Minta pendapat

Hai uolls nak tanya sikit pengalaman, i bru nk masuk 7w.. Dah sminggu i tak puasa. My mom suruh i puasa.. Jgn ikut kan sangat tak larat. Tapi i pulak tak brani.. Sbb baru je lagi kan, dan i pnah ada experience gugur mid of january 22.. So mcm mana eh 😥😥

56 Các câu trả lời

Sy ni kadang geram sangat dengan ibu hamil yang berpuasa tapi tak faham dengan badan sendiri.. Bukan nak suruh ponteng, tapi utamakan baby dulu.. Kalau nak puasa jugak, pastikan awk tahu keadaan badan awk sendiri.. Kalau rasa lapar buka jer.. Kita bawak nyawa anak.. Biarlah org cakap apa pun.. Bukan senang nak dapar zuriat.. Sy tak marah, cuma kalau boleh.. Tolong banyakan membaca ilmu kehamilan.. Tapi jangan ikut yang petua² bagai ni.. Ikut guideline medical

2y trước

Cuma hukum puasa untuk ibu mengandung wajib bagi yang takde apa² masalah kesihatan.. Puasa jer w/pun cuma 1 atau 2 jam jer tahan lepas tu buka jer lah sebab baby perlukan zat.. Tapi kalau dr sendiri kata tak boleh puasa sebabkan nanti ada masalah so, jangan puasa.. Kita rasa badan okay, baby belum tentu okay..

Tanya pendapat doktor dulu... Saya pun mula² puasa juga tapi hari ke-5 nak pergi check up, muntah... nurse bising berat turun... hari yang sama juga kena gastrik teruk lebih 12 jam, jumpa doktor bagi ubat & memang tak boleh puasa. Kesian dekat baby. Baby tak dapat nutrien sepatutnya. Nurse pun ada cerita baru jadi baby 8 bulan tapi ibunya puasa, baby mati dalam kandungan. Seeloknya tanya dulu sebab badan orang & pemakanan berbeza. Puasa sekiranya mampu & berbukalah sekiranya tidak mampu. Islam itu mudah jangan persulitkan. Tak dapat puasa lakukan ibadah lain untuk kejar pahala bulan puasa ini.

Bergantung pd individu sebenarnya tak kira la minggu atau trimester berapa..kalau larat, puasa..kalau tak larat, buka puasa dan ganti kemudian.. Saya sekarang 10w, Alhamdulillah penuh lg puasa, kadang rasa la jgk penat sikit sbb bekerja, tapi larat lg so sy teruskan puasa..tp sy standby dah makanan dan air kat tempat kerja kot2 la tiba2 gastrik or tak larat puasa, buka je la puasa.. Kalau sis rasa larat, try la puasa..tak larat, berbuka je..esoknye boleh cuba lg puasa..

2y trước

Sian awak..kalau sy gastrik pun akan buka awal jgk.. Xpe nanti boleh ganti, yg penting kesihatan diri & janin..

Orang mmg boleh cakap "jgn ikutkan sgt tak larat tu". Tp yg mengandung tu kita, kalau kita tak puasa pun, kita jugak yg akan ganti dan bayar fidyah. Kita tahu risiko ke atas diri kita, kita bertanggungjawab ke atas diri kita. Apa² yg jadi, kita yg akan tanggung dan hadap sendiri. At the end, kalau apa² buruk yg jadi (na'uzubillahiminzalik), orang hanya boleh cakap kat kita, "bersabarlah, ni semua ujian". Jadinya, ikutlah nasihat dr yg lebih pakar/ahli iaitu doktor/nurse yg merawat kita.

Kita puasa mmg larat tp effect dia tak kena dkt kita tp kena anak dlm prut .. Dia pn prlu kn air dn makanan yg kta makan sbb itu la cara dia trus brtahan .. Xpa allah tak mrh pn ibu mengandung ne tak puasa asal kn bersebab yg btl.. Byr je fidyah , qada kn puasa .. dripda kta hlg dia lbh baik kta jaga dia.. Sy tahun ne pn xberani puasa, sbb ne anak prtma sy setelah 5tahun sy dn suami tgu.. Sy syg sgt jd sy xnak ambl resiko yg buat sy menyesal nnti🥲

Bismillah, Ada keringanan bagi ibu hamil/ ibu yang menyusui. Saya pun baru 8 week, memang tak larat puasa sis. My mom sama juga mcm your mom, suruh puasa je jangan ikut sangat tak larat tu. Tapi saya ambil keringanan yang syariat dah sediakan untuk kita. Bukan bererti kita bermudah-mudahan sbb ibu mengandung memang perlukan banyak asupan nutrisi lagi2 trimester pertama. Cuma tulah terfikir nak menggantinya tu. Kussss semangat 🤣

Saya cuba puasa first ramadan sis, tapi lepas je buka saya terus muntah n perut cramp sejak tu sampai sekarang saya tak puasa. Org keliling pun cakap "suruh cuba puasa" tapi diri kita je yg tahu kemampuan kita. Kalau sakit yg merana kita, tak apa sis kalau tak boleh jangan pksa kesian baby. Btw saya baru masuk 10 weeks ☺️. Lagi sekarang ni cepat sangat rasa lapar, kalau lambat sikit je masuk angin habis semua keluar balik. 🥲

sy awl2 ramadhan puasa jgk selang seli tgk keadaan badan..tp bila dah masuk penghujung ramadhan ni, perut jd selalu mengeras + sakit pinggang & kerap ngilu2 vagina.. + hypo (kurang gula dlm drh smpai jd berdebar2, berpeluh2, & rasa nk pitam)..bila bgtau doc, doc galakkan utk xpuasa..sy cuba jgk puasa tp dpt tahan smpai tengahari jer..bila minum air suam byk2, baru kurang sikit mengeras tu..huhu #23w5d

saya cube puasa but masuk tgh hari memang pedih perut n start mual n muntah, bile jumpe doc, doc terus marah cakap kenapa pakse diri untuk puasa sedangkan tengah mengandung. Doc pesan better jangan puasa kalau kandungan masih baru, kesian baby tak dapat zat dari kite..lebih2 kalau ade alahan or perut pedih, boleh buat kandungan tak kuat.

2y trước

sm lah ngn sy...bulan pose ni pose pertama je dpt full..tapi perut ya rabbi menahan...hari ke2 smpi hari ke 9 pose mmg xpose, masuk tgh hari je perut start pedih2 huhuhu...sy alahan gastrik teruk..perut pedih2...mmber pun nasihat utk trimester pertama ni xbg pose sbb baby tu nk mmbesar n pembentukan janin...😥

Saya puasa straight pastu arini puasa tiba2 baby xgerak . Allah jh tahu time tu rasa nk nangis . Pastu buka puasa minum air sejuk sbb nk tgok baby respon tk . Alhamdulillah baby respon tp lambat dan slow . Saya puasa sbb saya larat dan xrasa penat . Rupanya baby yg rasa . 😭

2y trước

sya 18 week alhamdulillah setakat ni puasa ok mmg klo siang hri bby xgerak tpi alhamdulillah lps iftar bru la bby gerak