MOHON KATA YANG BAIK-BAIK

CARA MENGURUSKAN ANAK-ANAK JARAK RAPAT DAN RUMAH .. SAYA NAK TANYA IBU-IBU SEMUA. MACAM MANA NAK HANDLEKAN WAKTU JAGA ANAK-ANAK DAN RUMAH. ANAK SY YG SULUNG 8TAHUN, KE-2 2TAHUN KE-3 1TAHUN DAN SY BAKAL MELAHIRKAN TAHUN DEPAN APRIL. SAYA STRESS SEBAB SEMUA SY KENE URUSKAN, SUAMI BUSINESS SENDIRI, PEGI PAGI BALIK MLM PKUL 11/12. SY PENAT SGT-² SAMPAI TERMARAH ANAK TERPUKUL SY SERBA SALAH😫 EMOSI SY TAK STABIL. FAMILY SY PUN TAK ADA YG SUPPORT SY, FAMILY MENTUA JAUH (LUAR NEGARA) MAK MENTUA BAGI SEMANGAT MELALUI TELEFON. SAYA KDNG TGK RUMAH SEPAH SY JADI RIMAS,GERAM SEBAB ULANG-ULANG KEMAS MCM TU JUGAK.. LEPAS ANAK TIDO PKUL 10 SY KEMAS SEMUA YG PATUT SMPAI BDAN SY SEMUA PENAT KDNG SMPAI TAK LARAT. SAYA NAK MINTAK PENGALAMAN IBU-IBU DAN KATA-KATA SEMANGAT. APA PERLU SY BUAT. 😢 MAAF KALAU PANJANG SANGAT🙏🏻😫

14 Các câu trả lời

Hi sis.. just nak share la sbb ank sy 2 laki.. n mmg agak aktif 😅 walaupun jrk xdekat sgt.. sulung 9 no 2 4y. N skng sy prgnant n due bulan 4tahun depan.. Kalini sy prgnant lain sikit.. dengan alah dgn xleh masak xleh msuk dpur.. sakit bdn lg la 😅 Suami sy pun biz sndiri n boleh dikatakan sy yg uruskn ank2 dr dorg celik mata smpai la tutup mata.. so sy tau sgt2 perasaan sis tu.. penat letih xlarat semua ada.. So ni yg sy sllu buat tuk jaga emosi 1- anak2 dr kecik mmg sy ajar tido jam 9.. xkira kecik or besar.. untuk masa sy berehat n btenang lpas dorg tido. 2- sy ajar dorg uruskan diri sndiri seiring dgn umur.. mcm yg sulung baju jadual skolah dia buat sndiri.. bj basuh sndiri kemas bilik sndiri lipat baju kemas brg2 mainan pe semua.. n dipantau la hihi.. yg adik dia pun sama.. tp sbb kecik g just benda simple, abg lipat baju dia tolong angkat baju.. pinggan letak sinki baju busuk letak bakul.. mainan simpan jgn sepah.. tp bkn la dorg ikut sgt.. tp bila sy tgur dorg akan buat walaupun x sempurna mana.. bg sy, tu da cukup bgus dr sy kena buat smua sorg2. 3- makanan pulak sy masak yg simple2 sbb suami jrg ada.. klu ada br meriah sikit msak.. klu xlarat just beli yg da siap.. jnji anak2 knyg cukup.. jgn paksa diri.. klu suami xphm, bgtau dia smpai dia phm.. 4- kemas rumah pun sy ikut mood.. klu xlarat sgt2 sy biar je.. lpas mental sy ok br sy buat.. 5- klu rasa penat rasa letih sy xlarat, just stop buat pe pun.. rehat2 tgk movie tido or tgk je fon.. emosi kt kena stabil br kt xpenat 6- sy xkata sy xmarah anak2… sy tetiap hari jd singa hihihi.. tp alhamdulillah xde truk sgt singa jadian sy tu sbb anak2 da ada tnggungjawab sndiri yg dorg tau dorg kena buat.. kdg mmg dorg xbuat pun.. sibuk main je 🤣 7- satu lagi, sis bcakap la ngan suami bg dia paham klu2 dia blik tgk rumah sepah lauk n nasi xde.. bg dia phm.. klu dia phm alhamdulillah.. klu dia xphm, explain smpai dia phm.. bln sng nk jd surimah ni Pe2 pun sy doakan sis dpt atasi masalah sis ni.. inshaa Allah boleh tu

