Berat badan

Hi mommies, nak tanya. Tak normal ke kalau berat badan naik terlalu cepat? First buka buku pink; berat 55. Then naik, 57kg. Dalam sebulan, sy naik 60kg. Nurse suruh minum air gula, alhamdulillah tak sangkut gdm. Latest checkup, naik 63kg. Ni nurse suruh monitor blood pressure 2 kali seminggu sampai lah next appoiment next month. Sy dah cuba kawal makan and mmg skg makan portion sikit2 je tp taktau laaa kenapa senang naik berat. Stress pulak rasaa😮‍💨

5 Các câu trả lời

tak normal kalau naik lebih 2 kg sebulan. yg kena kawal tu jenis makanan. makan lebih protein sayuran dan buahan takpa. ambil yg jenis mengenyangkan lama mcm wholemeal, oat dan sebagainya. bila lapar snacking buah, kacang, yogurt etc. takpa je kerap makan cuma pilih jenis yg low fat, low sugar, low calori dan boleh kenyang lama

Sama la , memula haritu mmng susah naik . Sampai kene bebel berat tak naik . So paksa la diri makan banyak ii . Bila dah naik sekilo dia bebel cakap terlampau bnyk naik 😂 so skrng pon kne monitor bp sbb bmi terlebih

saya pun macamtu lepastu nurse pesan jangan stress sangat apa2pun masa pregnant ni kita x boleh lari dari ni hahahah tapi nurse pesan berjaga-jga dalam pengambilan macam manis.apa2 pun kita time pregnant enjoy

sy pon mkn skit tapi sbulan naik 2kg haha tah la kdg hormon kita sniri yg gitu cpt naik. pnting dont stress je

sama situasi awak dgn sy 😆. sy stress xnk makan tapi mulut tetap kunyah. enjoy jela 🤭