Minta pendapat

Hai uolls nak tanya sikit pengalaman, i bru nk masuk 7w.. Dah sminggu i tak puasa. My mom suruh i puasa.. Jgn ikut kan sangat tak larat. Tapi i pulak tak brani.. Sbb baru je lagi kan, dan i pnah ada experience gugur mid of january 22.. So mcm mana eh 😥😥

56 Các câu trả lời

Sy 16week. Masa puasa pertama sy cuba puasa sahur & niat mcm biasa. Bila masuk tengahari tak tahan sampai pedih perut masuk angin sy terus buka. Sampai skrg tak puasa sbb mmg tak larat. Trimester 1&Trimester 2 kalau tak larat tak perlu puasa sbb baby perlukan vitamin&nutrien yg kita makan waktu ni.

2y trước

betul, sbb bby tu masih kcil perlu asupan dlm stiap masa. suami Sy pun x sruh puasa sbb sy baru 11w

Saya week 31 dari awal Lagi tak puasa. Saya lebih risaukan baby Dan diri sendiri. ibu mngandung ad kelonggaran, boleh bayar fidyah & ganti nanti. sebelum jadi apa2 baik Kita jaga2. kalau dah jadi nanti menyesal. lgipon awk Lagi 7 week. kandungan sgt fragile. first & third trimester disarankan untuk tak puasa. risau keadaan bayi yg Kita tak nampak kat dalam perut.

saya 26 weeks. masa awal2 puasa kalau sahur mesti akn mkn kurma 2 biji, oat, nasi, air masak 2 kali mnum masa sahur. alhamdulillah brtenaga .baby pon ok walaupun tk se aktif mcm masa tk puasa at least tk slalu mngeras. tp kalau sahur sy tkde oat, tk mkn kurma, minum air scawan je. last2 sy buka jgk. sbb tk tahan lapar n baby pon pagi2 lg dh mngeras 😅

sy preggy tahun lepas.. puasa dapat 4 hari je.. baby mogok kalau ami nya puasa... xnk gerak...1st baby.. takut jadi ap2.. sy x puasa.. hahh.. tahun ni amik ko kena ganti.. gigih la... dgn bf baby.. 😂 ikut sis.. firasat ibu kan... kalau risau keselamatan kandungan.. better jgn.. tp kalau nk puasa, baby gerak mcm biasa, silakan

saya 28 week saya start puasa. dalam masa 2 minggu puasa. berat saya turun banyak. hampir 2 kg turun. Solusinya, doktor minta saya jangan puasa untuk baby. Saya okay je puasa, mungkin kerja letih. Badan banyak pakai tenaga. Berat turun. Doktor minta jangan puasa untuk elakkan lebih banyak berat turun.

sye skrg 18weeks. ada masalah hb low, doc pesan tak larat jgn puasa. baby perlukan zat. dah la hb dah low, kerap sakit kepala, tak makan takde zat. so depends pada diri masing2. kalau takde masalah, larat nak puasa, teruskan. tak larat, boleh je buka. nanti ganti balik ikut cara yg betul 🙂

Jangan puasa lagi awak, tambah2 first baby.. tak tahu risiko untuk baby. Jadi apa2 kat baby nanti nyesal tak sudah 😢 saya pun takut nak puasa skrg 18weeks. Org tanya puasa ke tak rilek je jgn gelabah.. cakap je tak puasa. Baby dalam perut lapar mana reti nak mintak makanan..

Saya baru 13weeks.. try puasa..dapat sehari je..hari seterusnya muntah muntah non stop.. doctor sarankan xperlu puasa..bukan saja utk kesihatan diri tpi utk kesihatan kandungan jugak.. if u can puasa, puasa la.. tpi kalau dah cuba and xboleh.. xperlu..bukan saja2

tk yah ikutkan sngt ckp mak tu. islam tu mudah ,dan da bg kelonggaran bg ibu2 yg mngandung..klau puasa,kesian bby dlm perut,tk dpt serap pemakanan..dia bru nk membesar. thun lps sbln sy tk puasa, tk kisah la ap org nk kte..yg penting bby dpt membesar dgn baik.

Sy 36 weeks. Hari yg larat, puasa. If rasa tak larat, buka. Walaupun lg 2 jam nak maghrib ke apa ke, buka je kalau nak.tak payah dengar cakap org, ikut je badan sendiri. Islam tu mudah. Org nak cakap kena bayar fidyah ke apa, bayar jelah, nak takut apa sgt