6mo trước

X strong mna pun 🤣 dl sy sllu stress smpai gugur.. xlarat ltih.. ank sulung sllu jd mangsa.. maybe waktu tu muda lg kut.. xmatang n xpndai kawal… so skng sy pk, klu sy stress pnat, sy yg sakit.. ank2 akn jd mangsa.. so better sy cool2 je.. larat buat, xlarat stop.. enjoy je dgn hidup sy sbb tau suami pun jrg ada 😅

😔 sy sis first mom.. pjj dengan husband.. baru sorang anak pun sy dah penat.. inikan pula sis kn.. tinggal dengan mak, tp mak sy kluar pagi balik malam sebab ada kedai.. dari anak 2 minggu husb dah habis cuti, sy sendiri belajar urus semua.. mak tak banyak bantu, bagi sy belajar sendiri semua.. 😭 nampak post sis sy kesian.. baru sorang anak pon sy dah nangis, tabahnya awak.. mampu besarkan anak2.. mak sy pun susah besarkan kami dulu sis, mak sy pun tekanan hati juga.. tapi seiring masa berlalu mak sy tak sedar kami dah besar pun, dah bagi mak kami cucu.. memg mak sllu marah kami, mak mengeluh.. tp semua tu berlalu juga sis.. kalau nak nangis, nangis laa.. bagi keluar emosi tu.. mak sllu nangis depan sy dulu.. tapi kami pun tak terasa masa berlalu.. mak ada cakap, mak menyesal pukul kami, mak cuma tkde tmpat nak lepas keluh.. mak cakap, kalau boleh putar masa mak tak nak pukul anak walaupun susah keadaan.. mak menyesal.. mak ayah dulu tkde kerja, 😔 kais pagi makan pagi hehe, mak cakap lg kalau boleh balik masa biar tk cukup makan, biar tkde duit, biar mak menangis sepuasnya mak tak nak pukul anak.. kami tak tahu sedalam apa penyesalan mak pukul anak lepaskan stress.. bila sy jadi ibu, sy tak berani pukul anak, sbb sy tahu sakit kena pukul tu macam mana.. tp sy baru sorang anak sy tak mengalami keadaan sis, sy cuma nak cakap, tabah sangat sis.. sis tak sedar? Dah smpai 4 pun baby.. tapi masi mampu besarkan dorang kn.. yee memg rumah selerak sangat buat rimas, cepat sangat stress.. kalau husband sis tak marah, takde yg tinggal dengan sis selain family kecil sis je.. biarkanla semak sis, kn tengah ada baby dalam perut🥰 biarkan kakak or abang dia bising semakkan rumah.. asalkan sis ada makan, dapat tido.. malam nanti dah tido baby2, kalau larat kemas pelan2.. sorry keadaan awak mcm tu ye.. semoga seiring masa brlalu awak tabah.. semoga anak2 awak mudah dengar arahan ibu bapa.. aamiin

6mo trước

Kann 🤭.. sy pon emosi tau baby kerap nangis, tp sama2 pelan2 nak ubah mana yg tak baik.. percaya dekat diri sdri sis, kita mampu.. take care yee awak 🌻

hi awak. sy mommy anak 2. pjj with husband dan anak jarak rapat macam awak. sy juga mommy yg berkerja. jadi i feel you sis. yang sulong 2tahun 8bulan dan yang 2nd 10bulan. both tengah dalam fasa aktif. jadi both anak sy yg handle sorg2. bila husband balik cuti sahaja sy akan dpt me time. sbb dia akan handle anak a to z. ini yang selalu sy buat 1) baju sy dan anak2 sy akan basuh 2x seminggu. bila raga baju betul2 dah penuh. bila baju kering sy akan letak dlm bakul semula. rajin sy lepat tak rajin sy tinggal je. ada mood nnt sy buat la 2) kalau bab masak, rajin dan larat sy masak. tak larat sy beli luar je. makanan anak 2nd sy, sy akan masa setiap hujung minggu siap2. sy buat utk seminggu baby makan. bila baby nak mkn tinggal panaskan sahaja. 3) kalau anak2 main dn bersepah. sy biarkan je. sbb kalau mrh pon xguna. nnt lg bersepah. nnt bila dh xnk main. baru kutip simpan 4) mcm sy, masa sy berkerja. sy hntr anak2 pengasuh. seawal 6pg dh hantar dorang. dn sy akan pickup dorang dlm around 7.30ptg ~ 8mlm. sebab jarak tmpt kije sy jauh. brg2 dorang mmg sy prepare siap2 masa balik kije. susu2 ebm anak pon sy prep siap2. jadi pg2 sy tak rushing. awak buat apa yg awak mampu je dear. awak manusia bukan robot. jadi awak perlukan rehat juga. sygi diri awak. kalau boleh minta husband bantu awak apa yg patot. xde istilah dia penat berkerja. anak2 tanggungjawab bersama sis. kalau siang awak dh penat. malam bg pula husband jaga. minta tlg dia bancuh susu ke. tukar pampers baby ke.

