Tanda Awal Kehamilan!

Hi korang, saya nak tanya. Apakah tanda awal kehamilan yang korang mula perasan sebelum check upt? Ada tak dekat sini yang check upt samar tapi sebenarnya memang pregnant? boleh kongsikan pengalaman?

31 Các câu trả lời

lewat period 4 hari tapi malas nak check sebab selalu kecewa je haha tapi badan rasa letih, nak tidur awal, boobs sakit & taklarat nak bebel dekat suami mcm selalu. suami rasa pelik padahal saya la paling kuat bebel kalau dia silap sikit, tapi masa tu saya tak bebel kat dia sebab alasan saya "penat" hahaha. bagi dia mcm tak make sense. masa tu saya fikir hmm datang balik dah period tak teratur ni padahal baru habis accupuncture treatment sebulan. suami saya banyak kali suruh check saya ckp malas nak check, sebab tahu result dia sama je 🥹 tapi pagi tu saya mengalah jugak dengan dia. saya check lepastu tinggal dalam toilet suruh dia tgk result. masa tu mmg ada satu clearblue sy tinggal kat rumah. tak kuasa dah nak beli beli lagi sbb dah redho sangat 😂 pastu suami yang check result, dia terdiam & senyum. saya marah dia ckp takyah la nak membohong negative kan? dia diam je so saya tgk alhamdulillah pregnant 😭😭😭 terus dua dua nangis dlm toilet

Sebabkn period sy irregular period lmbt tu xbuatkan sy yakin sy pregnant, sbb pernah lewat smpi 2 bulan still bukan pregnant, trpksa tnggu next period dgn sabar untuk teruskan ttc. Benda yg meyakinkan sy utk cek upt adalah breast sy jadi sangat sensitif pegang biasa je dah sakit tak boleh bincang. Pms symptom sy xpernah sakit breast sebegitu. Kedua, tiap hari rasa mcm period cramp tp lebih sakit dari pms punya cramp. Ketiga mood husb kelaut, asyik nak marah je haha. Then husb sendiri p belikn upt kat guardian suruh cek awl pgi tu. Bangun pagi terus cek naik double line tp xterang btl (mgkn sbb sblm cek tu dah balik2 ke tandas subuh tu) double cek tengah hari naik double line jgk lebih terang berbanding awl pagi tu. Mlm tu jgk cek guna clearblue dan dpt pregnant 2-3 (maksudnya 4-5 week dah). Syukur genap ttc 2tahun baru berjaya. Ni first pregnancy. Doa yg baik2 utk smua ibu2 yg pregnant d sni.

2y trước

Yaa betul, smpi skg cramp perut tu masih on off cuma tak sekerap sblm tau pregnant dan masa awl2 pregnant.. Dah tanya nurse smada cramp perut ni normal ka tak syukur memang normal diawl kehamilan ni sbb perut kita sdg dlm proses persiapan utk membesar + janin tu nak berkembang. Tu pentingnya minum air masak secukupnya kata nurse tu..

Tanda awal takde. Cuma saja nak check upt. Set dalam kepala, kalau naik double line, aku akan jaga baik2.(sebab ada pgalaman gugur) Tapi kalau tak naik double line, aku taknak berharap. Time tu belum lewat period lagi, tga tunggu period seterusnya. Bila try, naik samar. Taknak terburu2, buat tak tahu je lepas check tu. Sampai lah dah lewat period 2minggu, baru buat upt lagi skli. Double line lebih pekat dari masa mula2. Then badan terasa panas je, muka mgelupas. Terasa mcm nak period, tp tak kluar apa2. Breast sakit n sensitive Lpas dah 6-7 minggu mcm tu, baru selera makan kurang. Bau masakan tak boleh, loya, kerap masuk angin, n muntah waktu malam. N last tu, mybe 7 minggu kot ada kluar spotting. (Darah coklat pekat, kluar waktu malam sehari tu je) N check last period bila, tunggu dah 9-10w baru g kk buat confirmation prgnancy. Alhamdulilah, nampak kantung n baby . 🥰

