Depression

Hi mommies semua. Saya baru 10 weeks, tapi emosi selalu terumbang ambing. Teruk sangat. Selalu rasa useless, rasa tak bermaya, takde semangat. Selalu rasa nak menangis. Lebih2 lagi masa MCO ni. Saya buat kerja office di rumah, sampai tengah hari je. Lepas tu saya tidur. Hari2 macam tu.. Saya sedih, risau dengan perkembangan bayi dlm kandungan saya ni. Risau ada masalah sebab saya terlalu depressed... Apa yang patut saya lakukan? Ada tak mommies rasa apa yg saya rasa?

17 Các câu trả lời

Sis jgn layan rasa negatif..caranya sis kena enjoy the moment and semua benda yg jadi dalam rumah, bukan lah perkara jadi dengan sendiri tapi kita boleh control n pilihan sis boleh jadi kenyataan.. stop mengelamun, itu saja.. sis boleh ja nangis, nangis utk puas kan hati yg geram dngn diri sndri tapi lepas tu sis start mulakan hari yg baik dgn baby dlm perut.. inshaaAllah semua akan baik2 shj.. kita x perlu semuanya perfect tapi kita mahu jalani hari2 yg indah dan baik2 saja.. 🤗🤗🤗🤗 dengarlah kata hati sis yg baik2.. "sudahhh stop!! Pergi kau, negatif!!! Saya nak layan cerita korea and makan buah!" Macam tuu.. suami pula, biar kita serang dia dengan meminta sesuatu mcm minta dia jngn lah pergi lama2.. puas2 ckp n peluk.. diorang tu wajar jadi penenang hati isteri yg tengah mngndung .apa2 pun jgn hukum diri kita mcm sblm mngndung.. diri kita kena utama..

Perasaan tu semua mmg normal masa awal kandungan... Ingt Allah insyallah... Lagi satu share dgn suami atau org yg dipercayai... Setiap kali cx up jgn lupa bg tahu sbb prosedure skrg dia org akan tanya pada satu kertas... Luah sahaja pada mereka... Nant mereka bantu... Jgn tekankan kerja tu sbg beban klu x mampu leave it je... Sbb kita yg tanggung perkembangan baby... Itu baru perasaan belum mimpi mcm2 lagi... Its normal... Saya masa awal kandungan pun suka gaduh ngan suami padahal suami x buat apa pun... Cuma suami mmg main peranan la... Sampai bila kita scan baby kita nmpk dia bergerak dlm perut nant keadaan reda sedikit... Enjoy your moment... Its a great... Jgn anggap suami itu ini kdg mereka x pndi nak berkata2... Dia org akan tunjuk dari peebuatan... Rajin2 baca artikel... Nant full je hari tu... 🤗

4y trước

Haah betul.... Kandungan saya yg pertma dulu sgt2 bermasalah so kebetulan duduk jauh dari family hanya ada suami... Mane2 dia la apa2 situasi pun dia la juga... Pandaila dia handle mcm mane isteri dia... Klu pergi cx up pakar pun pakar akan cari suami dulu... So lepas tu dia tahu la apa yg perlu utk isteri... Selalu dia tanya okay ke x... Tapi pasal cari gaduh tu dia la yg mcm pasang earplug kat telinga.... Dia buat tak layan je dia pun jadi pandai...

Jaga diri dan emosi sis. Jgn jd menyesal macam sy. Masa 1st pregnancy pun sy stress sgt2. Hari2 nangis kaw2 punye sampai mata merah & bengkak. Rasa useless dan xdihargai. Waktu tu husband tgh asyik main game pubg sbb masa tu baru2 lagi start main. Sy rasa lonely xde sape nk dgr luahan hati sy. Lps solat je sy nangis betul2 ngadu kt Allah. Ntah knp hti sy sensitif sgt2. Wktu tu mcm2 sy mimpi pelik. Mimpi main dgn kanak2, mimpi baby, mimpi pembunuhan ramai2, kemuncaknya sy mimpi nmpk janin. Bbrp hari lps tu sy keguguran. Lama lps tu sy berubat dgn ustaz. Bila emosi xstabil, gangguan luar sng nk masuk. Jga kandungan elok2 ye sis. Jgn mcm sy.

