Slalu dianiaya

Assalam..sye cume nk luahkan perasaan x puas hty...suami sye kerja ninjavan under agent yg sepatutnya dibayar gaji hari tapi gaji x dibayar pun dh 2 hari.. sye pulak join dropship sye dh promote semua last ii die kata x memenuhi syarat padahal die dh dpt byk customer...kami pun memerlukn duit jgk untuk mkn semua tpi org slalu aniaya kami gitu..sblum ni kerja gaji bulanan pun same gaji slalu x dibayar haihh kami laki bini dh xtau nk kerje mcm mne dh slalu je jdi kes gaji tertunggak la ape la..smpaikn kami terpaksa berlapar sbb xde duit..sewa pun x terbayar selamat anak masih menyusu kalau x mesti pening pikir nk bgi mkn ape dkt anak..sye kadang smpai terpikir nk bunuh dri je sbb stress tpi pikirkn ank yg msih kecik sye bertahan..ni dh brpe hari ikat perut kami laki bini xpe la kami anggap tu dugaan jela haihh tu je la nk luahkan..sye nk mintk tolong mommies doakan sye dan suami dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan...semoga lps ni kami xkn di aniaya org lagi🙂#firstmom

5 Các câu trả lời

Suami awak keje ninjavan under agent nie x de paperwork ke awak? Keje nie keje part time ke keje tetap? Sy x berapa tahu pasal keje nie dibayar mcm mana. Tp awak mention gaji hari so I assume keje part time lah. Suruh suami awak cari keje tetap. Byk keje kt pasaraya @ petrol station yg memerlukan org. At least setiap bulan dpt gaji dpt duit boleh beli brg dapur. Beli yg basic mcm beras, gula, susu, milo, ayam, ikan. So ada kelangsungan makanan kt situ. Sampai berapa hari awak dan suami nk ikat perut. Kalau awak menyusu badan, kesian badan awak, kesian perut terpaksa menahan lapar. Takut lama2 nnt effect susu badan pula. Kalau suami dpt keje tetap, make sure dptkan surat lantikan keje die tu x kira lah jawatan apa skali pun, fail kan dan simpan baik2. Sbb surat lantikan tu akn berguna bila ada masalah akan dtg. Sy doakan semoga awak dan suami dimurahkan rezeki.

10mo trước

Sekitar awak duduk situ dkt x dgn masjid @ surau.? Sorry. Awak muslim ke? Kalau awak Muslim, boleh minta keje kt surau. Boleh lah bersih2 kan surau @ masjid, bersihkan perkarangan masjid. Boleh la buat belanja2 barang dapur sikit2. Suami sy masa PKP ari tu terdesak sgt, minta keje kt masjid, AJK situ okay je, die bayar lah husband sy. X byk, tp mencukupi. Kadang2 ada org dtg derma food bank, AJK masjid bg juga dkt husband sy. Boleh lah lepas buat makan. Awak suruh suami try.

pernah keje sbg delivery parcel under jnt, mmg ckp gaji hari tp last2 dpt gaji bulan. sya xbthan lme, keje dlm 2 minggu je sbb 1. owg2 warehouse paksa amik parcel hntr byk2, kadang2 smpai ke mlm xabis hntr. 2. kite owg baru msuk xbpe paham sgt system signature dowg, mse dpt gaji kne tolak rm100 gara2 fake signature. keje dri pg pkol 8 da dtg warehouse blk smpai 8,9 mlm 2 minggu keje dpt rm140 je mmg xbebaloi(lps da tolak rm100 td) nasihat sya xyah la keje delivery ni sbb pnt sgt2, bkejar msa kadang2 xsempat rehat, solat. gaji janji 7hb last2 dpt 10hb tu pn ade jgk yg sangkut smpai 13,14hb. better suami cri keje tetap mcm kt pasaraya, kedai mkn, kilang at least ade time tetap msuk/keluar keje, gaji xlmbt sya doakan semoga sis sekeluarga dimurahkan rezeki, mudah mudahan suami sis dpt keje tetap

klu sye, better la keje kt supermarket tu.. ntah la sbb situ yg palg senang &rmi gne pkerja.. paling kurg rm1500-1700 dlm tgn.. klu khadiran ok, tambah elaun lg.. Keje ape pun kne byk2 sabar n btahan.. disiplin kne ade.. x bley susah sikit then bhenti.. nak bhenti pun kne proper.. sblum keje bce & tnye btol2 psl jadual keje n gaji sblum sign.. jgn sbb kte tdesak, kte main amek je job.. kdg2 ade syarat2 dsebalik kte x tw.. aggp je la nie pngajaran utk fmily awak.. klu duit asyik x ckup, kte kne check pbelanjaaan & gaji.. klu gaji x ckup nak tampung belanja, memg x kan ckup smpi ble2..

semoga allah agkt doa org teraniaya. semoga allah sentiasa murahkan rezeki awak spt air yg mengalir❤️🤲.

10mo trước

aamiinn terime kasih❤️

Semoga dipermudahkan segala urusan puan sekeluarga.. dan dimurahkan rezeki… Aamiin…