Semoga Allah lindungi saya & baby???

Kemarin saya pergi klinik, scan. anggaran saya pregnant dah 9 minggu. scan sana sini, takde kantung & baby ? susah hati sangat. Klinik tu suruh saya pergi hospital untuk scan bawah pula. Sampai terus scan ikut bawah, pun tak ada. Doctor ni jumpa bulat kecik & suspek saya kandungan anggur. luluh hati ni sampai tak terkata, sepatutnya kemarin saya kena tahan ward & saya kena buang kandungan anggur tu. kali ke 5 scan, doctor pakar pulak kata mungkin saya bukan kandungan anggur, ni salah tarikh. nasib baik setiap kali saya buat UPT mesti amik gambar, check balik tarikh. 13/11 saya masih negative, UPT start positive 18/11. Doctor kata tak mungkin kandungan 2bulan tapi 13/11 tu masih negative. ni sah salah tarikh. Klinik cuma bagi anggaran sahaja, bila diukur kantung tu, kemungkinan kandungan saya baru 5 minggu. 3 hari saya tidur tak lena, lepas doctor pakar cakap macam tu. Alhamdullilah lega hati. tapi lega tu tak sepenuhnya, tersimpan sikit rasa risau. harap2 dua minggu lagi kantung saya & baby dah boleh nampak ? insyallah, serah pada Allah je ni. 2 tahun berharap, hari pertama positive, bahagia tu Allah je tahu. tak apa lah, kita hanya mampu merancang & Allah yang menentukan. Saya minta mommy2 dekat luar sana, tolong doakan saya & anak saya ye??

Semoga Allah lindungi saya & baby???
126 Các câu trả lời

lebih kurang kes sy..mggu ke 6 sy tergelincir..so far xde pape,g klinik swasta scan nmpak kntung je..doc ckp mgkin bby kecik lg..x nmpk..lpas 2 hri ade spotting..trus g GH,doc scan nmpk kntung jgk..xde heartbeat..buat blik upt,result positive..cek jln xde bukaan..doc bgtau mgkin bby mmg x jdi atau jdi tp da ggur sbb jatuh..doc asyik ulang2 ckp bby xde dah..sy ngan husbnd frust sgt..even ni bby ke2 tp anak kn..mesti la syg..so admitted utk pemantauan..3 ari dduk wad,kne pantau buat pad chart..tp so far xde spotting/bleeding pn..sblm blik doc yg ronda nk buat scan bwh utk pastikn bby ade ke xde..Alhamdulillah,jelas sgt heartbeat bby..ikut scan da 7 mggu time 2..sbb naluri kuat ckp bby sy ade...kuar wad,esk ye trus buat buku..nurse kk bgtau selalu ye 7 mggu klu scan x nmpk lg..nnt doc suh repeat blik time 12 mggu..Alhamdulillah,doc scan 7 mggu heartbeat bby da nmpk jelas.doc pn terkjut..die ckp selalu yer 7 mggu x nmpk sgt..lani bru 12 mggu..masih hti2 sgt,sbb takut pape jdi..tp kate2 doc yg ckp bby sy x jdi 2 terkesan smpai skrg..hope kita semua sentiase dilindungi olehNya..Aamiin

5y trước

alat scan 2 panjang,doc akn sarungkn dgn kondom then msuk dlm miss v..x sakit pn sbb doc bg sapu gel..tp kne rilex la..sy pn 1st time kne..nervous die jgn ckp la..tp scan dr bwah mmg nmpk jelas compare ngan scan biase 2

sama mcm anak sulung saya sis... sana sini saya scan ulang alik hospital... sbb ada spotting.. masa 9w makin merah spotting nye.. dokter sah kan saya kene mcm sis.. saya redha 2kali kene dnc sbb mule2 cuci x bersih ad Lagi sisa.. cuci kali kedua alhamdullilah saya follow up pakar dari 2mggu sekali jadi sebulan sekali ke 2bulan sekali.. follow up hormon beta hcg (hormon org mengandung) kene merancang 2tahun... lps 10bulan merancang suami xnak bg keje sama merancang.. allah gantikan yg baru.. pakar marah jgk bile bincang dgn pakar dorang kata saya ok xperlu pantau lagi dalaman pon da cantik... sabar ye sis... skrg saya da preggy 22minggu... yang penting nak mengandung balik pasti kan hormon hcg sis normal.. kalau tinggi mengandung jgk boleh kene balik...