Sama la, masa,sy prgnnt x,sedar2 tidur saja kerjaa.. hari2..Maybe sis kena tenangkan diri n dptkn 'me time'.. sis cuba hiburkn diri sis, dgn cara yg tepat n sesuai untuk sis.. bnyk sja cara sis boleh hiburkn diri dgn tgk cerita korea ka,dngr music meditasi ka,ajak berbual mesra dgn suami.. supaya rasa alahan tu x jugak mngganggu sngt.. kalau sis suka makan, sis cuba lah makan sesuatu yg baru keluar dari peti sejuk, makan sejuk2 jgn risau kndungn okey saja, x bhya.. emosi x menentu tu normal masa pregnant, mmg masa pregnant saja kita akan cpt geram akan sesuatu.. sis boleh control, sis yakin saja.. 😉😉🤗🤗

Saya baru 13weeks. Emosi memang sangat sensitif and nangis tiba2, lebih2 lagi time MCO ni. Sampai rasa nak lari keluar dari rumah. Kadang rasa tak larat and penat sangat. Tapi saya banyak luah dekat husband and kawan baik saya. Kadang tu buat2 taktau je dgn fikiran entah pape, sebab kalau tak confirm nangis meraung. Risau jugak kalau depression ni effect dekat baby. Kuat ye sis, doa dekat Allah mintak permudahkan semuanya, InshaaAllah.

Terima kasih semua atas sokongan, nasihat dan maklum balas. Alhamdulillah.. Ramai mommies yg prihatin dalam ni. Saya akan cuba nasihat2 yg mommies semua share. Betul la tu, saya rasa pregnancy hormon. Husband memang bnyk membantu dan mendengar, cuma saya yang emosi lebih 😅Terima kasih semua atas perkongsian dan nasihat. InsyaAllah.. Tuhan yang mampu membalas jasa baik semua.

4y trước

Betul sy pun macam tu😭 sampai kadang sesak nafas dibuat nya. Allahu Br nak tanya benda yg sama tapi da baca posting ni.

Hormon tu sis.. it will get better as ur pregnancy progresses hopefully.. mase ni la peranan husband tu penting.. dont face it alone.. kene cerita to husband, kalo die x nak dengar paksa die dengar sbb baby ni bukan beban u sorang.. my first trimester pon x pleasant physically n mentally, once u passed the hurdle InsyaAllah emosi tu makin stabil

Sya pun kekadang depressed juga..dduk dgn mil dan adik2 ipar skali,mcm2 sya rasa..pahit manis masam semua ada..jauh dr kluarga,nk balik ruma famly pkp ni pyah nk kluar..cara sya kurangkn depressed,sya memerap jer dlm bilik..kluar p tandas,mndi dan mkn jer..tak kisah dah apa durg nk kata,kata la..tapi bukan hari2 ya,klu emosi tengah depressed jer..

Memang ada masalah depression dari sblum pregnant ke macam mana? Ada follow up dgn hospital? Husband dduk sekali ke tak? Hormon ibu mengandung ni tengah tak stabil, kdang terlebih emosi. Kena belajar utk control. Klau dah memang under hospital, mungkin bleh dapatkan nasihat doktor. Sokongan org terdekat pun main peranan jugak.

4y trước

Before this takde pun masalah apa2. Start pregnant mcm ni... Husband mmg duduk sama, dia mmg banyak membantu. Betulla tu saya rasa... Pregnancy hormon agaknya. Tq sis

Sabar sis doa bbnyk.. kita ade Allah.. doa supaya Allah lindung baby kita dr sebarang perkara yg buruk sis.. bnykkn mengaji n zikir mengandung.. ibu mengandung mmg syaitan suka kacau.. jaga emosi sis.. cuba mengadu kat suami minta suami tenangkn sis.. semoga urusan sis dipermudahkn n kuat kn diri ye