Gaji x dibayar penuh

Hye mommies...just nk luahkan,sye brg baby x beli lgi walaupun dh 8 bulan cdgnye nk beli bln ni..laki saya siap ot hari ii untuk cukupkan duit nk beli brg baby dan bayar segala bil dan hutang tapi tibe ii time gaji ritu HR tmpt keje laki sye bgitau bln ni gaji dpt 700 jee sbb company tgh ade mslh..pdhl kami laki bini dh bajet dh duit untuk settle kan semua bende tapi tibe ii jdi gini pulak mmg byk la bende tertunggak...bole ke majikan buat gitu? Dh la bgi separuh jr gaji lps tu duit ot pun x byr..yg menanggung nya kami...nk buat report dekat pejabat buruh takut x dilayan sbb rmai yg kata pejabat buruh mcm tutup mata je kes ii gini...susah hati la sye gini mcm mne nk beli brg bby cm mne nk kumpul duit untuk bersalin agi klau pihak atasan tmpt keje laki saya dok buat hal gini.sye nk berkerja dh x boleh sbb doc un larang memandangkn kesihatan x mengizinkn..nk buat keje affliate x berkesan sye dh prnh cuba tpi xde order memandangkan sye tak aktif sangat di media sosial sye x reti ...boleh bgitau tak mcm mne nak bgi majikan laki sye settle kan gaji dan duit ot?buntu dh ni🙃🙃🙃#pleasehelp #firstbaby

13 Các câu trả lời

mana boleh bayar separuh.klau company yg bertanggungjawab rugi mcm mana pun depa tetap akan cukupkan gaji pekerja jugak. untung or rugi tu bukan masalah staff nak kena tanggung. staff dah buat kerja siang malam bayar saja la. kerja dekat mana ni? dokumen lengkap ke tak? bukti lengkap bawak ke pejabat buruh. nak buat apa2 make sure bagi ada bukti. kwsp perkeso majikan bayar ke tak?

1y trước

baru kerja patut majikan ambik kesempatan. surat tawaran kerja ada ke? awk bleh try masuk group Peguam & Pengguna Malaysia (PPM) dkat Fb, mintak pendapat dkt situ sbb ramai yg ada pengalaman bab ni,ada lawyer jgak.

suami Saya majikan , Niaga kecilan Kedai jamu je . Walaupun jualan makin merosot , sale bulanan makin turun , bab gaji pekeje x pernah dia turunkan . Dia tetap bayar full . Tak baiklah majikan macam tu . Sampaikan suami Saya sanggup korek duit dia tuk bayar gaji duit pekeje . . Sy pun skrg pregnant 35 minggu . . Insyaallah semoga urusan kite sama2 dipermudahkan 🤲

Minta gaji ot bayar balik ni memerlukan duit untuk bersalin,untuk belanja baby blm lagi komitmen lain...suruh bayar jee kerja suami awk ot tu semua...suami awk ade hak..jangan nak berlembut sangat kat maji kita..suami awk blh bersuara bab kerja dan gaji ni semua..jngn diam sis

1y trước

Saya doakan...semoga Allah s.w.t mempermudahkan semua urusan awak dan suami, dimurahkan rezeki selalu...aamiin fight untuk kehidupan kita sis...skrng kehidupan kita bnyk cabaran..kuatkan semangat, sabar dengan ujian awak dan suami...

Spe kata pejabat buruh tak layan? Pergi je sana . pergi mengadu diaorg pun layaan tau jgn dengar cakap org.. apa kata awk cuba pergi dlu… sye haritu pergi alhamdulillah diaorg layan TP kena tahu masalahnye laaa ok.. jgn risau . Semoga Allah permudahkan semuanya

1y trước

sye prnh buat report tpi tmpt keje lme sye la bkn tmpt keje laki sye..sbb kes lbih kurg jgk smpai skrg xde ape ii balasan syp je

Banyak kes berjaya tau lawan di pejabat buruh. Asalkan ada bukti. Tp bukan harini buat aduan, esok dah selesai. Dan tidak lah terlalu lambat juga. Saya pun plan nk prepare baju baby lambat lagi, tp bila baca kes mcm ni hmm bettee saya beli dulu sikit2

1y trước

dia mcm ni awak. bukan xde feedback dr jbtn buruh. bila awak buat aduan. surat aduan awak akan smpi dkt company. company awak akan sediakan bahan bukti bg pihak dia. atau panggil lawyer company utk tengok aduan awak mcm mana. lawyer akan bg nasihat dkt company utk reply aduan awak. mungkin aduan awak ada lopong. jadi company menang. sebab tu kes awak mcm close

sis, try bincang dulu dgn boss atas budi bicara. klw x bole juga baru report Jabatan buruh & tanye Jabatan buruh documents ape yg diperlukan. sediakan documents selengkapnya sebelum submit. moga Allah permudahkan urusan sis & suami ya. Aamiin

1y trước

orang tgh? org tgh lagi bahaya. tkut dia songlap duit dia kata bos yg xbayar.

kalau saya, saya akan beli sikit ii dlu barang baby, sebab ekonomi sekarang kan makin tak stabil, sekarang dh masuk 8 bulan, syukur semua barang baby dh lengkap dh

ada bukti yg kukuh akan dilayan je awak. sy masa kena terminate time pregnant lawan dkt pjbt buruh juga. alhamdulillah rezeki anak sy. sy menang kes tu.

1y trước

bila kita buat aduan. surat aduan yg ditaip oleh pegawai pejabat buruh. akan dihantar ke company kita. dlm tempoh tak salah sy 2@3mggu mcm tu. pegawai akan tunggu feedback dr company. jawapan yg company akan provide. bila company dh provide jawapan. kita akan dipanggil face to face. company xley hntr wakil. owner company yg akan turun jumpa kita. dkt situ la akan tengok ada kata sepakat antara kita. kalau mcm xdk kata sepakat. kes awak akan naik court dlm jabatan buruh. mcm sy pegawai ada mention kalau company bg bukti kukuh. kes tu mcm kena close gitew.

Semoga murah rezeki sis..inshaallah nnti ada rezeki bby..jgn putus asa..sama2 doa ya

Buat je report sis..sediakan bukti.semoga dipermudahkan Allah..