Mulut orang tua tak ada insurans

Macam mana ye nak tutup mulut orang tua yg tak habis2 cakap anak 13 boleh je. Anak baru 2 dah bla bla bla bla... mcm mana ye ayat nak bg sedas terus dengan orang macamni

16 Các câu trả lời

Geram kan bile depa ckp macam tu. Ad masa saya balas, ‘zaman dlu cara hidup lain, kebebasan lain, teknologi n cara hidup lain, pendedahan lain’ pastu sy pergi dri situ 😅😅. Ad masa tu sy diam kan aja, dan saya pun pergi dari situ. Based on my observation, bile kite pergi n diam kan, lagi depa sakit hati. So sy lagi suka diam. muahahaha. Oh ye ada lagi skli sy reply mcm ni, ‘because I’m not u, u kuat, u kaya, u baik, hati bersih, badan perkasa, jiwa murni, sbb tu u boleh beranak ramai n share the love sama rata. Saya masih xsekuat tu, so. that’s why sy tak beranak 10’.. ni agak kasar, kite rse puas hati, tp nnti kite plak rse serbe salah dah berkasar 🥹🥲 so. Sabor je le

Mak saya mula2 gitu. " alah mak dulu gini2 " terus saya menyampuk, mak dulu lain. Kami main kat luar keluar maghrib pun mak tak risau. Dulu zaman macam mane, sekarang ni zaman macam mane. Jangan beza2 kan kehidupan dulu dengan sekarang. Dulu makan nasi, gula dengan air pun dah kenyang. Sekarang cuba bagi makan macam tu agak2 ape org sekarang bercakap. Anak saya makan nasi dengan telur pun dia bebel. Terus je lepik pasal dulu dia bagi saya makan ape. Terus diam. saya taknak simpan2 dalam hati lagi. Saya penat dengan mulut manusia. Kalau sayatak puas hati saya hembus je

dulu kuat beranak..anak ramai2 kbnykkn terabai..pakaian makan minuk asal ada...besepah kat kg2..pendidikan pn asal ank datng skolah da..yg berjaya tu kira bernasib baik..cuba tnya kesah dsebalik zaman2 dorng masa kecil..cnfrm kenangn pahit sahja..dulu ekonomi sempit boleh cover lg..ada la jgk ble petik sayur tpi2 jalan g mmncing..skrng lgi2 tngl bandar ekonomi ckup2 silap2 tlnjur ank bny xmmpu, merempat tepi jalan.

18h trước

sy setuju dgn statement ni. zaman dlu dan skrg tak sama . kami 6beradik. makan minum tak ckup. g sekolah takde duit . tgk je kwn makan. bju skolah 1 je utk 2 tahun. tu oun org bagi. so sy taknak anak2 sy rasa apa sy rasa. biar la sorg dua cukup. asalkan anak nak apa je smua dpt. makan minum cukup.

Orang tua sekarang ni tak tau la suka sangat bandingkan zaman dia dengan zaman kita. Lepas tu nak tentukan itu ini. Macam mil dia dah pesan siap2 nak suruh letak 1 nama je. Dia meluat dengar nama anak2 moden ni. Terus balas “anak mak dah ikut cara mak, anak saya kena la ikut cara saya. Tamak sangat tu kalau semua nak kena ikut cara mak” baru lah tau diam.

Tanya 1 benda ja sis. Kalau sis beranak ramai2 mcm yg dia nak, dia hulur duit tanggung ke sgala makan minum? 😂😂 kalau tak haa diam xpyh memandai suruh beranak ramai dgn ekonomi skrg

Susah nak cakap tapi kalau boleh tak payah bagi ayat pape pon. Senyum je la. Sebab dorang tak lama dah nak hidup tu. Nanti mati biar Allah yang balas sebab menyakitkan hati kita.

Buat x tau je sis, dorang ckp jgn lyn jgn pndang muka dorang. Biar lg dorang sakit hati haha. Org tua perangai dh tepu dh sis ckp la mcm mna pn mmg xleh ubah nye.

cakap je dulu2 beranak je anak sulung yang jaga adik2 , sekarang org beranak sendiri jaga anak , mulut org gini kena juga jawap kadang bg diam sikit

suh dye beranak lg . tgk mcmne kt klinik kshtan nnt . zaman skg Pyh ngndung byk2 . kene check itu la check ini la . org dlu2 xde mcm skg

17h trước

Betul tu. nak Mengandung balik pun kena tanya anak dah umur berapa. kalau jarak setahun, nurse pun dah bebel² kita Apalagi kalau Beranak ramai rapat² belaka

kadang2 jugak bila Ada mak Cik bawang bgitu laa,,,pekakkan telinga je laa klau kena tnya2 jawab ye haah Tue laa 🤌🤌🤌