Mslh kewangan

Sye tgh susah hati pikirkn cukup ke duit untuk byr bil hospital nnty sbb byk bende kne byr bulan ni moto,umah,bil ii nk beli brg berpantang lgi ...jdi mslh sbb bulan ii sblum ni majikan husband x byr gaji abis semua hutang tertunggak...nk kne byr bulan ni la tpi tula risau x cukup untuk bersalin pulak sbb due sye bln ni hm...hri ii stress pikirkn bende ni je punce majikan lme suami sye la kami alami mslh kewangan klau tak okey je..kdg smpai kne ikat perut xpelaa sabar jela mungkin dugaan mengandung kan...harap ii lepas baby lahir kami dimurahkn rezeki dan dipermudahkan urusan....doakan la eh supaya duit kami cukup untuk byr bil hospital dan keperluan lain nnty klau tak hm beranak sendri kt umah jela #firstmom #firstbaby

35 Các câu trả lời

sis jangan stress.. barang2 berpantang tak semestinya kena beli. Alhamdulillah saya anak dah 3, barang2 berpantang yang set semua tu tak beli dan tak guna. pernah beli masa anak pertama tapi guna kejap sehari dua ja pastu tak guna pun. dan utk anak kedua ketiga Alhamdulillah tanpa set berpantang semua tu, badan masih rasa sihat, malah lebih kuat dari anak pertama sebab dah faham penjagaan sebenar adalah melalui pemakanan, senaman dan mental rohani yang betul. utk baby, takde barut pun takpa.. semua tu cuma adat melayu ja. kalau kita tengok baby kat negara lain terutamanya negara barat yang sejuk tu pun tak pakai barut. kalau nak prepare pun minyak yuyi utk baby kembung perut. sabun ke shampoo baby beli yg set kecik harga rm10 tu ja. byk benda yang orang kita biasa guna sebenarnya tak perlu pun. bengkung pun tak perlu. yang penting jaga makan minum, emosi dan mental. buat sedikit senaman ringan sebelum dan selepas bersalin, InshaAllah badan cepat pulih seperti biasa. sis follow dr imelda balchin, banyak sangat info bermanfaat utk ibu2 macam kita ni dapat. berbaloi.

saya pun sama sis, masa pregnant sampai melahirkan Allah SWT uji kewangan kritikal sangat, lepastu overdue, serah diri tunggu sampai 4 hari, hujung² saya kena emergency czer + full bius bila sedar saya dikelilingi ramai dr. rupanya-rupanya oxygen drop & nadi jadi laju 7 hari selepas tu berkampung di hospital. Dr cakap saya preeclampsia 3 hari terpisah dengan baby tak dapat jumpa langsung sedih sangat... selepas itu & ini saya kena buat suntikan clexane selama 6minggu...awal² tu saya kecewa, tertekan & sedih sangat....tapi sekarang saya dah mula redha... Alhamdulillah semua pun baik² sahaja walaupun masih diuji... bersangka baik sahaja pada Allah SWT.. terus kuat ya sis, moga Allah SWT permudahkan segala urusan sis, bby & seluruh keluarga... InshaaAllah

Standby at least 200-300 utk beranak gov..klau normal bwh rate bill bawah rm100..klau czer rate rm150-rm200 ..sy 2x czer bill tak pnh cecah rm200.. Ank warded kuning tak smpai rm50.. Tp jgn sbb awak nk kjar bill murah, awak paksa diri beranak normal walau tak blh..pnh dgr jugak rasanya blh byr ansur kot klau tak mmpu..tp ini sy tak pasti ye sbb sy pnh terbaca di fb.. Apa pun, yg penting awak & baby selamat..jgn stress, tak baik utk awak & bby..rezeki tak dtg dri segi kewangan, dpt suami yg baik, kesihatan yg baik pun 1 rezeki dri Allah.. Sabar ye, in shaa Allah semuanya dipermudahkan utk awak..

