Sesi Tanya Pakar bersama Puan Suraya, Pakar Sonografer Klinik MyFamily Sonoworld

Hai ibu bapa yang dikasihi! Kini anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai detail scan pada trimester ke-2 kandungan bersama kami dalam Sesi Tanya Pakar. Sesi Tanya Pakar pada kali ini kami bawakan kepada anda, Puan Suraya Sulaiman Khan; Pakar Sonografer dari Klinik MyFamily Sonoworld. Puan Suraya akan aktif berinteraksi dengan anda semua di aplikasi kami. Inilah masa dan peluang untuk anda tanya soalan di ruangan komen bawah! *𝐍𝐎𝐓𝐀 : Sebarang pertanyaan diluar topik tidak akan dijawab dan akan dibuang daripada ruangan komen. Soalan yang ditanya selepas pukul 3 petang juga berkemungkinan besar tidak akan dijawab oleh pakar.

Sesi Tanya Pakar bersama Puan Suraya, Pakar Sonografer Klinik MyFamily Sonoworld
25 Các câu trả lời

Hi Dr. Saya baru nak masuk bulan ke 5. Saya kerap ada burning chest. Any solution Dr?

Apa beza antara NT scan dengan Detailed scan? Maaf agak keliru dua-dua ni sebab ada yang bagitau berbeza

4y trước

NT scan dibuat semasa 11 minggu ke 13 minggu 6 hari. Detailed scan semasa baby 18 minggu ke atas. NT scan untuk lihat risiko kecacatan kromosom. Its only accurate about 70%. Detail scan untuk lihat kecacatan struktur badan baby. Accurate about 80%. Jika bayi ada masalah kromosom, contohnya sindrom down, NT scan mungkin abnormal, tetapi detailed scan mungkin normal, jika baby itu tak mempunyai masalah struktur badan yang lain.

salam puan, saya dh 34w5d normal k kalau terbatuk or bersin ada terkucil sedikit?

salam . saya masih belum scan smpai sekarang dan saya pun tak tahu baby saya usia berapa

4y trước

kalau saya tak pernah buka buku pink mcm mna pula

Apa pendapat puan tentang NT scan?

4y trước

Hi Puan Anis, NT scan boleh mengesan sehingga 70% kecacatan kromosom. I think its a good tool if parents are anxious to know baby well being. Bagaimanapun, harus faham yang ia bukan 100% tepat, dan perlu dilakukan bersama test test lain seperti darah dan air ketuban.