7mo trước

big hugs🥰. most wc❤️

Hi mommy! Saya ibu 2 anak & bakal lahirkan baby no3 dalam beberapa minggu ni. No 1- 2 tahun No 2- 1 tahun No 3- due dec in sha Allah Saya & suami pun tinggal sendiri dari awal kawin sampai sekarang. Saya housewife & husband kerja bahagian emergency response. Keluar kerja 7 am & paling awal dia akan balik rumah pukul 9pm tapi kebiasaanya dia akan balik around 10/11pm atau lebih lewat. Depends dengan kerja dia haritu. Routine saya setakat ni mudah je. Untuk makan anak & saya, kalau tak sempat memang saya order foodpanda je. Kalau sempat & tak penat, saya akan masak untuk dorang sebab tengah pregnant kan. Kemas rumah pulak, husband yang akan kemas rumah masa dia balik kerja sebelum tidur. Sebab saya biasa akan tertidur sekali masa tidurkan anak. Jadi esok tu saya bangun rumah memang dah reset & kemas macam biasa sebab husband kemas malam. Kalau anak buat sepah sangat tengah hari/petang tu, saya akan kemas sikitsikit je semampu & larat. Baju, husband saya akan basuh & keringkan. Tugas saya cuma lipat je & simpan dalam almari. Saya rasa mommy penat sangatsangat sebab semuanya mommy buat sendiri. Dari kemas rumah, makan sampai la jaga anak anak. Saya rasa mommy kena bincang dengan husband untuk agihkan kerja rumah. Sebab memang penat uruskan semua dengan anak yang rapat. Mommy take care ok! You can do this. Jangan push sangat tau. Mommy pun perlu rehat

6mo trước

🫂❤️

Assalamualaikum sis...sy antara hw yg jaga ank² umur rapat² ni ..sy anak 6 org otw ke 7 org....ank sy 11,10,7,5,3 dan 2 thn....lps ank sulong dan ke2 dah agk bsr mmg agk rilex utk sy...tp masa br 4 org dlu...apa yg buat adalah...BUAT TERMAMPU SAHAJA dan JANGAN PAKSA DIRI...awk kena jaga diri dan emosi awk dulu....br family n ank² ok...bila awk burn out..mmg semua akan jd xkena...mmg ank akn jd mangsa... suami awk blk juga mlm²...suami sy kdg² xblk...bisnes sdri jgklah..kalau bz kdg² mmg xblk....rumah ni kemas skdr mampu je ... lg 1 ank awk yg sulong tu dah 8thn...dah blh ajar tlg buat kje...ank sy 7y ni dah start basuh pinggan...yg 5y mengemas lps mkn...ajar yg ringan² dlu...jgn marah....slalu ckp dgn ank elok² kena tlg ibu sbb ibu letih...kalau suami awk jenis bsing rumah sepah..bincang biar dia phm .. Dan sy sjenis bila agk² mcm nk meletop je..cpt² siap angkut ank² keluar tesco ke memana mall la cuci² mata... semoga awk dipermudahkan...tp 1 kunci dia ... GEMBIRA AWK...GEMBIRALAH KELUARGA DAN ANK² AWK ..

6mo trước

Masha’Allah u are so strong…🫶🏻 hope sy dpt jd sekuat sis .. InshaAllah🌸🩷

Please know your limit… Tahu kemampuan dan batas awk…jgn buat semuanya terlalu sempurna sbb lama-kelamaan awk akan letih, awak akan penat…bila awk letih, bila awk penat, awk akan beremosi dan cepat sensitive… Awk akan moody dgn suami, awk cepat marah dgn anak2...Awk dah almost fully utilize fizikal awk, mental awk... Kalau xsempat buat keje umah tu ari ni, buatla esok…jgn paksa diri utk buat jgak bagi setel ari ni…bezakan kerja umah apa yg perlu dibuat dahulu, kerja umah mana yg boleh dibuat dihujung minggu dan sebagainya…jgn anggap semua kerja2 umah tu perlu dibuat dlm hari yg sama, perlu disiapkan dlm hari yg sama…jgn seksa diri sendiri utk semua ni…jgn paksa diri semata2 utk semuanya kelihatan baik dan sempurna… Awk jaga diri, rehat secukup nya ya.