11mo trước

betul, hospital gov boleh bayar ansur, tak cukup duit, bayar sikit dulu..asalkan simpan resit and jangan lupa bayar

think positive.. jgn stress ada sj rezeki masuk nnt. akk dulu pun mcm tu jgk. bersalin czer ank 2ñd time tu duit pun cukup2 pakai sj. Alhamdulillah Allah mempermudahkan semua. duit byr hospital tu blh byr sikit2. x mahal pun bersalin normal dlm puluh2 mcm tu.. czer dlm rm150 akk ddk 5hari 3rd class. ank kalau warded dlm rm6. bab pantang (sendiri) suami pjj.. beli minyak hangat sapu kaki bdn/ beli losyen halia limau buat sapu kt dahi. minum air rebusan halia, Serai, daun pandan, halba. utk buang angin dlm badan. bab makan akk mkn bubur nasi halia bawang putih, sayur sawi/ lobak putih dgn ikan bilis goreng buat stok sbln. Alhamdulillah susu meriah nk mandi tu akk mandi air panas biasa sj. janji ibu dgn stress. jaga bby baik2

Kalau tak mampu bayar masa dekat kaunter tanya dekat staff nanti dapat bayaran kurang , jangan risau ada rezeki awak nanti , saya bersalin masa bayar bil kawan2 yang transfer duit untuk baby tak sangka langsung rezeki datang , sampai harini baby dh 4 bulan berapa pasang je baju tapi bersyukur anak suami sihat tu pun rezeki dari allah , jangan beranak dekat rumah biar tak mampu tapi jangan gadai nyawa awak , saya doa mummy2 yang ada masalah kewangan dimurahkan rezeki aminnn 🥰

11mo trước

Ya betul

barang berpantang makanan je awak, maybe ubatan sikit2 tak sampai rm50 kalau beli kat farmasi tu. barut ke yg tampal2 ke utk mandi2 ke apa semua tu tak payah pun takpe.. saya alhamdulillah allah bg rezeki mampu utk ada semua tu tp saya pilih utk tak. baju baby beli 5 pasang je termasuk siang mlm. suami basuhkan hari2, lepas dia kerja saya plk basuh hari2.. support dr family dr suami jaga makan minum cukup masa cukup nutrisi ye awak. jgn stress2 tau tak elok

11mo trước

tenang2 jaga kesihatan elok2 makan sayyr protein cukup2 tau insyaallah baby & awak skrg ok lepas bersalin pn ok. tp kena jaga la.. kalau tak jaga nti tak sihat kena warded pakai duit kena induce kena czer sbb baby problem lg pakai duit.. btw jangan bersalin kat rumah, bahaya awak, antara hidup dgn mati kita nanti bersalin tu tau biar la di hopital ada kemudahan

sama mcm sy sis, stress kalau fikirkan duit. sy ngndung anak pertama jgak. suami je kerja sy tak kerja. banyak komitmen nak bayar. kdg sampai ikat perut, tp alhamdulillah sy tkde mengidam bukan2 atau yg mahal2.. sy anggap jela ni ujian, nk tknk kena tempuh jugak.. sy doakan semoga dipermudahkan segala urusan awk, insyaAllah percaya jelah lepasni ada rezeki Allah bagi 🥰

baju baby guna yg org bagi ok dah sis. beli pempers je yg penting. minyak panas. standby duit hspital 300. branak normal bwh 100 je, sy doakan smga awak branak normal. brg pantang tu, rasa tak mampu lagi, nanti dulu la beli. tak payah pun takpa. brg makan je beli. simple simple je. nasi, buat bwg putih goreng, sayur, ayam/ikan. stokin, kain sarung. guna apa ada je.

sis ade msalah ksihatan x tyme preggy? klu xde, insyaaAllah high chance utk bersalin normal.. sye tw sis tgh stress pikir psl duit, tp doa tnpe usaha susah sikit.. cbe mintak tlg kwn2/sdare pnjam duit utk bsalin dlu.. bil2 yg ttunggak tu pikir kmudian.. fokus yg nie dlu, yg lain bia suami iktiar.. awak try mintak pnjam kwn2/sdare dpt dlm rm200 pn da ckup utk bsalin di gov..

11mo trước

sye cume anemia and je bby lak nurse kata kecik selain dri tu xde mslh pape..sye dh xde spe ii mak ayah dh xde sedara mara mmg dri zmn skolh x prnh ctc pakcik makcik lagila smpai kawen pon pkai wali hakim...kwn ii pon semua xde yg nk tolong sbb kwn sye mostly byk yg student agi

sama mcm sy jgk sis.suami cm keje kmpng je.lg sy ank2 sume sek lg byk pki duit.dgn keadaan ekonomi skrg ni mmg stress klu fkr psl duit.lg mcm sy byk benda nk kena byr xpi sy tawakal je insyllh ada rezeki utk si kecik yg bkl lahir nnt.sbb allah x uji umatnya diluar kemampuan umatnya.insyllh smg kita sume dimurahkn rezeki seperti mengalirnya air tanpa putus2