TAHU PREGNANT BEFORE PERIOD LEWAT

Hai nak tanya mommies semua, ada tak kat sini yg tahu diri sendiri pregnant awal sebelum sampai tarikh datang bulan? Kalau ada boleh bagitahu tak mcm mana blh tahu pregnant? Sebab biasanya kan bila period lewat baru kita tahu yg kita pregnant kan. Mohon ada yg jawab. Thanks ?

60 Các câu trả lời

Sye test upt seminggu sebelum sepatutnya sye datang period. Sebab mengada nak test. Tak pernah pakai so teringin nak pakai. Ttbe, alhamdulillah naik double line terang. Mse tu blur sebab tak expect lansung sebab mengada nak try je mase tu 😂 lagipon sye rse mcm senggugut mse tu, ingtkn nk period. Sebabtu tak expect positif. Tapi bila ingat2 balik memang ade simptom2 preggy. Senggugut/cramp perut, mual2, breast sakit. Semua ni sye ingt simptom nk period 😂 tapi ade satu yg suami perasan, sye tak boleh bau perfume & badan dia. Mesti nak muntah. Suami selalu gurau ade isi laa tu tapi sye takut berharap. But at last, alhamdulillah. Tapi sye tggu jugak lewat period untuk confirmation sbb ade org ckp takut false result. Mse g check klinik pon doktor tu siap ckp sinis lagi konon sye mengada nk check sbb period tak lewat lagi. Sekali double terang, dia pon terkejut 😅

4y trước

Wahh test terus double terang means kandungan dah banyak weeks lah kan. Tahniah sis 😍

Ada sis...instinct sy kuat sangat..entahlah kepingin sangat ka apa...haha...tp memang planning la nak buat time date subur...lepas 3 hari dr hari intercourse rasa yakin sangat pregnant...lepastu rajin2 lg baca tip2 symptoms2 kat youtube...semua info yg dapt tu mcm kena ja dengan diri...dpt info sekiranya berlaku persenyawaan ovum n sperma, lepas seminggu or dua minggu akan berlaku implatation, yg mana embryo akan tertanam kat dinding rahim dan kita akan ada sikit spotting...skali tunggu2 lepas 2 minggu betul2 ada spotting...tambah yakin lg sya...tp belum tergerak hati nak test upt...seminggu lg nak sampi dah date period, kuatkan hati cek upt...skali naik double line tp kabur...syukur sangat...rupanya memang betul kita bole rasa pregnant seawal beberapa hari lepas intercourse...tapi setiap individu berbeza...ini pengalaman sy la...hehe...skng dah masuk 9 weeks...

4y trước

Owh. Okay. Sbb before ni tak perasan pun ada spotting. Thanks sis 😘

Saya . 2 hari sebelom due period . Seminggu sebelom tu rase sakit pinggang sangat2 . Breast pon bengkak smpai naik urat hijau . Bila tertekan jee rasa sakit . Selalu nk period takde pon rase camtu . Sbb tkpernah rase senggugut yg super sakit 😂 . Pastu cuci ikan jee mesti muntah . Makan kfc pon rase ayam tu mentah . Padahal elok je ayam tu tak mentah . Hubby plak muntah2 🤣 . Pastu 4 hari sebelom due kluar brownish spotting . Ingatkan period . Tggu pnye tunggu tak dtg2 pon . Then decide cek jee upt 2 hari sebelom due . Naik double line . Pekat n terang . Rupenya dah 3 weeks++ . Penantian selama setahun setelah bermacam2 usaha 😍😍😍 . Now 2nd trimester .

4y trước

In Shaa Allah, aamiin. Okay nnt sy try bertangas. Thanks sis bg tips 😘

Saya dah tunggu hampir 5tahun untuk pregnant..2tahun pertama memang setiap kali lewat period saya akan cek..tapi lepas 2tahun tu dah tak peduli dah dengan upt..tapi kalini naluri saya tergerak nak cek..padahal blom lewat period..husband cakap tak payah la cek sebab belom lewat..nanti nangis lagi..tapi saya cakap kat dia takpe kali ni mesti tak nangis..tapi saya saya silap..still jugak menangis tapi menangis kegembiraan..Alhamdulillah..sebelum cek tu saya cuma rasa bila pagi macam tak larat..nak pitam je rasa..ingat kan punca sebab saya diet..esoknya saya tak diet tapi still jugak nak pitam..sebab tu naluri saya tergerak nak cek..

