berat anak 4bulan

hye mommies..stress nya saya..pergi kk je nurse kata berat anak sy kurang..masa lahir berat anak 2.79, masa 3bulan 4.9, ni td checkup 4bulan berat naik 5.2 ..dorang ni nak anak sy besar macamana ehhh?apa lagi lah salah parents ya kalau berat anak naik takat gitu je..anak sy minum susu fm dupro..kerap minum..tidur kerap,aktif,sihat je…sampai ada nurse tanya ulang2 anak awk ni pramatang ke ,bila ckp anak sy normal je nurse…sedap mulutttt je tau.gerammmm sangat

24 Các câu trả lời

Sama la anak saya lahir berat 2.53 pramatang tp alhamdulillah tk kena tahan apa2, esok tu tros boleh balik, then kuning 2 mggu masa tu turun smpai 9.8% dah🥲 kluar masuk wad 2x sbb kuning then risau akn masuk lg jika berat turun smpai 10%(timenl ni mmg full bf tp susu bdn tk byk masani) last2 bli susu fm alhamdulillah kuning dh turun n berat makin naik, skrg 3 bulan berat 5.5kg hujung bln ni cekap 4 bulan tp saya rasa anak saya dh berat 6+kg dah😅 anak kezen dah 1tahun 4bulan beratnya baru 8kg and dia mmg kecik tp aktif berlari memanjat😊sehat alhamdulillah anak kezen saya tu pon(girl) tggi pon dh nak sama dgn anak kezen saya last cekap 3 bulan hritu 61cm huhu

Hai sis. Anak saya lahir 2.2kg je. Baru tadi first time saya pergi kk bawak anak cucuk, sebelum ni mmg cucuk di specialist tapi sebab ikut husband pindah paling dekat is kk. Klinik swasta sangat lah jauh dari sini (suami kerja dalam ladang). Masa check up dkt klinik swasta doc puji perkembangan and berat anak naik. Td bawa kk anak 5 bulan berat 6.5kg misi kata berat tak cukup even saya dah explain and dlm buku record pun ada condition anak. Ahhh sudahhh saya ber huhuhu sahaja 🤭🤣

jgn stress2 sis.. dorg tu mmg mcm tu. dorg menjalankn keje dorg je. soalan dorg tu mmg mcm tu. mcm skrip. hihihi.. ank sy pon hari tu ada turun byk skit lg nk masuk column merah. sbb die demam.. bising jg la misi. ank susu bdn lg la mengharapkan ape ibu mkn.. sejak tu sy mmg mkn nasi je. nk bg smue khasiat kt anak. naik la skit. ni anak dh start mkn. okla. naik. tp ank sy tinggi je menambah.. berat naik skit2 je 400g mcm tu je.. tadah sajo la telinga ngn misi.. hihihi

baby sy pun lahir berat 2.75kg. sampai umur 2 bulan kurang berat badan. sy jaga masa tidur,pastikan tidur nyenyak tanpa gangguan sekurang-kurangnya 3 jam sekali tidur. masa penyusuan pun kena jaga juga. masuk 3 bulan berat normal balik. 4 bulan berat dah 6.7kg. nanti nak tengok lg berat 5 bulan,belum sampai masa appointment lg. sy agak berat baby sy dah bertambah,mungkin 7kg++@8 kg sbb baby sy kuat menyusu

Baby saya lahir lagi kecik 2.54 kg je 🥹 lepastu turun ke 2.4 demam kuning lama spai msuk nicu berat turun lagi saya susu kan dia tido pon saya susu kan jgak.Mmg fully bf.Lepastu masuk hospital 13 hari kot x ingt lama jgak turun lagi berat dia kluar hospital saya susu kn sama dia tido pon saya susukan .Skrg alhamdullilah masuk 3 bulan 6kg dh 🥹 syukurr

1y trước

Susu ibu pon main peranan nk naik kn berat baby pastikan kita amik vit secukupnya air masak bnyk bnyk makan makanan berkhasiat sentiasa supaya anak minum susu dapat smua khasiat.Jangan putus asa mummy bertabah yaa insyaallah naik berat anak

sis anak saya keluar pun 2.9kg je , skrng 4 bulan 5.5kg masa 3 bln 5.3kg naik 200g apa saya amalkan adalah buat bodoh janji graf anak elok line putih , nak byk2 cekadak sgt report sispa je dari doktor sampai nurse x berani bising2 , kalau benda tu line kuning teruk tu ye la , buat macam kita tak reti jaga anak dia la terrrpalingg 😌

1y trước

Saya suka amalan sis ni 🤣😆 “Buat bodoh”.

anak saya pramatang, lahir 2.36 kg. Cukup 1 bulan berat dia 4 kg. Dia minum susu direct bf. Demam kuning dia tak turun sampai la habis pantang. Walaupun kerap susu, berat naik, dan sihat je, kuning dia susah turun. Setiap anak berbeza, asalkan dia ikut berat normal, sihat, aktif, dan takda masalah apa2.

Anak sy newborn 2.09 je sis, skrg 6 bulan 5.6. Susu badan, alhamdulilah sihat je tp tu la tiap kali pegi kk mesti nurse bising mcm kes sis. Sy pun tak fhm. Padahal anak sy active je, da start solid food ni pun dia makan je, susu mcm biasa. Stress tiap kali nak bwk anak check up tiap bulan 😅

1y trước

sy x bwk klinik terus, last cek dua bulan jaa.. pantau cmtu je.. tgk dia siht prkmbgn dia ok.. ibu pun tenang

ada baby dia ikut baka mak ayah tu,maka ayah jenis comel2 conel lah dia, mak ayah jenis tinggi2,tinggi2 laa.. kadang ikut baka nenek moyang..badan baby ni x semestinya kena sebijik2 ikut buku.. dah baka dia macam tu nk buat cmnee..ada org kuat menyusu tetap kurus,begitulah..

Normal lah tuu awak nurse kk haha. Ada je nk dibebelnya. Dari budak tu dalam perut, sampai dah keluar perut ehh ada je kan 🤣 Kalau taknak stress g swasta sis mcm saya. Nurse sorang pun tak berani nk tegur anak kita. Cuma doctor je yg bersuara 😂