Keguguran

Hi mommies n mommies to be.. saya baru keguguran 3 bulan.. nak tanya yg ada pengalaman gugur, ada makan apa2 ubat/supplement tak selepas gugur? Boleh kongsi dgn sy..

21 Các câu trả lời

saya tak pasti ni supplement yang menbantu keguguran ka tak. tapi based on saya baca dia bagus untuk wanita la. saya pregnant balik lepas gugur bulan march haritu. kali ni takdak langsung spotting or apa. saya makesure saya buat all this below before nak pregnant balik:- 1) bekam 2) berurut sekurang2nya 3 kali 3) bertangas 4) bertungku 5) ambil jamu 6) banyak makan sayuran dan buah2an 7) blackmores fish oil and evening primrose oil 8) gelatanized maca root 9) homepathic meds 10) folic acid

5y trước

aah jamu tu beli sebelum saya pregnant lagi. lepas gugur ritu mak cik urut tu cakap dekat rahim saya macam ada sikit lagi tak bersih dia suruh saya ambik jamu. so saya ambik la tapi tak lebih dari seminggu ambik jamu tu. tu pun on off. jamu mutyara.

Sy lepas gugur terus berurut & minum jamu. Dlm 2 minggu lebih sy pantang. Terus mkn iberet. Lepastu naikkan peranakan balik. Pantang mkn sebulan. Alhamdulillah 1st cycle(slps 2 bln stgh) dh lekat semula. Itu pun sbb sy period tak teratur. Alhamdulillah Allah ganti lg dgn baby yg sihat. Nk masuk 26w dahni 😍 semoga ada rezeki buat sis ya.

Sye pun pernah gugur mse kandungan bru 5w +. Lepas gugur, sye pantang 2mnggu. Jaga pemakanan, berurut dan bertungku. Lepas tu sye jarakkan 3x suci haid bru planning utk ttc smula. Alhamdulillah terus lekat. Sye amalkan minum pati delima setiap kali bangun tidur + folic acid+ GLA Complex Shaklee. 🤗

5y trước

Sye turun darah non stop 4 hari. Complete misscariage sis. Klau d&c slalu klau gugur baby da besar. Awal2 lom jdi pape lgi sis. Sye gugur sbb demam panas. Kena influenza B that time.

Sy pernah gugur msa 3bln..sy abeskan ubt yg doc bg..then proceed dgn folic acid..lps tu sy mengurut, bertungku, bertangas.. Mkn jamu..sy pantang cm org bersalin..alhamdulillah skrg dh 36mggu..

Sy dulu pn penah gugur...sy pantang sebulan..sy amalkn minum jamu mushtanir dgn air manjakani..rasa jamu mushtanir tu pn sedap..jgn lupa mengurut,bertangkas n jaga makan ye.....

5y trước

Sy ngurut sebulan lepas pantang. Kiranya buat penamat pantang. Smpat period sekali.

Saya gugur bulan 3 haritu. Takde amal apa2 cuma minum air kunyit je time pantang tuje pstu bulan 8 pregnant balik. Rezeki bebila tuhan nk bg tkyah amalkan jamu2 pun tkpe

Hi dear,sy 2kali keguguran..hujung tahun lepas pun dh keguguran ,sy memg amalkan shaklee shja..disamping boleh jaga berat badan & betulkan hormom smula 😊

Ogos lepas, saya fokus ambil makanan berkhasiat, ambil asid folik. Takda ambil jamu. Pergi berurut. Fokus rehat 2 minggu. Sekarang sudah 19 minggu.

Emmm..xde kot.. Just ambik supplement ibu mengandung mcm biasa cuma rehat kena lebih..n jangan stress. Bykkan berdoa..moga Allah berikan zuriat yg baru ..

5y trước

Boleh kongsi supplement mcm mana..

Sy just mngurut n jaga makan.. Jgn makan bnda yg mmg dilarang masa pntang. Skip ais n lksa utk sthun. InsyaAllah ada rezeki nti.. Don't skip doa