Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Annie Liau, Pakar Pediatrik

Hai ibu yang dikasihi! Hari ini anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai Autism. Soalan tertumpu pada LANGKAH SELEPAS DIAGNOSIS. Pasti anda ada beberapa persoalan yang berkaitan. Dr Annie Lau adalah Pakar Pediatrik yang akan aktif berinteraksi dengan anda di aplikasi. Tanya soalan pada ruangan komen di bawah! Pakar Perunding kami akan menjawab segala persoalan anda pada hari Isnin, 29 Jun 2020 jam 3 hingga 4 petang. Jadi, pastikan anda bertanya apa sahaja soalan yang berkaitan dengan AUTISM (Langkah Selepas Diagnosis) sahaja. Soalan yang tidak berkenaan akan di buang dan pertanyaan selepas pukul 3 petang berkemungkinan besar tidak akan dijawab. Terima kasih.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Annie Liau, Pakar Pediatrik
30 Các câu trả lời

Hai Doc.. Anak kawan sy diagnosed mild autisme. 1-lewat bercakap. 5 Tahun baru nak start belajar ayat ringkas 2. Kurang eye contact. Skrg, anaknya duduk di kampung bersama neneknya utk merangsang percakpannya. Ada appoitment utk speech therapy. Soalannya.. 1. Anak perlu ke dihantar ke sekolah/taska ? Atau ke PDK? 2. Terus duduk di kamoyng bersama nenek utk merangsang percakapannya? 3. Apa langkah seterusnya perlu dilakukan selepas di diagnose autisme? Selain ikuti terapi. Terima kasih Doc😊 Terima kasih?

Hai Doc.. Anak kawan sy diagnosed mild autisme. 1-lewat bercakap. 5 Tahun baru nak start belajar ayat ringkas 2. Kurang eye contact. Skrg, anaknya duduk di kampung bersama neneknya utk merangsang percakpannya. Ada appoitment utk speech therapy. Soalannya.. 1. Anak perlu ke dihantar ke sekolah/taska ? Atau ke PDK? 2. Terus duduk di kampung bersama nenek utk merangsang percakapannya? 3. Apa langkah seterusnya perlu dilakukan selepas di diagnose autisme? Selain ikuti terapi. Terima kasih Doc😊

4y trước

Tq Doc... 😊

1.Bagaimana nak membezakan anak autism atau speech delay...? 2.Adakah kanak2 yg sudah berumur 3 tahun tetapi belum boleh membina ayat w/pun satu perkataan.. boleh dikatakan speech delay? 3.Adakah kanak2 yang dikatakan speech delay boleh ada eye contact dengan kita? Mohon pencerahan doctor.. Tq ♥️

4y trước

Puan boleh rujuk sini https://community.theasianparent.com/q/hai-ibu-yang-dikasihihari-ini-anda-berpeluang-untuk-bertanyakan-apa-apa-soal/1885622

Chuyên gia

Ibu bapa sekalian boleh rujuk jawapan saya berkenaan ciri-ciri autisme, risiko , langkah mengurangkan risiko , diagnosa di Sesi Tanya Pakar pada 2hb April 2020. https://community.theasianparent.com/q/hai-ibu-yang-dikasihihari-ini-anda-berpeluang-untuk-bertanyakan-apa-apa-soal/1885622

Hai doctor, Saya berasa sakit pada sebelah kiri bawah perut kadang2 seperti mencucuk dan kram...dan mempunyai alahan pening pusing pusing, rasa mual... Datang bulan baru habis pada 21hb june...2hari lepas saya text pregnancy tetapi negatif... Saya confuse...

Haii doc.. Saya bersalin czer anak pertama berusia 7bulan 19hari Dan sekarang saya prengnt lagii. Saya tidak menggunakan apa2 perancangan.. dan saya merancang sendiri . Boleh doc kongsikan pengalaman atau resiko yang akan saya hadapi . Terima kasih.

1) Adakah autism ni drp genetik? Sbb anak saudara sebelah suami ada 2 org yg menghidap autism. Dua2 lelaki... Dan 2) adakah risiko ada pada anak perempuan kurang? Apa yg sy perasan dgn org sekeliling, lebih ramai anak² lelaki yg menghidapi penyakit ni.

4y trước

Link sesi yang lepas https://community.theasianparent.com/q/hai-ibu-yang-dikasihihari-ini-anda-berpeluang-untuk-bertanyakan-apa-apa-soal/1885622

Hi doctor ! Saya nak tanya ; 1) Bagaimana kita nak kenalpasti tanda2 awal anak autism 2) Kalau anak kuat mengamuk . Melempar barang . Adakah salah satu drpd tanda2 tersebut. Mohon pencerahan tanda2 autism lebih details doctor. TQ DOCTOR ❣

4y trước

Okayy tq

Punca awal sebenar Autism..adakah dr pemakanan semasa ibu megandung atau emosi si ibu yg suka mengis,fikir yang bukan2??dan cara untuk cegah dari bayi yang bakal dilahirkan terkena autism..

4y trước

Rujuk sini , https://community.theasianparent.com/q/hai-ibu-yang-dikasihihari-ini-anda-berpeluang-untuk-bertanyakan-apa-apa-soal/1885622

Can u tell Dr Annie that she is one of the kindest and wonderful specialist out there.. It was a relief whenever i got the chance to work with her hehe. Thank You So Much Dr Annie Your Ex - Houseman