Sy dpat tau sbb dah lewat period tapi tak heran pun sbb sblm tuh lewat period tuh normal n tak preg pun. Cuma rasa penat sgt, tetbe pagi pening kepala n rasa mcm nak muntah tpi tanak muntah. Perut mcm sengugut nak period tpi tak period pun. Pastuh saje jelah nak test tpi tak mengharap sbb dah biasa 1 line 😂 tetbe cek pagi dpat 2 line terang. Pastuh salahkan upt masuk angin. Strip dalam 5/6 pcs smua dua line. Tunjuk husb siap ckap rasanye upt nih dah lama kot. Cuba beli cassete punye. 2 line jugak 😂 beli clear blue yg line tuh dgn digital. Dpat cross line dgn pregnant 3 Pergi scan 7w, scan tvs nmpak kantung baby n heartbeat. Skrg 11w. Dah buka buku sbb ada cyst n makin bertambah. Doakan sy n kandungan sihat ye semua ❤️ sy doakan semua mummy n baby juga sihat dan kuat ❤️

first pregnant sya sakit demam batuk selesema tk tau pun mengandung makan ubat mcam2x... stu masa kakak ipar sruh cek upt lpas cek naik dua garis 🤭, bila p klinik doc scan dah 5bulan kandungan... bersyukur sngat2x baby sihat tak ada apa-apa sbb sya makan ubat mcam2x untk hilang kan sakit rupa nya sakit alahan mengandung 😅, skrng anak pertama sya dah besar 2tahun6bulan dah dia,,, dn tak lama lgi dia ada adik tahun depan... kandungan ke 2 nieh sya memang dah jngka mengandung sbb lewat period sebulan dn hati sya kuat mengatakan yg saya mengandung... alhamdulillah 2 kali cek upt naik dua garis, skrng kandungan dah masuk 6bulan... 🥰 sekian ini lah pengalaman saya 🤗

sy sminggu lepas nikah , majlis sebelah suami pulak .. masa majlis tu sy rasa tak sedap badan.. suami dh syak dah masa tu .. lepastu 2 mggu lepastu majlis tunang adik ipar .. rasa pening lalat mcm tu .. tk syak apa2 sbb baru sgt kahwin .. malam lepas mjlis brtunang adik ipar tu .. check upt naik 2 line samar2 .. suami beli byk sampai suruh check hari2 😂 .. last2 tk prcaya juga pergi check klinik .. alhamdulillah rupanya dah 6week masatu .. skrg dah 17week .. perut membuncit dgn jayanya ..

Saya rasa nyut2 di bahagian rahim. Hehe. Lewat 3 hari haid (tp sy kena brownish spotting), hari ke 4 lewat haid, buat upt; double line samar, esok pg buat lg , gitu juga nampak upt, petang tu terus ke klinik swasta buat pengesahan awal kehamilan. Syukur nampak kantung masa scan. Terus diarahkan buka buku pink cepat sbb sy gol. berisiko hamil. Seawal 4 minggu , kk benarkan sy buka buku pink sbb sy gol. berisiko hamil. Dpt pantauan awal lg bagus. Samar tu +ve lah. Nak pengesahan, ke klinik.

1st pregnancy sy demam menggigil.. tpi husband igt sy kena denggi sbb symptom lebih kurg.. makan panadol mcm biasa lepastu pitam sbb sakit kepala sgt.. tak terpikir pregnant pun sbb period tak teratur.. kdg smpai 6 bulan tak period.. lps pitam tu rasa nak check.. rupenye dah pregnant 4weeks++.. 2nd pregnancy pulak muntah muntah sakit kepala takde selera makan.. husband terus suruh buat test.. naik +ve.. skrg dah 31weeks1day 😄

anak pertama sy merancang sendiri umur 2thn 3bulan. sy pernah tak dtg bulan hampir sebulan. tp lepas tu period mcm biasa. mula² rasa takut,tp tiada simptom kehamilan. anak kedua sy berhenti makan pil perancang bulan 12 tahun lepas. bulan 5 yg lepas sy lambat dtg bulan. tp tak rasa apa. suami masa tu muntah2,mual dan gastrik teruk. masa tu sy dah syak sy pregnant. sy cek upt positif dlm 5w mcm tu

1st pregnancy - xde tanda2 awal awak. check upt sbb delay period. dan naik double line masa tu mmg xpercaya mmg guna upt byk kali😅😅.. sampai last tu beli upt clear blue 2nd pregnancy - sbb susu drop dr amount biasa dpt. dn syaq kata pregnant. mmg test before delay and test after delay period both naik double line. dn test pakai clearblue digital pon confirm pregnant. skrg dh 30weeks++

2y trước

1st pregnancy tu sbb ada spotting mmg direct pergi klinik. klinik buat surat refer hospital awak. sbb dia kata ancaman keguguran. kalau test upt clear blue (1-2weeks). mmg sgt baru lg. lepas doctor hospital checkup semua kata okay baru lega awak. tapi doctor mmg pesan soh pantau la. incase ada heavy bleeding. alhamdulillah xde baby dh setahun 6bulan skrg 2pregnancy masa test upt clear blue around (2-3week) sy pergi je sah kan dkt klinikk swasta kira kandungan baru 4-5weeks mmg scan xnmpk pape lg. dn doctor minta dtg repeat scan 2mggu lepas tu dn baru bukak buku pink awak ☺️