4y trước

In Shaa Allah, aamiin. Tq juga sis 😘

Saya ade instinct mcm pregnant je. Hari hari check upt seminggu seblum tarikh period. Naik samar yg amat sangat. Tapi sye sabar je dlu smpai tarikh period dh lepas sye buat lagi test pon naik samar. Mybe tahan hcg sye mmg x kuat benor. Setiap kali buat test mesti samar. Ckp ngn husband. Husband ckp ye betul dah tu sbb die ckp mood sye berubah. Tapi x mahu percaya lagi. Lepas sebulan tu pergi klinik terus check. Alhamdullilah. Ade heartbeat dah 6 minggu masa scan tu.

4y trước

Blh jd juga tu kan. Thanks sis share pengalaman

Sy check 4 hari sebelum period. Sbb sy rasa nyeri kt breast, cepat penat, dan asyik nak makan benda yg sama je setiap hari. Dan Alhamdulillah nmpk double lines. Tp masih kabur. Ni dh 3 kali buat upt test dan makin hari makin terang.. Doakan kandungan sy sihat dan sempurna hingga saat sy melahirkan . Sy doakan semoga semua yg mengharapkan baby d sini diberikan rezeki yg sama..baby dust for all mommies here.😘😘

4y trước

Jgn putus asa.. bersangka baik dgn Allah.. teruskan berdoa ye.. ni pregnany sy yg kedua lps gugur 3 bln lps.. dan sy dh menunggu 11 tahun.. Alhamdulillah.. Allah izinkan lg sy merasa pengalaman berharga ni.. semoga ada rezeki utk awk dan suami nanti..😘

Sy check 3-4 hari before period tp cara dpt tahu tu agak pelik sikit.. Sebab sy mimpi🤭🤭 dalam mimpi tu semua org ckp sy pregnant tp sy just diam je tak ckp apa. Then masa mandi terigt mimpi, sajelah check sbb mmg ada upt beli bulan lps tak sempat guna. Satgi double line😁 Terkejut dlm bilik air, terkebil2 sorg2. Tu pun still tak percaya lg. Husband belikan cb manual & digital results positive baru percaya😂

4y trước

Alhamdulillah tahniah sis. Maknanya mimpi ni kdg2 betul juga kan

Klau sya husband dah tegur ad prubahan dgn sya n husband kdg usap² perut n ckp ad baby😂 sblum hri sya test upt...so sya test upt sehari seblum jangkaan sya spatutnya period😂..xda niat langsung atau trfikir pregnant..tpi skli dpt double line,bgithu dgn husband..husband balik krja trus bawa sya ke klinik utk sahkn sya btul² pregnant atau tdk..Alhamdulilah,doktor pun sahkn sya mmg pregnant 3week msa tu😁..

Sy check awal jugak sblum period. Patut jumaat period isnin ptg tu check tp line xterang & hilang. Lpastu selasa tu suami gerak subuh dia pujuk check lg skali. Kita ni xmau letak harapan ingt tggu ja la kalau xperiod lg smnggu tu bru nk check pulak. Tp gagah la kencing jugak check. Last2 nmpak line. Smpai 2 jnis upt check nmpak line xclear tp terang dari smalam. Lpastu terus amik clearblue digital check.

4y trước

Aah sekali je

Kalau macam saya memang setiap month datang period lewat dalam 2-3 hari cam tu, tapi yang before saya check UPT tu saya delay period sampai 7hari cam pelik gak. then saya punya bahagian rahim nie dia ngilu bila jalan lepastu payudara bengkak sakit. last II check UPT after 7days baru tahu pregnant. check waktu mandi maghrib then nak double checking check time morning soknya. tu aje lah pengalaman saya 😊🤗

4y trước

Alhamdulillah, tahniah sis 😍 Thanks share pengalaman 😘