My first pregnancy mcm tu juga.. Kira ke pregnant klu mcm tu... Follow up every 2 weeks Until week 12, doc told me "sorry"... Luluh hati, tak sangka rezeki awal perkahwinan tapi tak kesampaian.... Lantas doc cadangkan buang kandungan atas diagnosis missed abortion. Alhamdulilah dah be rehat 3 bulan dan cuba lagi, ini kali Allah memberikan rezeki lagi. Hari ini saya berada d kedudukan " menunggu kelahiran si kecil". Meskipun nak baby keluar cepat, tapi dlm hati nak juga dia stay lama sikit dlm perut sebab bonding dan tendangan baby tu memberikan saya suatu perasaan yg ISTIMEWA. Sebab itu rasanya, kawan2 and family selalu beritahu supaya enjoy the pregnancy... Now i understand, hope the same goes to you too sis

Salam..kes sis sama mcm sy hari ni..dah pergi hosp kerajaan untuk double confirm dan scan..slepas sy buat 3 kali UPT smua positif..tapi bila pergi buat di hosp hari ni pihak Lab ckap negatif..dan doctor pun pening..diorang ambik darah dan scan..ada kantung tp xnmpak janin..sy risau sedih smua ada..sebab hari 4 org doc cakap sy positif termasuk 3 org sister dan staff nurse..tapi doc sorg tu je ckap negatif berpandukan rwsult lab hosp..mcm mana ye? Diorang mnta sy buat urine test & ambik darah lg skli..😭😭😭😭

Sabar sis..doa byk2..insyallah semuanya baik2..sy pn hr tu scan 6w doc ckp xnmpk apa..pastu 7w nmpk kntung kecik je..mcm xtally la dgn usia sbnrnya..lps tu 9w scan nmpk dh jntung tp saiz masih dlm 8w mcm tu..mcm lewat smggu..p bkak bku pn doc kk ckp xnmpk apa lg..repeat scan 2 mggu kmudian dlm 11w1d..doc scan trus nmpk besar..sy pn terkejut bila tgk..sbb smggu sblm tu scan kecik je..pastu dh nmpk bentuk kaki tgn..insyallah ye sis..doa baik2..sy pn dh dkt 3 thn..2x gugur..sntiasa positif ya

4y trước

Klu kita sihat...jaga pemakanan...berdoa bnyk2 kejap je dia membesar...😁..sama mcm sy la...mula scan kantung kecik je mcm dot kecik...seminggu lps tu repeat scan,dh besar siap ada dh janin kecik je kt dlm.....minggu dpn scan lg...doc kata in syaallah akn nmpk dh kaki tangn comel tu....

sis punya kes sama dgn saya,betul mmg luluh hati kita....dokter pon estimate sy dah 9minggu, tp bila scan xnmpk kantung...dokter suggest buat blood test,so buat lah,,,buat emergency blood test petang tu jugak dapat result,alhamdulillah rupanya early pregnancy,,rupanya kandungan baru 2week...pastu terus refer pital besar then hspital besar declare betul baru 2minggu...alhmdulillah sgt masa tu rasa..alhamdulillah now dah 14weeks dah😊

Byk yg sya bca pngalaman mcm ni.. Dan itu mbuatkn sya turut rsau jga.. Yala 7 taun sya tunggu tuk saat hamil ni.. Ari tu scan 6weeks lebi sya tgok dlm scan tu masi kntung.. Tpi doktr tak ckp apa2 just bagi tarikh tuk scan blik. Tpi ati ni rsau jak.. Tkut ada apa2 masalah.. Tpi tuk menenangkan ati sya.. Sya cuma mmpu bdoa dan tawakal.. Sya doakan sis d prmudahkn urusan.. Smoga kta smua yg tgh hamil ni dan yg tgh ttc d prmudahkn sgla urusan aamiin

5y trước

Ya sis.. Bykn bdoa.. Dan tawakal.. Stiap yg blaku atas khendak Allah.. Yg pnting kta jga elok2 kndungn kta..

Sme mcm sya msa buka buku pink bln 9 thun lepas.. Brpa kali scan pun tk nmpak.. Scan bwah bnyk kli pun tk nmpak jga.. Smpai 3org nurse yg scan tpi tk nmpak.. Test urine smpai 2 kli msih lgi +ve.. Lpas tu kne tolak pegi hospital ampang,tpi sya tk pegi pun sya pkir positive je.. Sya pkir mngkin awl lgi, Sbb klau ikut last period tu da 7week.. Sya tnggu lgi 5 hari sya pegi scan swasta Rupa nya bru 4 week.. Msa tu rsa bhgia Sgt..

Salam sis . sis kena bnyak sabar & doa . jgan terlalu stress yea . sebb nnty effect pd kandungan . lagi2 bru lagi . insyaAllah ada rezeki sis tu . biasanya 7/8mggu bru nmpk kantung & bby . kalau takde jgak sis tggu smpai 12w . kadang sesetengah ibu lmbat nmpk kantungnyaa . maybe dia menyorok . buat masa niy , sis positif jea dlu . saya doakan sis dikurniakan bby yg sihat .

5y trước

Sesamaa 😊

InsyaAllah ada tu sis,kes sis mcm sy mula2 hari tu.Salah bagi tarikh jugak,scan ikut bwh doc ckp cuma nampak mcm titik dot je.Nasib x kena operation sbb doktor kata early pregnancy.Pakar suruh repeat scan lagi 3 minggu baru nampak kantung.Lepas 2 minggu tu lagi scan pulak baru nampak heartbeart dan baby.Banyakkan berdoa sis...alhamdulillah skrg dah 30weeks.