Mother in law agama hindu nak jaga anak

Assalamualaikum semua. Tujuan saya posting ni sebab nak minta pendapat. Saya dan suami dah menimang cahaya mata. Suami saya india masuk islam. Masalah saya skrg, nanti saya akan pindah rumah duduk 1 negeri dengan mak mertua. Husband nak mak mertua yg jaga anak kami. Umur anak masa tu dah setahun. Ikutkan saya nak hantar nursery sebab fikir soal agama. Tapi husband pulak fikir nak bonding mak dia dengan anak kitorang ada, despite masalah kewangan. Bila bincang pasal hal ni ja, mesti kitorang gaduh sebab dia tak nak faham point saya. Dia cakap anak still kecil lagi, tak jadi masalah pun untuk hantar mak dia jaga. Saya buntu dan perlukan pandangan mommies semua.

10 Các câu trả lời

pengasuh Sy dulu India (2020-2022) sulung - 7/2020, twin - 8/2021.. hehe.. so far ank² Sy jaga dgn baik.. part agama tu, kami y m'gajar.. doa mkn, doa lepas mkn, doa sebelum mulakan pjalanan dll.. solat pun ank² dok sebelah kami.. start newborn hingga skrg.. dorg pun tahu dgr azan bentang sejadah.. laungan Allahuakbar dorg ag kuat dari imam (suami).. bile kat umh pgasuh India tu, dorg tadah tangan baca Bismillahirrahmanirrahim jer y jelas laaa.. lain² bunyi jer lebih 😅 (hasil video dirakam)... member lak, anak dia dak Fatimah & dak angah dari kecil dok dgn nenek agama Hindu.. skrg da 8y da, pakai tudung elok.. y bagusnye dia fasih bahasa Melayu, English & Tamil.. bijak.. mengaji da tahap Al-Quran da..

4mo trước

Setuju yg ni. Didik agama tanggungjawab bapa dan ibu kepada anak. Bukan penjaga.

hm macam payah sis. budak ni macam sponge, apa dia nampak, dia ikut. memang bukan nak kata nanti MIL ajar pelik2. tapi kalau pun neneknya tak ajar, dia nampak nenek buat, dia akan ikut, dia akan anggap itu benda normal semua orang buat. ajaran agama ni kita nak terap dari kecik, jadi lifestyle dia. kalau yg diterap tu lifestyle agama lain, susah nak betulkan balik nanti. tapi eventually benda ni atas masing2 juga. ada je yg dari kecik duduk dengan nenek cina kristian, okay je. parents kena alert lebih lah kalau nak cuba macam tu.

MIL awk kena faham ada benda batas yg dia kena kawal dari segi pemakanan, kalau dia nak sembahyang tak boleh tunjuk depan anak dan sebagainya. Pada sy kalau dia dh faham benda2 tu takde masalah pun berlainan agama. Sbb sy sendiri pun hantar taska owner india, anak2 jagaan semua india 😂 tapi sy dh terangkan semua benda dan dia faham. Bila anak dh makan semua utensil sy bawa pergi sana. Sy family ada yg multiracial, kawan2 pun sama jadi mmg faham.

4mo trước

Anak sy baby lagi sis 😂 tak tau la kalau dh besar masih hantar situ. Anak sulung pun sy pernah hantar kat pengasuh india muslim. Tapi dia modern dari SG so cakap english je.

Saya rasa OK je. Think positif. Sebagai ibu bapa, tanggungjawab suami dan awak yg mendidik anak dgn agama. Balik kerja, awak dan suami solat jemaah, baca Al Quran, amalkan perkara yg Islami dlm dan di luar rumah, didik anak hormati nenek dan atuk saudaranya yg Muslim atau bukan Muslim. Biar dia tahu kena hormati agama.

4mo trước

Terbaik puan Heeda

maaf ckp..klu mentua awak India Hindu sy rasa X maslah sbb mak mgkin paham Kita y Baru Nak struggle mula kawin..sy Ada kawan India Hindu sgt respect agama islam.dan dorg pun dah paham ttg sy y Islam X bole pegang mknan y Ada Babi atau alcohol.sbb sy dlu keja kat tempat jagaan org tua Chinese.

y ni payah sikit..mcm kwn sy dlu in law die cina.bnyk kena jg..bab mkn n peralatan..paling ssh bab agama.dieorg duk ngn nenek dieorg jgk.lepas tu kawan Kate agak ssh n terpaksa ambik blk.sbb budak dari kecik die akan belajar..lihat setiap hari apa y ada sekeliling dia.

4mo trước

ye bukan mudah ye..apa y zahir kita tgk x semudah tu.tp y nk hadap tu kite.sbb nye bab agama betul2 kena tekan takut jd konfius.bdk kategori 1 year..blm tau ape2.so klu x mmg kena struggle nk kena ajar ank agama kita n xblh ikut y lain.

awak penah tgk x vdeo viral yg jiran india jaga anak melayu tu? Sye rse xde masalah kot.. Sbb nant smpi masa, anak tetap kne peg tadika & kte kt rumah ajar & tnjuk kn la teladan yg baik.. klu solat tu, solat je dpn anak.. x pun ajak anak skali..

budak ni dia tak faham pape, apa yg org buat dpn dia selalu lah yg tu dia ingat betul.. sepatutnya tak boleh la hantar sbb mudarat lebih byk pd yg baik, tu belum masuk peralatan makan minum semua, hmm tp ni pndgn sy la.. kalau ada yg pandangan okey boleh je.

Pada saya xde masalah jika dua2 belah faham. Ibu mertuapun kalau ok tau basic apa islam xboleh mkn. Sy sendiri ada keluarga angkat masa kecik dlu keluarga india. Sampi 2 anak makcik tu msk islam. Mknan diorgpn vege je diorg xmkn dgg dll.

puan sendiri tengok mil ok tak? if biasa2 je then tkpe la.. mak kita jgk kan. pastu husband kena main peranan lebih la didik jaga agama anak.