Preparation for Newborn

Hai momsiess, baby saya baru 11w ++, rasa-rasa bila kita patut beli kelengkapan baby ya? Terlalu awal ke kalau beli sekarang? Bila sepatutnya kelengkapan perlu complete? Sis confuse. Please help. Thanks girls #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

42 Các câu trả lời

awal sangat tu sis nak beli barang baby . sy time 11w pun dalam kepala takde fikir pn nak beli barang baby sbb terlalu awal mak sy pn marah beli barang baby awal2 . nak2 sy ni org kampung jadi mak sarankan sy beli barang baby 7 bln ke atas sbb takut jadi ape2 kt baby haha . sy pn pelik sbb ape entah biasa lah adab org tua di kampung 😅. tapi boleh je beli barang2 kasar macam almari baju baby ke stroller ke dalam 4 bln mcm tu . dah masuk 7 bln boleh la nak beli baju baby semua tu . sy taktahu la org lain macam mana sbb pengalaman kita berbeza . sy ikut adab org tua di kampung je diorang cakap kalau beli barang baby awal2 takut jadi pape kat baby . sy mcm hahh ?? so ikut kan jela tak ikut nanti kena marah pulak ngn mak 😂

1y trước

aah biasa org tua2 xbgi beli awal. kena beli bila dah 7 bulan

Skrg baru 11weeks kan, better buat tabung simpanan utk beli barang baby and survey dulu harga barang baby sebab barang baby tak murah mcm dulu 😂 Nanti dah 24weeks mcm tu baru best shopping sbb dah tahu gender baby. Nanti boleh try search nsenarai keperluan newborn so time nk beli barang nanti takde la terkejut boleh spend sampai 600 lebih utk baby je, belum lagi barang ibu nk bersalin. Then buat financial plan bila nak beli car seat atau baby carrier atau stroller. Tengok keperluan sis mana lg penting utk beli cepat. Tak perlu pun beli semua sekaligus pada masa yg sama. Ingat kena bijak berbelanja sbb tahun depan byk harga barang naik

2y trước

Trimester pertama saya dah survey2 brg baby. Listkan harga & brg mana yg penting. kdg terexcited adalah beli 1 2 baju new born. Saja buat syarat. start trimester kedua baru start beli sikit2 tiap bulan. Sbb tak mampu kalau nak beli sekali gus. Beli awal tak terasa sangat. Barang semua mahal dah sekarang. huhu. Saya beli yg mahal2 dulu mcm katil baby, rak baju, tilam semua. Brg2 mandian baby, baju2 selalu masuk dlm troli shopee dulu. Dah tahu jantina, tunggu ada sales Shopee beli terus. terpulang nak beli awal pun takde masalah. Mak saya pun cakap dah boleh beli sikit2. Kurang2 boleh bajet. Nanti dah hujung2 tak larat dah bawak perot beso nak jalan2 cari brg kecuali kalau beli online. 😂

sekarang simpan dulu duit kumpul2 sambil risik brg2 baby, berpantang dan buat checklist survey brg yg betul2 berguna baca banyak2 pro and cont setiap brg kesesuaian rumah nak letak brg2 nanti start 20w boleh beli sikit2 insyaAllah rasa berbaloi sbb sis betul2 buat research brg2 baby semua mcm saya buat telegram private channel sendiri saya listkan semua brg2 yg saya survey, termasuk kegunaan, harga, kesesuaian dll memang sebelum 20w tu setiap hari saya tertidur sambil survey brg2 baby 😂 sekarang 36w, alhamdulillah complete semuanya...

saya start beli bila masuk 3rd trimester. sbb nak confirmkan jantina. beharap masa tu dpt girl, bleh la beli brg pink². maybe lambat bg stengah org. tp sy suka survey2 dlu apa yg perlu dibeli. sy shoping last minit masuk manjaku je smua brg ada situ. takde penat jalan pun. lagi elok jalan time2 cmtu sbenarnye. yg agak2 kat manjaku mahal sy beli shope.. contohnya brg pantang. sis nak beli sikit2 pn bagus tp bg sy cm awal sgt. sy jenis suka beli byk² brg skaligus 🤣save duit dlu yg pentingnya.

Sy da 28week ni pn xbeli ape lg 😅 next week bru start beli. Husband sy ckp senang beli skali n trus cuci siap kn packing trus. Takut beli sket2 nti ade tercicir ke ape. List brg2 pn da refer pd yg berpengelaman ape yg perlu tambah tolak semua. Insha allah tinggal crik n packing je 😂 firstbaby jd husband sy agak panik sket, jd brg2 perlu siap kn trus complete. Klaw sket2 ni tercicir ke ape, dye agak gabra n takot sy marah sbb nti da sakit contraction dye ckp byk bini marah2 😅

Macam sy, awal2 dapat tahu mengandung terus buat tabung bulanan untuk baby. Setiap bulan simpan duit. Masuk je 18w, baru sy start senaraikan barang2 baby & ibu. Dari situ sy dapat gambaran berapa banyak duit diperlukan. Sekarang sy dah 26w pun masih belum beli apa2 lagi. Insya'Allah..awal tahun depan (kandungan 7 bulan) baru nak beli barang keperluan. Most probably akan banyak beli secara online je.. #firstmom #firstbaby

11week terlalu awal sis. saya 20week pun tak beli lagi. survey dulu harga barang2. lagipun 11week taktahu lg jantina. tenang2 dulu sis. saya pun excited juga nak beli barang bby tpi tknk beli awal. tunggu 7bulan(30week) baru la beli barang bby. tpi kalau terlebih excited boleh je beli sikit2 buat ghaso2 🤭. beli la baju yg unisex. warna putih dulu. saya aritu 19week tetiba teringin nak tgok baju bby. beli sehelai buat ghaso2.

Sya beli barang masa 5 bulan, beli baju unisex. Sekarang brg baby mahal. Kalau beli semua sekaligus pening juga kepala nanti nak keluar duit. Beli sikit2 tiap2 bulan. Dah hbis beli brg baby. Bru beli brg kelengkapan kita bersalin pula. Sekarang sya dah 32 minggu, dah relax n x pikir apa2 sbb semua dah lengkap. Cuma sekarang msa utk bersenam utk prepare labour je tak lama lagi

saya baru je beli barang baby 32 weeks tu pun yang basic je. abg ipar saya kata baju takyah beli banyak2 nanti ada juga yang membagi. lagipun baby cepat besar 😂 memang jimat sangat. baju 3 helai je saya beli, napkin, pampers, bedung, towel, barang mandian. yang lain2 macam car seat, carrier tu semua lepas baby lahir nanti. manalah tahu kot2 ada bagi gift 🤣

saya pun ingat nak beli awal tapi suami pulak tak bagi. dia risau beli nanti tak sesuai dengan anak😂. sebab taktau jantina lagi. dia cakap awal lagi baru 14w. saya slow² buat senarai dulu pastu survey kt shopee, lazada. tanya barang apa yg nak beli kt orang yg berpengalaman yg dh ada 3 4 orang anak🤣