Keputihan on off. Hijau dan berbau.☹

Masa 9 week,keputihan kaler hijau keluar dan bebau. Lepas letak ubat insert,hilang keputihan dalam 2 minggu. Lepas tu,balik check in hotel,kena balik keputihan. Then,jumpa dr lagi. Dr bagi lagi ubat insert. Tiada keputihan lepas tu. Tapi hari ahad lepas (17week) ,husband ajak check in hotel lagi. Then start balik keputihan. Skrg dh start gatal2 area kemaluan. Mcm mana ya? Adakah dsebbkn sy pakai towel yg hotel sediakan ker? Bole tak ibu2 sekalian kongsi pengalaman?

14 Các câu trả lời

Mcm saya dri sblm pregnant dah mmg ada kputihan hijau yg terok n foul smelly(nk bsama hband pun malu)...bila pregnant lg byk...dua kali doktor amik sample n bg ubat insert kot bwh...tp bkesan seminggu ja...result sample xda gbs pun... saya amalkan sntiasa lap kering then kerap tukar pantyliner or [email protected] basah/buang air je trus sya tukar...mmg xtggu lama...pg mana2 mmg spare pantyliner... skrg dah 26week alhamdulillah keputihan dah bkurang...bau pun dah xda...harap2 semakin baiklah...huhu... -->> tips xnk sakit masa masuk speculum(mulut itik)...tarik nafas pnjg masa dktr masukkn then relax ja...insya allah xrasa apa2

5y trước

Tula. Tertny jgk knp keputihan berwrne hijau sdg kan xde ape²..mse sye preg ank first, keputihan putih je. Ni preg ank kedua, jdi hijau plk😅

Keputihan mmg tak kan hilang bak kata doctor saya.. Nak hilang tunggu dah menopause. Kita just boleh control je biar tak teruk sgt. Minum byk air, elakkan seafood, makanan yg ada yis, makanan & minuman manis. Sy pregnant kali ni keputihan teruk. 1st & 2nd takde pon. Kali ni keluar greenish tapi tak berbau. Pakai insert hilang sekejap, makan antibiotic lg byk pulak dia keluar. Dah amik test hvs, confirm gbs +ve. Elakkan bersama suami selagi belom baik, kerap tukar panty liner, jgn penat sgt, pki spender cotton, cuci air garam.

Nanti checkup bagitahu doktor. Saya macam pun macam sis. Tapi keputihan saya warna kuning. Bila bagitahu doktor, doktor bagi ubat insert & swab sample vaginal untuk hantar lab. Takut ada gbs. Tapi lepas dapat result, negative untuk gbs. Saya tanya doktor nak buat macam mana, doktor cakap kena rajin tukar pantyliner je macam biasa. Sebab masuk ubat insert pun elok seminggu je.

5y trước

Sekarang ni sis kena tukar pantyliner tiap 2 jam. Untuk elak jangkitan apa apa. Memang leceh la tapi tak selesa kan ada keputihan tu. Jangan lupa bagitahu doktor ye 🤗

Sy pernah ada history gbs.. Elakkan guna tandas awam. Kuman ni mmg dah ade cuma die aktif atau tidak je semasa pregnant.. First baby sy meninggal dlm perut nk masuk 5bulan,ketuban bocor disebabkn gbs selepas 2minggu air ketuban kering sy lahirkn ank secara normal tetapi btidak bernyawa.. Al fatihah buat anakku Muhammad adam

5y trước

al fatihah baby syurga 😢

Pakai pantyliner... Klu rasa smthg kuar kena cepat lap, jgn bagi kering sendiri . Itu yg menyebabkn gatal plus skin melecet. Pantyliner kena tukar sekerap yg mungkin... Ada keputihan silalah control nafsu.. hold bersama suami... Bg faham suami ... Jgn ambil manisan.. manisan ni punca keputihan jg.. Hari2 mkn yogart asli.

Cuba amalkan jus delima... Sy xsure sbb tu ke x. Tp start pregnant sy minum, xpernah keputihan teruk lg. Sblm pregnant agak teruk jgak keputihan sy... Kdg2 smpai bsah spender. Skrg dh xde sgt.. Kalo ada pun secalit je dkt spender warna putih. Sy kerap jgak bersama suami time pregnant ni...

Awak Cuba buat cucian guna air suam campur garam, tukar pantyliner bg kerap, bykkn minum air suam Dan kurangkn mknan or minuman manis2...ni apa yg disarankn oleh nurse KK tmpt sy..sy x biasa alami tp dpt tips ni dr depa....

5y trước

Alright sis. 😊 thank you sis..

Rasanya sbb bersama dgn husband kot. .sbb sy perasaan lps sy bersama dgn husband bru ada keputihan.. Klu dlm 2hari x bersama.. Kering je.. Xde keputihan.. 🤔

5y trước

Saya pun mcmtu sis, selepas dgn suami esok pagi tu baru ada keputihan kalau xbersama suami xde pulak

Pakai underwear yang jenis cotton, bersih dan kerap tukar yang bersih. Stres juga menyebabkan keputihan tu keluar.rehat scukupnya ya

Bole jd jugak sis.. Doc mse sy preggy no2 pnh ckp, slalu keputihan ni sbb getah air paip yg xdgnti, pmakanan, penat dll..

5y trước

Bagusnya dpt hilang. Ok,nanti sy nk try mcm sis kata tadi. Tq byk2 sbb bg tips. Harap2 dpt hilang lepas nie.