7mo trước

Terima Kasih sis🌸🩷 tula mungkin kadang-² nk nmpak perfect punya psal habis semua emosi, perasaan semua terganggu.. kdng disebabkan pemikiran jugak maybe, sy cuba untuk ubah, sy buat apa je yg sy mampu.. sy lebihkan msa untuk anak-²..🥰

Hi sis.. anak sye bru sorg nak msuk setahun.. mgkin x sesepah umah sis tp sye share la ape yg sye buat.. 1) msk lauk 1@2jenis je.. klu bley skali kn protein+syur lg baik.. msk 1x sehari je.. 2) kumpul bju.. mksdnye 2-3 hri bru cuci 3) mop/vakum 3-4 hri sekali.. ikut pd masg2 la x yah la buat hri.. slalu nye hri yg x bsuh bju tu sye mop/vakum 4) mainan anak jgn klua kn semua.. buat gilir2 main.. hri nie bce buku, esok main lori, lusa main lego.. mlm ble anak tdo bru kemas.. Sye tw walaupun kte wat jdual utk mmudahkn kerja tp dlm hati nie nak jgak 1 hri cuti x yah wat ape tp keje siap kn.. tp 2 la.. ape kan daya.. last2 sume kte.. so kte la yg kne tlg diri sendri..

7mo trước

Appreciate sgt🥹 sy cuba, husband pun ckp jgn push kalau tak larat, biarkan je rumah esk blh kemas.. tapi entah knp sy ni tak boleh, cuba untuk ubah sikit-².. but still kdng-² tewas😓 sy hari-² kene masak, sbb pakcik husband pun tingal sekali. Kalau tak masak nk mkn luar tu tak sangup tanggung kos. Husband rajin jugak bawak g jln bg relax tp tula bila fkir anak kecik-² rasa mcm doubt kat diri sndri kuat ke nak jaga diorang😓

be strong dearr🥰🥰only u know ur own limit .. there's no human in the world can do it perfect 24hours , people have up and down time .. just be urself do not push urself ..don't be stress ok dear .. buat mana yang awk mampu je .. kalau boleh slowtalk dgn suami minta bantuan dari dia ya supaya awk boleh rehat ..jaga anak dan didik anak besarkan anak adalah tanggungjawab bersama ..urusan rumah adalah tugas suami jika isteri buat tu adalah ehsan isteri ..tak dosa pun jika isteri tak buat kerja rumah ..awk kena kuat tau .. pastikan jaga MKN dan fasa rehat kesian baby dalam kandungan akan turut stress dan penat jika emosi ibu TK stabil..I hope u fine there ❤️big hugs

6mo trước

🥰🥰

Tips kalau awak jenis masak hari2. - Siap2 blender bawang, bawang putih, halia. - Siap2 asingkan portion ayam @ ikan yg slalu awak masak sekali. Masuk dalam sealer bag. - Siap2 potong sayur, basuh dan bersihkan letak plastik bag. Bila nk masak, tinggal masuk je dlm periuk. Bab kemas rumah, kadang2 kena pejam juga mata tu. Bersepah mcm mana pun, mcm tongkang pecah sekali pun, pejam je mata. Bila mlm, semua anak2 dah tido (end of the day), baru kemas sekali tu sahaja. Anak num 2 & 3 jaga waktu tido diorg. Kalau diorg nap, awak pun tido je sekali. At least boleh rehat n anak2 pun mood akan okay.

6mo trước

😂

Sy anak sulong lelaki 7thn.. Ank ke2 lelaki 5than..skrg tngh sarat due bulan 12 ni..saya suri rumah suami krja msk 8pg blk x tntu tp selalu mlm..krja rumh pulk sy selalu mnta tolong ank,sy ajr dr awl tahu sy mgndg ank ke 3 ni.. Alhmdllh mula2 agk sush lg2 ank x biasa tp lama2 ank2 paham skrg lpas sepahkan mainan kena kemas kalau x ibu trpijk blh jatuh msk hosptl.. Sy ajr ank krja sma buat krja rumh Kdg2 ank akan tolng cuci baju, lipat kain sama2 bab memask sy kalau x lart makn telur dgn kicap j selalu cakap kat anak ibu tak larat anak2 pon alhmdllh paham..

7mo trước

Masya’Allah .. Anak sy yg 8thun tu pun tlg jugak klau disruh tp kdng kesian dia pegi sekolah pg pkul 7 balik pkul 6 sbb ade sekolah KAFA . Balik lps tu mengaji buat kerja sekolah.. Nak sruh banyak-2 pun sy tak sampai hati. Sebab kesian kat dia, balik penat.. Yg abg tak kacau tp yg adik dua ni yg sgt mencabar.. lps tu nak handle rumah, husband.. Lg sy tgh pregnant msuk 5 bulan.. serabut kdng-².. 🤦🏻‍♀️😫