Komen Perli

Makin lama makin banyak tgk komen mummy² dlm ni memerli, klu rasa x senang dgn soalan org tu, tak payahlah smpi komen perli scroll je laju².kesian dorg.Ye la, dalam dunia ni x semua pandai, klu semua pandai confirm dunia kita harmoni belaka.

58 Các câu trả lời

Pendapat saya lah, x perlu nak reply kasar2. Besar pahala if kita jaga hati sesama manusia ni. Kdg2 kita x tau keadaan si penanya tu mmg betul2 tengah risau sgt dgn apa yg dia face tu sementara nak dapat jumpa doc, sementara nak sampai klinik or hospital.. ada org dapat gi jumpa doc cepat2, ada org rezeki dia lambat sikit, duit takde ke, kenderaan takde, tapi dia still tengah usaha utk gi jumpa doc.. tapi dlm tgh usaha tu, dia xdpt nak tahan rasa risau sgt, kepala x boleh stop fikir macam2, itu yg kdg keluar soalan2 yg dirasakan "x sepatutnya" tu.. dorang ni kdg just nak kita tenangkan, cakap elok2, bagi semangat. Maybe dorang ni memang takde tempat nak meluahkan, takde mak, takde kakak or sedara pompuan mcm kita yg sbenarnya kita pun kdg2 tanya mak, kakak kita dulu sbelum terus gi jumpa doc. Penah x bila kita tanya mak kita apa2, mak kita terus jawab dgn jawapan yg x menyenangkan, "pegi lah jumpa doc, tanya mak buat apa, bukan mak boleh tolong" atau dgn jawapan yg lebih kasar? Saya pun dah takde mak utk saya tanya n luahkan, tapi masih ada kakak2, so nasib baik kakak2 saya membantu, x jawab kasar2 or buat kita down. Kesimpulannya saya rasa benda2 macam ni, cuba positif je lah. InsyaAllah, kita baik dgn org, kita mudahkan org, kita cuba bantu wpun sikit, nanti Allah pun mudahkan kita. Kita cuba sama2 ye 😊 Peace ✌️

5y trước

Setuju sgt.. setiap org condition x sama..jd klau kita x suka jgn ckp yg bkn2..baik senyap dr sakitkan hati org lain..😊

Pendapat saya lah. Apps ni kita download individually. So semua ade hak nak tanye atau share ape ape. Dan semua jugak ade hak same ade nk jawab soalan atau tidak. Jadi kalau rase sesuatu posting tu tak berkenan di hati atau tak suka dan menyampah etc boleh je abaikan and scroll posting lain. Atau pon tegur secara elok. Tak perlu perli perli. Kalau iya pon soalan tu kurang cerdik itu semua risiko tanggung atas individu tu sendiri. Knp susah susah nak sakit hati? You rase nk bantu and jawab you jawab elok elok. Kalau rase tak nak and menyampah just duduk diam diam. Takde sape nk serang pegi rumah you pon kalau tak jawab soalan yg you rase annoyed. Lagipon kita nih especially muslim tidak digalakkan buat org terasa hati tak kira dri perckapan or perbuatan. Ape you dapat kalau komen perli perli macam tuh. You puas hati ke bikin org lain terase. Just relax and chill. Lagipon semua dalam ni mak mak and bakal mak org. Pemikiran harus lebih matured. Tak perlu susahkan hati you all dgn bende yg you tak boleh deal with it. Thats all. Muahhh, 💕

Yang suka perli nih pon satu. Kalau pon org tanye soalan kurang cerdik yg mungkin boleh risiko kan diri dia. Yg kau nk melenting lebih apsal. Dia tanye dia punye pasal lah. Ape nk jdi lepas tuu biar lah dia tanggung. Bukan dia pi cari rumah kau serang kau. Kalau iya pon risau sesama kita. Tak payah lah perli perli. Cakap je lah jawapan contohnye ' segera ke hospital ye sis' atau ' tak normal tuh. Cepat jumpa doktor' jawapan macam nih sedap lah jugak mata mbaca. Dari kau perli tkde faedah pon. Kalau susah sgt tak yah jawab. Biarlah member tuh. Dari dia sakit hati duk terima jawapan yg sinis belaka. Huhuhuh. Aku pon kadang2 ade lah jugak rase nyampah bila bace soalan sesimple upt tu pon nk tanye. Tapi aku abaikan jeh post tuh. Tgok post lain. Hak dia nak tanye. Hp dia bukan hp korang. Bukan dapat ape kalau menyakitkan hati org. 🙄

5y trước

Betul 2 sis..sy klu rase bnda xperlu nk komen baik syp je..dr kita dk perli wt sakitkn hati org je..

