pregnancy weight

Last week: 70.1kg This week: 69.6 Weight loss: 500g Jgn risau sgt kalau berat turun masa mengandung sbb ada doktor pernah bagitahu yang berat mengandung sepatutnya tak lebih daripada 10kg sahaja. Kalau lebih 10kg, itu bukan berat mengandung Itu petanda badan kita sendiri yang sedang naik berat badan. Berat badan naik banyak pun tak bagus untuk kesihatan ibu mengandung. Ia salah satu kemungkinan yang blood sugar level ibu mengandung tinggi. Sebab tu nurse buat MGTT untuk check GDM kalau berat badan naik mendadak. Minimumkan kenaikan berat badan semasa mengandung. Makan secara sihat, tidak mengikut nafsu. Lagi senanglah untuk kita slim balik lepas bersalin nanti. Insya Allah. ??

10 Các câu trả lời

Sy brat asal 84kg😂😂.. Msa awal2 pregnant berat trun smpai 72kg..morning sickness pnya psal.. Tp sy suka 😆 coz brat dh turun..sy nhe jnis yg diet&bersenam mcm mna skali pn berat ssh nk turun😖 lemak degil.. Struggle gila nk turun kn brat, tp tk turun2 jgk.... Bla pregnt ne brat sy turun, happy lain mcm😝😂🎉🎉... Tttaappiii lama kelamaan smakin meningkt usia kndungan brat kerap naik 2kg😒😑.. Pdhal sy mkan cntrol jgk, kurang nasi, buah2an lbih dn syur.. Ntahh naik jgk.. Cek gula ok 5.0! Dh 3x cek gula rsult ok xde kncing mnis.. Dn skg dh 32weeks berat bdn dh jd mcm asal 84kg🤦‍♀️🤦‍♀️.. Akhirnya sy redha.. Syukur sy ada husb yg ckup mmahami dn mberi kta2 smngat..tpi Xpe lh asalkn bby sy sehat..

Mcm sy Masa Mula2 buka buku pink berat 55 kg..last timbg Masa mggu last nk bsalin berat 68😆😆😆... Byk gak Naik tu😂😂😂... alhamdullilah...pas bersalin berat dah turun smp 50kg..BBY skrg dah 2 bln ++ Dan fully bf.. suami pn dah tegur..katanya kurus sgt...x blance dgn tinggi😆😆😆

Sy 34w, berat dah naik total 9 kg. Nak kena control ni. Sy mkn mmg tak byk, breakfast & dinner mkn biskut je. Lunch mkn nasik, tp berat naik sbb suka kudap mknn manis. Alhamdulillah tak gdm tp still kena control kan. Doakan sy kuat lawna keinginan makan manis2🙈

Sy lepas minum air gula control makan berat first buka buku 70.1 . Selepas minum air gula control makan 67 mantain . Drg ambik sample kahak dan darah tue .itu masa first trsmtr lha . Skrg second trimester xtahu blm timbang lagi

😂😂 sy weight gain sepanjang pregnant 15kg.. tp setiap kali scan doc ckp bby kecik je.. 2x mgtt x pernah sangkut.. means xde gdm.. sekali baby keluar 3.3kg 😂😂😂 patut mase meneran tu mcm payah jee 😅😅

aah,sy drpd mula pregnant smpai skrg dh msuk 39w5d bru naik 4kg..syukur sgt hehe xnaik byk..alhamdulillah baby pon ok,last scan berat dh 3.2kg..tgh tggu hari je..

4y trước

Bestnyaa, blh share pemakanan sis sehari?

Sy gdm.. Jga mkn.. Berat trun 2kg dlm msa seminggu.. Kemain seronok , nurse senyum ja tgk.. X risau pun, sbb bmi pun x ok..

Sy mgandung naik berat 4kg je😂 tp ank2 lahir alhamdulillah smua atas 3kg

Saya pulak dari 48kg jadi 59kg haaaa skrg baru nak masuk 32minggu 😅

Thanks for the info, sis.