Preparation for Newborn

Hai momsiess, baby saya baru 11w ++, rasa-rasa bila kita patut beli kelengkapan baby ya? Terlalu awal ke kalau beli sekarang? Bila sepatutnya kelengkapan perlu complete? Sis confuse. Please help. Thanks girls #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

42 Các câu trả lời

Terpulang pada individu dan financial situations. I’m 35w, baru start beli barang baby & myself.. most of them bought by online, to tiring nak berjalan shopping😂.. nothing wrong if nak start membeli bila baru 11w ni, mummies excitement behaviour that we can’t avoid. Follow your heart and enjoy the journey ♥️

Saya sebelum pregnant selalu add to cart barang baby. Lps tu delete. Saje berangan dulu. Lps pregnant, dah but details scan & tau gender, baru beli sikit2 (sabun, storage, lotion,ampaian) Tapi tak beli baju2 semua tu lagi. Due april 2023 nnti. So start Jan/Feb baru nak beli baju2, botol susu, breast pump semua.

2y trước

Yeayy kita smalah sis due bln 4 thn depan 🤗

Saya lepas buat detail scan (22w) dan dah tau gender terus beli sikit sikit. Lepastu hold dulu tunggu gaji, topup lagi. Skrg dah 37w hampir 95% lengkap. Itu pun baju baby tak sampai 20 pasang yang dibeli sebab org kata baby cepat membesar 😂 Banyak beli benda penting je, tu pun banyak yang dalam list tak beli pun

Saya start beli masa 22week, lepas buat detail scan and tahu jantina terus beli. Tapi beli benda yg basic dulu. Bulan depan tambah lagi, kalau nk beli sekali semua complete, mmg tk larat lah. Lagipun dah start 32weeks ke atas mmg dah tk larat jalan, that’s why prepare awal. Mudah😉

11weeks masih terlalu awal sis nak prepare barang baby.. Dah masuk 5 bulan nanti boleh dah nak start beli.. Mcm sy 30weeks baru start beli dan mostly sy beli di shopee atau barangan prelove je mcm baju, bath tub, bedung, barang pantang..sbb kurang mampu..

Sy dlu masa 11weeks dlu ada terpikir nk beli lpastu husband ckp x elok beli awal then 12weeks lebih sy gugur nseb x beli lagi tapi sy tau beli awal xde kene mngena dgn gugur tapi 1trimester ni x kuat lagi tggu 2trimester tu okey dh bila dpt tau gender .

Saya beli last minit sebab kawan suami banyak bagi yang tak dipakai dan baru lagi. Orang pesan jangan beli banyak sebab baby cepat besar. Beli basic je. Saya beli online tiap minggu. Now tunggu minggu je nak bersalin barang baby settle dah

saya time pregnant anak sulung 36w kena bising dgn nurse baru start prepair barang2 baby, sekarang anak no 2 dah 33w pon belom prepair habis lagi barang baby, due hujung feb, rasa macam lambat lagi, bila pikir2 ehhh dah tak lama 🤣

skrg simpan duit je dulu. beli bila start dah masuk 20w. at least kandungan mmg dh stable n gender pun dh boleh nmpk. by kandungan 32 weeks patut dah complete sume sbb takut terberanak awal ke ape. beli yg besar2 dulu baru yg kecik

saya start Beli after 6 month pregnancy.... tapi rasenye 95% from online shopee je🤣🤣🤣🤣 click je ...click stu..click Sana...haaa C.O.D je ..cume saya Beli breast pump and bottle je dekat kedai baby . lain semua online ..