Ttc 1thn( pemakanan)

Hi, assalamualaikum sy dah ttc 1 thn.. nak tanye apa lagi pemakanan yg kita perlu jaga / suppliment yg kita perlu ambil , untuk husband & wife dlm masa ttc ni. Sy penguna efferty & minum air buah zuriat.. apa lagi perlu ya?

7 Các câu trả lời

Hi . Saya pun ttc 2 tahun, keguguran 2 kali. Baru2 ni saya ada join forum fertility dari Sunway Fertility. Share dari Dr Fertility, kalau kita sudah ttc lebih dari 6 bulan, better jumpa Dr O&G , kita berminat utk ttc . So, 6 bulan ni doctor mungkin akan mulakan dgn check sperm suami dan bberapa ujian suami isteri kena buat. Kdg2 boleh jd sbab tak bjaya tiub ppuan tersumbat sbg contoh, atau sperm lelaki tdak bkualiti atas sbab rokok/vape/penyakit yg blh ganggu kualiti sperm & ovum . Penggunaan test ovulation juga pting , sebab ni paling tepat kiraan hari subur kta. Kta blh pakai start hari pertama bersih dr period sampai kta jumpa hari subur kita. Telur ppuan, tahan 24 jam . Sperma llaki pula boleh tahan dalam rahim 4-5 hari. So bila kta jumpa hari subur, dalam masa 24 tu boleh la bersama ! Slain tu sharing dalam forum, doctor ada juga share ubat yg ppuan boleh ambil tetapi kena jumpa doctor o&g tu . Buat appointment okay 👍🏻 ubat hormon . Biasa ubat ni kita akan makan hari ke 2-6. So, ubat ni bantu ppuan hasilkan telur yg kualiti dan banyak . Kta ada 1 telur, tapi bila matang ovum ni akan pecah . Ingat makin mningkat usia, makin bkurang telur yg ppuan akan hasilkan. Selebihnya kita serah pda Allah . Btw, ubat utk lelaki juga ada. Boleh search Profortil . Sunway Fertility ada jual . Jgn beli tempat yg diragukan okay 😊 side effect takda . Tapi ubat ni akan boost lagi pergerakan sperm

4mo trước

ohh sy ade npk profortil tu kt tiktok... tpi sy ade kasi suami mkn himalaya sperman.. tpi tiap kali kasi.. bile bersama.. rase mcm air nyer xbyk.. tpi bile xkasi .. byk pulak😅.. mmg skg sy kasi dia minum air rebusan buah zuriat same folic acid

dah setahun boleh buat ujian kesuburan dah. selain tu, sis track ovulasi guna apa? banyakkan makan telur, seeloknya telur ayam kampung. bagus untuk kesihatan telur kita dan suami juga. boleh juga ambil healthy fat, macam evco atau evoo. stress jaga. amalkan gaya hidup sihat ie pemakanan, stress level, exercise, jadual tidur, water intake. semua ni pengaruhi fertility kita. kalau supplement, boleh cuba vit C dan magnesium untuk minimumkan oxidative stress dalam badan dan balance-kan hormon.

4mo trước

senang track bile opk +ve.. start dr bulan 1&2 thn ni.period awal bulan.. so dlm 16&17 da dapat +ve

Sypn mnm efferty tp setahun je lps harga naik stop mnm lazz. Group ttc dr rai join tak?dlm tu diorg rajin share tips. Mnm air limau campur kayu manis. Kayu manis atau air rendaman bunga cengkih bgs utk perempuan. Masa kn covid sy amal cengkih tu utk elak batuk. Alhamdulillah lps sbln sy +ve babypun dh setahun lbh. Yg penting jgn mkn proses food sbb ganggu hormon.

4mo trước

Lazz ok sedap coklat tu. Skrg sy mnm utk ttc anak ke2. Cuma air kayu manis xcampur lg xbeli lg. Ada brand ape sy lupa di shopee susu kambing ada campur buah zuriat dan delima jgk

Elakkan makan ayam, hari2 makan salmon, kentang, yogurt, kiwi. Makan supplement fish oil, folic acid, d3, zinc, calcium, coq10. Ni yg saya amalkan. Plus buah zuriat tp tu sempat 4-5 hari je tahu2 pregnant

4mo trước

Nak anak kena sama2 berkorban la kot makan ikan. Sbb ikan tinggi omega 3 especially salmon. Kalau alergik takbole buat ape. Ayam bole tp ayam nenas or ayam kampung yg takinject tu. sbb ayam kacau hormon. coq10 tu saya takingat brand ape, saya tanya farmasi je masa tu.

Diet Suku-Suku Separuh dan kerap bersenam. Makan asid folic. Elakkan minuman dan makanan tinggi gula dan tinggi karbohidrat. Sebelum tu, puan dan suami dah buat ujian kesuburan? Kerap bersama?

5mo trước

Kalau gitu, pantau dulu. Tengok adakah ia darah haid atau mcmana, bau, warna dan rasa (sentuh).

Dah berapa lama sis consume efferty

4mo trước

dlm 4 bulan da consume..

ada buat ujian kesuburan?

4mo trước

sy buat opk test