Hmm.. Biasa sy pun ada juga nampak orang tu balas komen tapi dengan memperli. Memang rasa sakit hati walaupun bukan tempat kita yg ditujukan. Bukan nak cakap apala.. Balik kepada topik ni, yg memperli tadi tu pun mengandung juga.. Ya tahu sendiri pun cepat naik angin masa preggy ni.. Tapi tak perlu la mahu membalas komen sambil menyakitkan hati ibu2 preggy yg lain. Kita ambil positif ja semua tu.. Sebab kita dalam asian parents ni ada yg belum ada pengalaman (first baby) dan ada yg sudah berpengalaman.. Mana yg kita dapat jawap, kita jawap. Mana yg kita dapat suggest, kita suggest. Mana yg kita tak dapat jawap kita diam je la.. Biar ibu2 lain yg jawap.. Bukan ignore tapi, dah tentu kita tak tahu nak buat macam mana.. 😌😌 positif je.. Orang yg menyakitkan hati dia tak sedar apa dia lakukan. Maafkan je la.. #Sebab saya pun kena juga#

Setuju,sy perasan je yg suka perli2 n jwb kasar2 dh mcm group kt fb yg ad "admin" sdangkn ni apps ditubuhkn utk smua org brtanya,brkongsi pendapat etc...bkn nk sruh jd "spoon feeder" sgt pn...tp ckup la sekadar nasihat elok2,mmbantu sekadar yg tahu yg duk ckp "nk jd mom kena bnyk membaca n gali ilmu"...kdng2 kita dh mencari tp tak jumpa apa yang nk dicari,doc pn kdng2 tak memberi kerjasama yea,sy pnah g scan berbeza2 tmpt so doc pael pn lain2...sbb tu fungsi apps ni utk bertanya n klu ad info boleh membantu share link utk org tu baca....simple kn? Klu tak nak membantu just ignore je soalan tu...kita ni bkn yg baru jd mom je kena gali ilmu,yg dh beranak 5 pn kena gali ilmu sbb tak semua benda kte tahu yea..peace ✌✌

5y trước

Tula xhbis2 nk judge org malas membaca.. ishh geram plak bila teringat2 puak2 yg suka kondem org kt komen niii

dah jadi mak2 pun.cuba positif sikit.kalau rasa sakit sangat hati dengan soalan yang di tanya.jangan jawab..ntah apa2 lagi..kalau dah rasa diri tu bagus sangt dok sana diam2.kadang2 yang bertanya.cuma nak kepastian.dan kata2 semangat..ada yang bercerita tengtang penglaman itu ini pun nak jadi kan isu..saya tengok ada dua tiga empat org setiap post mesti dia komen..lepas tu dia boleh pulak pergi membawang hal org lain dekat komen orang lainn..tah apa2 lagii..dah jadi mak2 kak oii.cuba bawak2 sifat mak2 sikit.jangan dok kecam sana sini..

Tanya dlm ni sbb nk pendapat ramai dan boleh buat perbandingan sbb bdn kan lain2..bkn xnk tanya doc..kdg jwpn doc pun xmembantu sgt sbb tu ramai nk tanya dlm ni..tp ada je yg komen knpa tanya sini kenapa x tanya doc..kita dlm ni santai2 sudah la xyah la serius sgt..kalau xsuka soalan tu xpyh jwb xperlu nk perli orang..sy ada perasan org yg sama je suke perli org...jwb elok2 hormati perasaan org, dlm ni ada yg ttc, sdg hmil dan yg dh bersalin..jwpn dlm ni pun byk jugak membantu...kalau kita jaga perasaan org..org akn jaga perasaan kita....sekian...

Saya pun new mom ingin saya cadangkan disini kepada anda yg baru ada apps ni new mom ke or tgh menanti baby ke boleh lah ke butang search dan taip menggunakan keywords utk soalan anda Sbb saya buat mcm tu bnyk sgt post2 articles2 dlm apps the asian parent ni membantu, boleh relate dgn xboleh relate je dgn diri anda. Ok tu je cadangan saya. Harap membantu. Dari asik2 post je soalan sama nnt org annoying dgn kita rata2 bila preggy ni soalan cepumas yg sama je bakal2 ibu ni mencari utk babah reading sebelum tidur.

Ibu2 yg sedang Dan usaha mgandung jaga peribadi diri dan share perkara2 or komen yg baik2 ya... Bykkn bzikir dan fikir dulu sblum nk taip sesuatu yg brfaedah... Moga semua ibu2 dalam group ni semuanya matang dalam segala hal Dan baik budibicara... Apa yg dipost oleh individu itu ada lah hak mereka sendiri utk share so terpulang pada KITA utk terima atau tidak... Jangan lah KITA mengAIB individu tersebut... Love uolls 😘💋

5y trước

Betul betul..

Ya btul.. saya pun baru2 jak download ni app.. prtama baca mharap yg bagus la sbb smua ibu2, ada fkiran suda.. tpi ntah la.. dorg rsa smua org bijak kali.. pkir la, bukan kita tau umur org mnanya kan.. mgkin dya baru 18,17.. apa lagi yg 1st pregnant.. besa la tu mnanya sbb xtau.. kalau la dtanya balek2 djawab 'p la hosp'.. tau ka brapa jarak dya mau p hosp, ada knderaan ka, senang ka hdup org.. susa jugak..

5y trước

Ya tau.. sya sndiri pun akn jwb p la hosp psal bleeding tu sb sya pun 3x suda bleeding, trus p hosp jak.. mksd sya yg tnya hal kecik2 tu, org masi bole jwab dgn cara xbaek.. sya pun mngndung, yg laen pun sma, snang jak kcik ati.. klau xbole balas baek2, xpayah blas lgsung.. tu jak.. ok la.. sya pun ndak mau tbabit psal benda2 bgini.. peace✌️.. salam