan n saving sikit2.. perlu beli mcm2 brg keperluan kan #ingintahu #budget

4 Các câu trả lời

diri sendiri je yg boleh tentukan budget sebab setiap parents budget tak sama. apa yg penting benda asas baby mcm pampers, sabun mandi, tempat tido (tilam/bantal/toto) dan pakaian kena dahulukan. baju pun tak perlu beli banyak sangat sebab baby cpt membesar. memadai beli 10-12 pasang. botol susu, pam susu, milk storage boleh beli kemudian. nak beli pun jangan beli semua serentak. boleh target bulan ni nak beli apa dulu. bulan seterusnya benda lain pula. jd tak terasa beban sgt 😊

Hmm tak tentu awak. Ikut lifestyle masing2. Contoh ada yang setup bilik untuk NB, ada yang tidak. Pemilihan brand pun affected budget. Kos bersalin, antenatal checkup pun ambil kira (kalau swasta). Saya pun tak berani nak anggarkan berapa. Ikut financial plan awak.

ikut financial sis .. kalau sis nak budget ..beli sikit2 ... sebab barang2 baby ni boleh tahan jugak harga dia