beli barang baby

Ibu² smua start beli barang baby start mggu ke berapa ya???? Sy skrg 20 weeks..suami kata jgn beli lg...awl sgt...sedih sy

42 Các câu trả lời

Sy 4 month dah beli barang masa anak pertama la sebab semuanya baru kan. So byk barang kena beli. Plus sy busy kerja taknak kelam kabut. Kdg ada hari nak rehat ada hari pergi beli brg baby. Tapi tak sekaligus beli. Sy buat list untuk semua. So bila dah beli tick. Kdg jalan2 terjumpa baju comel beli je. beli sikit2 tak terasa. lepastu yg rumit2 macam set pantang, breastpump, stroller sy ambik masa dalam 2 minggu kadang sebulan untuk survey yg mana bagus. So ambik masa disitu. Jadi takdala rasa pack sgt kalau beli byk2 sekali macam tak puas survey kejap2 je sebab masa singkat kan so main ambik je. Taknak nyesal kmudian hari sbb anak2 selepas tu blh pakai pulak. Plus kalau beli sikit2 kita boleh pantau bajet kita dah berapa. Contoh kalau dah byk kuar duit blh hold dlu benda yg kurang penting atau belum perlu.sebab kadang2 excited. Terlebih beli. So plan dan beli sikit2❤️

Anak ke 5 ni saya start beli sikit2 walaupun masih awal..baru nak masuk 5 bln..disebabkan jarak anak 6 tahun..n ingatkan x de nak tambah anak dah..x sangka ada rezeki lg allah nak bg..byk brg2 abg dia dah x boleh nak guna..tgl baju2 je..yg lain..semua dah rosak n x elok..jd saya kena beli la sikit2..nak beli sekali gus..takut byk pulak..nak kena beli carseat lg..jd tiap2 bulan saya beli sikit2..beli brg yg kecik2 dulu..yg besar2 beli lps tu..nanti sampai due..cukup la..beli dgn niat..nak permudahkan semua urusan..bukan saje2 nak beli awal kan..saya ni biasa kalau sampai jangka..perut besar..n jln pun x larat dah..

Saya start beli 26 weeks. Since pkp. Skrg dah 28 weeks. Mmg tak nak beli awal sgt tapi skrg pkp baik online je senang. Murah pun murah. Barang pun sampai dgn selamat. Lagi satu beli pakaian baby n pampers dulu. Sebab nk kena basuh dulu semua tu (kecuali pampers la hehe). Semoga sis & baby sihat n selamat. 😉

5y trước

Untuk baju saya paling banyak beli dekat miyome_shop. Ada juga kedai lain mcm mamapapababyhouse, kqhtrading or kalau benda2 lain mostly random kedai je yg panting tengok rating n review. Make sure awak dah ada dulu list barang apa nk beli. 😉

Time week20 sy dah start beli sikit2..wlupun mak ckp tggu da 7bulan baru beli.. Tp bli awal sbb pk lepas ni nak puasa & raya bagai... Byk guna duit... Skrg tgh pkp terus lega aritu dah bli sikit2... Sbb time pkp ni.. Kebanyakan yg jual brg murah2 semua sold out... Sbb dorg xdpt stok dr supplier...

Sy dah masuk 26weeks ni 1 apa pun x beli lg..ada gak try tgk kt shopee asek la masuk troli je tp x proceed2 pun sbb husband kata xpyh beli dlu..Kami PJJ KK-Miri..so husband kata nti bila dh sama2 baru pegi beli la sng cite sbb nti klu dpt transfer kang pyh plak nak angkut byk nau brg2.

Mcm sy kandungan ank pertama da msk 30minggu lum lg beli brg bby.. Dulu msa kandungan 3bln suami ajak nk beli brg bby tp sy ckp awl lg sbb tkut kcwa sblm ni prnh keguguran.. skrg pkp ssh plk nk keluar beli brg bby.. Satu brg pn lum beli risau je xsmpt sdiakn semua tu..😞

Beli je sekarang sbb pkp. Beli online. Sy 25weeks pun dah start beli bila pkp start. Sbb tak tahu pkp sampai bila and dan tak tahu barang sampai cepat atau lambat. Cuma yg tak blh nak beli time pkp ni, benda2 yg makan cost tinggi mcm stroller, car seat dan katil.

Sye mse 16w da start beli sikit2 sis. Alhamdulillah skrang da msuk 27w ditambah dgn pkp lgi, brg sume da hampir complete and xperlu nak risau x ckup ke ape. Pada sye, bole je plan beli awal sbb kita pun xthu in future ape jdi klau beli last minute kan.

5y trước

Hehe okay okay mekaseh info 😂

Biasa 6bln da kne bli ckit... Sbb risau Lahir x ckup bulan.. t da 28w /30w bli lg.. better bli ckit2 x terasa duit kluar.. hihihi... Klu first baby plan bulan NI bli bju.. next Month alat mandian.. next lg stroller ke tilam cmtu la.. ermm😁

Jangan sedih sis, biasalah suami..kalu sis nk start beli,blh jer beli skit2..nanti bila makin besar kandungan, blh beli la lg..sbb semua ibu mesti excited nk beli brg baby terutamanya kalu first baby🤭