Breastmilk

hi nak tanya , masa i 20 weeks mcm tu payudara i dah keluar kan cecair yang i syak fasa awal pengeluaran susu , payudara i pun membesar and rasa keras but bukan bengkak and tak sakit , but now lepas i masuk wad , i kena makan lot of ubat and kena masuk air dalam 2 hari , and now i dah 30 weeks payudara i tetiba dah tak keluar kan cecair tu and tetiba dia jadi lembik sangat , kenapa ye ? Ni fasa proses susu badan juga ke mcm mana , risau pulak susu takde nnti 🥹

6 Các câu trả lời

xperlu risau. sejurus kelahiran bayi awak perlu kerap bagi baby directfeeding. utk memberi rangsangkan kepada breast bg pengeluaran susu badan. paling penting jangan stress. minum air secukupnya. awal kelahiran baby susu yg keluar mmg xbyk tp mencukupi utk size perut bayi kita. susu tu kita panggil kolostrum atau liquid gold. susu ni likat & pekat

Fikir positif je. Nnt baby dh lahir bg je dia jgn fikir takde susu ke apa. Monitor berak kencing dia if penuh pampers ok latu. Sy pn pernah susu ada ms 20w then stop. Lps bersalin ada balik

Huhu sayah 27w pun keluar, tp skarang tk kluar dah, bagi saya takpe, sebab nak yg pertama tu bagi baby minum

Normal je breast tak keras masa 30weeks. Nnti dah beranak ada la susu tu dear. Positive ja

mmg mcm tu, biarkan je. nanti dh bersalin akan ada susu

tak perlu risau.. selagi x beranak x apa x kluar susu..